שתף קטע נבחר

הנפילה של ונצואלה: מדמוקרטיה למראית עין לדיקטטורה

הנשיא ניקולס מדורו הקים בית נבחרים חדש במקום הקודם שהיה בשליטת האופוזיציה. הבית החדש מחזיק בסמכויות בלתי מוגבלות, וההחלטה הראשונה של גוף העל - להדיח את התובעת הכללית, שהיא במקרה מבקרת בולטת של מדורו בתוך מפלגתו. מדינות האזור מגנות: "פיטורי התובעת הכללית הם הפעולה הדיקטטורית הראשונה של אסיפה מחוקקת לא לגיטימית"

 

 

האסיפה המחוקקת החדשה של ונצואלה רק החלה לפעול וכבר נוקטת צעדים שנויים במחלוקת שגוררים ביקורת בינלאומית וטענות למשטר דיקטטורי במדינה הדרום-אמריקנית. גוף העל, שהוקם רק בשבוע שעבר בעקבות בחירות שיזם הנשיא ניקולס מדורו, הדיח אתמול (יום שבת) את התובעת הכללית לואיזה אורטגה במהלך ההתכנסות הראשונה שלו. צעד זה רק אישש את החשש של האופוזיציה בוונצואלה שהאסיפה המחוקקת החדשה תנצל את סמכויותיה כדי למגר מהממשל את מתנגדי הנשיא מדורו.

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

התובעת הכללית המודחת הפכה לאחת היריבות העיקריות של הנשיא מדורו בתוך המפלגה הסוציאליסטית השלטת מאז תחילת מחאת האופוזיציה הגדולה בחודש אפריל, מחאה שהובילה להתנגשויות אלימות בין מפגינים לבין כוחות הביטחון והביאה למותם של 120 אנשים.

 

אנשי המשמר הלאומי מנעו את כניסתה למשרדה. התובעת הכללית המודחת לואיזה אורטגה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
אנשי המשמר הלאומי מנעו את כניסתה למשרדה. התובעת הכללית המודחת לואיזה אורטגה(צילום: רויטרס)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)
אורטגה האשימה את מדורו בהפרת זכויות אדם ובזיוף תוצאות הבחירות לאסיפה המחוקקת החדשה, שבה 545 מושבים, שהתקיימה כאמור בשבוע שעבר. האופוזיציה בוונצואלה, שהחזיקה ברוב בקונגרס, החרימה את הבחירות, ולפיכך כל המועמדים שהתמודדו לאסיפה המחוקקת החדשה שהחליפה את הקונגרס הם בעצם בעלי בריתו של מדורו.

 

בית המשפט העליון של ונצואלה, שנחשב נאמן לנשיא מדורו, שלח לאסיפה המחוקקת החדשה מכתב שבו הכריז על כתב האישום שהוגש נגד התובעת הכללית אורטגה בגין "ביצוע עבירה לכאורה של התנהגות לא הולמת". מלבד הודעה זו לא נמסרו פרטים נוספים.

 

חיילי המשמר הלאומי חסמו את הכניסה למשרדה של התובעת הכללית, וכשאורטגה ניסתה להיכנס פנימה, היא נהדפה על ידי כוחות הביטחון. לטענתה, אחד מאנשי המשמר הלאומי הכה אותה במגן הגוף שלו. האירוע הסתיים כשהתובעת הכללית המודחת עזבה את המקום באופנוע.  

 

התובע הכללי החדש היה נציב תלונות הציבור, נחשב לנאמן לנשיא מדורו וכמי שעוצם עין מהפרות זכויות האדם במדינה. טארק סאאב (צילום: EPA) (צילום: EPA)
התובע הכללי החדש היה נציב תלונות הציבור, נחשב לנאמן לנשיא מדורו וכמי שעוצם עין מהפרות זכויות האדם במדינה. טארק סאאב(צילום: EPA)

"פיטוריה של התובעת הכללית לואיזה אורטגה הם הפעולה הדיקטטורית הראשונה של אסיפה מחוקקת לא לגיטימית. אנו חוזרים ומדגישים את הסולידריות שלנו עם העם בוונצואלה", אמר חואן מנואל סנטוס, נשיא קולומביה השכנה, בטוויטר.

 

צ'ילה: "התמוטטות דמוקרטית של ונצואלה"

נשיאת צ'ילה מישל בצ'לט אמרה שפיטוריה של אורטגה הם צעד נוסף ב"התמוטטות הדמוקרטית" של ונצואלה. בעקבות המצב בוונצואלה הטילה ארצות הברית סנקציות כלכליות על מדורו, והאפיפיור פרנסיסקוס קרא לנשיא ונצואלה שלא להשביע את הגוף המחוקק החדש והשנוי במחלוקת.

 

גוש הסחר האזורי בדרום אמריקה "מרקוסור" (Mercosur) השעה את ונצואלה לזמן בלתי מוגבל וכך הוסיף ללחץ הבינלאומי על מדורו לפרק את גוף העל שהקים כדי לעקוף את הקונגרס, שלא היה בשליטת מפלגתו, ולהשיב את הדמוקרטיה למדינה. בתגובה העבירה האסיפה המחוקקת החדשה בקרקאס החלטה ש"דוחה בתוקף" את הצעד של "מרקוסור".

 

מנהיג האופוזיציה שב לרצות את עונש מעצר הבית. לאופולדו לופז ורעייתו ליליאן טינטורי (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מנהיג האופוזיציה שב לרצות את עונש מעצר הבית. לאופולדו לופז ורעייתו ליליאן טינטורי(צילום: רויטרס)
מי שנכנס לנעליה של התובעת הכללית המודחת אורטגה הוא טארק סאאב, נציב תלונות הציבור ובעל ברית קרוב של מדורו, שלטענת האופוזיציה בוונצואלה עוצם עין להפרות זכויות האדם של המדינה.

 

התובע הכללי החדש הבטיח לעצור את האלימות נגד כוחות הביטחון

לאחר השבעתו לתפקיד התובע הכללי הבטיח סאאב לעצור את האלימות נגד כוחות הביטחון ונגד נאמניו של מדורו. הוא גם תקף את קודמתו בתפקיד אורטגה ואמר שהיא שיתפה פעולה עם האופוזיציה ולא עשתה דבר לנוכח שפיכות הדמים במדינה בחודשים האחרונים.

 

האסיפה המחוקקת החדשה בוונצואלה היא למעשה גוף-על ואין שום גורם שמפקח עליו. מבקרי המשטר טוענים שההחלטה להדיח את התובעת הכללית אורטגה היא סימן מבשר רעות וחלק מהמהלך של הנשיא מדורו להפוך את המדינה לדיקטטורה במלוא מובן המילה. מתנגדיו של מדורו גם טוענים שהמדיניות הריכוזית שלו דחפה את המדינה למשבר כלכלי קשה, שבא לידי ביטוי באינפלציה גבוהה ובמחסור חמור במזון, במוצרי יסוד ובתרופות.

 

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

ארה"ב הטילה עליו סנקציות כלכליות. נשיא ונצואלה מדורו (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
ארה"ב הטילה עליו סנקציות כלכליות. נשיא ונצואלה מדורו(צילום: רויטרס)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

מדורו טען להגנתו שארה"ב היא "אימפריה" שמנהלת מלחמה כלכלית בוונצואלה ואמר שהוא מסרב לאפשר הכנסת סיוע הומניטרי לתוך ארצו. הוא גם אמר שהאסיפה המחוקקת החדשה היא הדרך היחידה לאחד את ונצואלה ולהפוך אותה למדינה סוציאליסטית שלווה ומשגשגת.

 

מנהיג האופוזיציה בוונצואלה לאופולדו לופז שוחרר הביתה להמשיך לרצות את מעצר הבית שלו, כמה ימים לאחר שהרשויות לקחו אותו למאסר. רעייתו של איש האופוזיציה, ליליאן טינטורי, כתבה בטוויטר שלה שהיא ובעלה נותרו מחויבים ל"השגת שלום וחופש לוונצואלה". לופז שוחרר מהכלא ב-8 ביולי והחל לרצות עונש מעצר בית לאחר שלוש שנות מאסר. במקור נידון לופז ל-13 שנה בגין הסתה לאלימות במהלך הפגנות האופוזיציה. ארגוני זכויות אדם בינלאומיים מגדירים אותו אסיר פוליטי. אלא שביום שלישי האחרון הגיעו כוחות ביטחון לביתו של לופז ולביתו של מנהיג אופוזיציה אחר, ראש העיר קראקס לשעבר אנתוניו לדזמה, והם הועברו לבית סוהר. הצעד נעשה, לטענת האופוזיציה, בעקבות הקמתה השנויה במחלוקת של האסיפה המחוקקת החדשה. יש מי שרואים בהשבתו של לופז הביתה סימן לכך שהרשויות בוונצואלה אולי שוקלות מחדש את צעדיהן, אך כאמור אמש הן הדיחו את התובעת הכללית אורטגה בצעד שלא ממש מרגיע את הרוחות הסוערות במדינה הדרום-אמריקנית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
פסלו של סימון בוליבאר מכוסה בדגל ונצואלה
צילום: AFP
מומלצים