שתף קטע נבחר

הסימנים שהילד צריך משקפי ראייה

איתור מוקדם של ליקויי ראייה באמצעות בדיקת עיניים חשוב ביותר לפני הכניסה לכיתה א'. מה קורה אם לילד יש בעיית ראייה שלא מאבחנים ולאילו סימנים צריך לשים לב במיוחד?

 

 

תקופת המעבר מגן חובה לכיתה א' רצופה בשינויים בחיי הילד. ממסגרת עוטפת כמו גן, שבה נהנה הילד מהרבה שעות משחק ומעט שעות המיועדות למשימות, עובר הילד למסגרת מחייבת יותר, מלאה במשימות כגון קריאה מהלוח ומספרי הלימוד, העתקת טקסטים וקטעי כתיבה.

 

איתור מוקדם של ליקויי ראייה באמצעות בדיקת עיניים הוא קריטי ומשמעותי לתפקוד היום-יומי בבית הספר לפני הכניסה לכיתה א'. ראייה תקינה היא מרכיב חשוב בהתפתחות תקינה וחיונית להצלחה ולהתאקלמות בבית הספר.

 

בעיית ראייה שלא מאובחנת

ידוע כי יש קשר ישיר בין ראייה טובה ויכולות קריאה ולמידה. פעמים רבות מתמודדים ההורים ומערכת החינוך עם ילדים שמאבדים את הסבלנות בזמן השיעורים בכיתה ומתחמקים ממשימות לימוד שונות, ובעצם יכול להיות שבכלל מדובר בבעיית ראייה לא מאובחנת.

 

גם העתקה איטית מהלוח, קריאה משובשת וכדומה הן תופעות שעלולות לנבוע מחוסר מיקוד ראייתי או מראייה מטושטשת. תופעות אלה עשויות אף להשפיע על הדימוי העצמי של הילד, שחש כישלון וחוסר הצלחה בלימודים. רבים מהילדים כלל לא חשים בבעיות ראייה ולכן לא מתלוננים, ולכן הם לא מטופלים.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

בדיקת עיניים מקיפה כוללת בדיקה שגרתית של בריאות ותקינות העיניים עם הרחבת אישונים אצל רופא עיניים, ובמקביל לבדוק את הראייה ואת הצורך במשקפיים אצל אופטימטריסט. בעצם בודקים אם הילד סובל מסוגים שונים של ליקויי ראייה ואם הוא זקוק למשקפיים. ילדים שזקוקים למשקפיים אך לא מרכיבים כאלו עלולים לפתח פזילה או עין עצלה, כאבי ראש, בעיות בראיית עומק, בעיות מיקוד, בעיות קשב וירידה במוטיבציה שלהם ללמוד ולהשתלב חברתית.

 

הביטחון העצמי של ילדים בעלי פזילה לא מטופלת יכול לרדת, ויהיה להם קושי לתפקד בכיתה. בנוסף לזה, ילדים עם קשיים בראייה מתעייפים מהר, ולכן הם נעשים עצבניים וחסרי שקט.

 

לאילו סימנים חשוב לשים לב?

כמה תסמינים שאמורים להדליק אצלנו נורה אדומה: אם הילד מתקרב למסך הטלוויזיה בעודו מכווץ עיניים על מנת לראות יותר טוב, אם הוא דומע או מטה את ראשו. בנוסף לכך, יש להיות ערניים לתלונות הילד - אם הוא מתלונן על טשטוש בראייה או ראייה כפולה, על כאבי ראש, על קושי בראייה מול מסך מחשב או על קושי במעברי ראייה מרחוק לקרוב. אם אחד מהתסמינים או יותר מופיעים אצל הילד, יש לבצע בדיקת עיניים מקיפה.

 

מי בקבוצת סיכון? ילדים שבהיסטוריה המשפחתית שלהם נפוצים ליקויי ראייה ופזילה, ילדים שנולדו פגים או ילדים עם בעיות התפתחותיות. בכל מקרה חשוב לבדוק את הילד גם אם הוא לא בקבוצת הסיכון.

 

קראו עוד:

איך ילד עם הפרעת קשב מרגיש בחופש

מאיזה גיל כדאי ללמד ילדים שחייה?

"קראו לי פלצנית כי ארגנתי יום הולדת ללא חטיפים"

 

הילד זקוק למשקפיים - מה עושים?

על מנת להפחית חרדה בקרב הילד יש להכינו ככל האפשר לקראת מה הוא הולך ולהסביר לו על חשיבות הבדיקה. בבחירת משקפיים לילדים יש לשים לב לדברים הבאים:

 

1. נוחות המסגרת: כדי שהמשקפיים יהיו נוחים ולא יפריעו לילד, יש לבחור מסגרת קלה.

 

2. חומר וצורת המסגרת: מומלץ לבחור מסגרת העשויה מחומרים גמישים, שאינה נשברת בקלות. בחרו מסגרת שתעניק כיסוי מלא, על מנת שהילד לא "יברח" עם העינים למעלה כאשר הוא מדבר עם מבוגר או במבט בלוח.

 

3. עדשות הראייה: רצוי לבחור עדשות עם ציפוי נגד UV, העשויות מחומר מגן, עדיף פלסטיק, עמידות לשברים ועם ציפוי נגד שריטות, כדי שלילד תהיה ראייה ברורה יותר ואיכותית. 

 

4. אחיזה: על המסגרת לשבת היטב על גשר האף ויש לוודא שלא תפעיל לחץ.

 

5. שיתוף פעולה: בחרו יחד עם הילד את המשקפיים כדי שתהיה לו מוטיבציה להרכיב אותם.

 

ארזה פרוכטר היא אופטומטריסטית קלינית, חברת ועד מועצת האופטומטריסטים

 

 

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
ילדים לא תמיד מתלוננים על בעיית ראייה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים