שתף קטע נבחר

 

משלמים פי 6 על צהרונים בי-ם בהשוואה לחרדים: "לאן הולך הכסף?"

מהפכת הצהרונים תאפשר להורים לשלם 335 שקלים, אבל במגזר החרדי ישלמו 75-50 שקלים. "ביקשנו תנאים משודרגים, אנחנו לא מקבלים אותם, ובסוף מממנים את הצהרונים של כולם", זועמים ההורים. העירייה: "ההורים ביקשו לשלם עבור שירותים נוספים, הסבסוד זהה לכולם"

לפני שבוע חגג ראש העיר ירושלים ניר ברקת את "מהפכת הצהרונים" בירושלים. במסגרת התוכנית הלאומית לפיקוח על הפעלת צהרונים מטעם הממשלה, הורחבו מספר צהרונים ציל"ה שיפעלו בעיר מ-700 ל-2,500 בשנת הלימודים הקרובה, אך הבשורה האמיתית הייתה הוזלה של מאות שקלים במחירי הצהרונים, שיעמדו השנה על 335 שקלים בלבד. אבל מסתבר שבמגזר החרדי עדיין ישלמו הרבה פחות.

 

"ציבור ההורים העובדים משווע לפתרונות איכותיים", הכריז ברקת בהודעה לתקשורת, "אני שמח על כך שאנו מרחיבים את המענה שאנו נותנים למשפחות הצעירות".

 

אך ברקת שכח לספר להורים כי במגזר החרדי הצהרונים זולים בפערים משמעותיים: 50 שקלים בלבד לגנים ו-75 שקלים לכיתות א'-ב', לעומת 335 שקלים לילד בחינוך הממלכתי והממלכתי-דתי. אומנם הצהרונים במגזר החרדי פועלים עד 16:00 ולא עד 16:30 כמו הצהרונים היקרים, אך ההורים מתקשים להבין כיצד הבדל של חצי שעה יוצר פער של 285 שקלים בגני הילדים.

צהרון בירושלים ()
צהרון בירושלים
  

 
עיריית ירושלים טוענת כי מדובר במתכונת "רזה" יותר של הצהרונים, אך באתר העירייה מצוין כי מדובר בתוכנית העשרה הכוללת שני חוגים בשבוע וארוחת צהריים חמה ועשירה. בנוסף נכתב במכתב שהופץ להורים כי העלויות כוללות תוספות של הסכמי שכר של כל לעובד, ימי קייטנה, הכשרות פדגוגיות ועוד.

 

"כתושבת ירושלים אין לי רגע דל. אני צריכה להשגיח ולוודא כל הזמן שלא עובדים עליי, שלא פוגעים בזכויות שלי, שמה ששלי הוא באמת שלי", אמרה תמר קינן, אימא לילדים בצהרונים בבירה.

 

ירושלים, בהובלת ניר ברקת, מצאה את עצמה באשכול השלישי ברמה הסוציו-אקונומית לפי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. דהיינו, מדובר בעיר ענייה יותר, ולכן תושבי העיר זכאים לסבסוד של הצהרונים.

 

"מסתבר שלחרדים 50 שקלים זה מספיק, וזה בסדר גמור. אצל החילונים ובחינוך הממלכתי-שתי החליטו להעשיר, להאדיר ולפתח, ובאופן כללי לשדרג, עד כדי כך שהוחלט לגבות יותר מפי שישה", הוסיפה קינן. "לי אישית אין בעיה שזה יהיה הסכום, אבל אני רוצה לקבל את ההפרש הזה. אני רוצה צוותים טובים ומיומנים יותר. אני רוצה ארוחות איכותיות יותר. ציוד איכותי יותר. וכל זה פשוט מאוד לא קורה".

 

"אני בשום אופן לא מוכנה שהכסף הזה ילך לקופה משותפת של מפעיל הצהרון וכך אשדרג, אייעל, אגדיל ואפאר את הצהרונים של כלל תושבי ירושלים", זעמה קינן. "בחרתם לתת את הבסיס? לשלם על הבסיס? תשתמשו בבסיס. רוצים להגדיל לכולם? קחו שקל תשעים מכלל תושבי העיר. לא ייתכן ששני גנים שכנים ישלמו סכום שונה לחלוטין תמורת כמעט אותו הדבר".

 

"העירייה מגלגלת כספים רק מחלק מסוים מהציבור"

ראומה שלזינגר, האחראית על ייצוג עובדות הצהרונים מטעם ארגון "כוח לעובדים", אמרה: "מוזר לי שבאתר העירייה מסבירים את הגבייה הנוספת של תשלומי הורים בכך שהם נועדו בין היתר לממן הסכמי שכר עם הסייעות, כאשר בפועל העירייה עדיין לא חתמה עם הסייעות על הסכם קיבוצי חדש, והיא לא הציעה במו"מ שיפורי שכר משמעותיים מעבר לתנאים הקבועים בהוראות משרד בחינוך. אנו מקווים להגיע להסכמות בימים הקרובים כי חינוך איכותי אפשרי רק כשהצוות מקבל תגמול ראוי".

מחאת ההורים ()
מחאת ההורים

ראש העיר ירושלים ברקת (צילום: אורן אהרוני) (צילום: אורן אהרוני)
ראש העיר ירושלים ברקת(צילום: אורן אהרוני)

הרב אהרון ליבוביץ, יו"ר סיעת "ירושלמים" בעיריית ירושלים מסר: "כשסיעת ירושלמים נלחמה כדי להכליל את ירושלים בפרויקט הצהרונים המסובסדים, המטרה הייתה להקל כלכלית על משפחות שבהן שני ההורים יוצאים לעבוד, ומה שקורה כאן זה שהעירייה כנראה מגלגלת את תקורות כוח האדם במינהלת חינוך ירושלים ואת הקופון שגוזרים מפעילי הצהרונים רק על חלק מסוים מהציבור.

 

"כל עוד העירייה מסרבת לפעול בשקיפות ולחשוף על מה יוצא הכסף שנגבה מההורים – אין סיבה להאמין שחלקו לא מופנה למטרות שאינן שיפור התנאים בצהרונים. לא יכול להיות שהורים במגזר הכללי יידרשו לשלם יותר מפי שישה מאשר הורים במגזר החרדי, בזמן שההבדלים באיכות הצהרונים בין המגזרים הרבה פחות משמעותיים. אנחנו עדים להרעת תנאים של הסייעות בצהרונים ולתלונות של הצוותים על כך שאינם מקבלים מימון לפעילויות העשרה בסיסיות – אז איפה הכסף?".

 

מעיריית ירושלים נמסר בתגובה: "אין מגזר המקבל סבסוד גבוה יותר ממגזר אחר. התוכנית מסובסדת בצורה זהה לכל המגזרים וכוללת שעתיים ורבע של פעילות הכוללת: הזנה, שני חוגים, פעילויות העשרה שונות.

 

"נציגי ארגון ההורים במגזר הכללי הם אלו שביקשו להוסיף סכום נוסף לשירותים נוספים לילדים מעבר לשירותים הניתנים לכולם כמו הארכה נוספת של יום הלימודים, ימי קייטנה, תוכניות פדגוגיות נוספות, סייעות מתגברות, שעות הדרכה נוספות לצוותים ועוד. העירייה תמשיך להיות קשובה לרצונות ובקשות ההורים.

 

"עיריית ירושלים מברכת על תוכנית הצהרונים בהיקף של חצי מיליארד שקל, שבמסגרתה יפעלו השנה מספר חסר תקדים של 2,500 צהרונים ברחבי העיר בשעות אחר הצהריים" .

 

מארגון ההורים של מערכת החינוך בירושלים נמסר כי המתווה גובש תוך שיתוף מלא של הארגון. "אנו מבהירים שאין כסף שעובר מהמגזר הכללי לסבסוד כלשהו של המגזר החרדי. הפער במחיר נובע משוני משמעותי במרכיבי התכנית".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים