בעקבות השמש: כך תנצלו את הגג לייצור חשמל עצמי
בחודשים האחרונים ישנן הקלות משמעותיות לבעלי הדירות שמעוניינים להקים מערכת סולארית על גג ביתם: הקלות במתן היתרים, פטור ממיסוי ואיסור לקיחת היטלי ארנונה והיטלי השבחה. מתי משתלמת התקנת מערכת כזו, מתי לא ומה חשוב לברר לפני? אתר "המקצוענים" עם המדריך
במדינה חמה כמו ישראל אשר בה כ-1,700 שעות שמש בשנה, זה ממש בבחינת בזבוז לא לנצל את האנרגיה הזו לצורך ייצור חשמל. בשנים האחרונות ישנה התפתחות בתחום זה והקלה משמעותית ברגולציה ובבירוקרטיה הכרוכה בהתקנת מערכת ביתית שכזו. מה צריך לדעת לפני שמקימים מערכת כזו? לפניכם המדריך – חלק א'.
עוד כתבות בנושא:
מים חמים ומהר: הכל על מאיץ חום בדוד
דוד שמש: העיקר האמינותלהתקין דוד שמש במקום דוד חשמל - זה כדאי?
עניין הקמת מערכת סולארית ביתית קיים בישראל ב-7 השנים האחרונות, אך בחצי שנה האחרונה ישנה הסדרה חוקית משמעותית לטובת הלקוחות.
"אם בעבר כל מי שרצה להתקין מערכת סולארית היה צריך להוציא רישיון לתחנת כוח, הרי שבחודש דצמבר האחרון עבר בכנסת החוק לעידוד השקעה באנרגיות מתחדשות", מסביר ליאור בן-ארי פינצ'בסקי, מ-freenergy באתר "המקצוענים". "חוק זה מסדיר את הדרך שבה בעלי בתים יוכלו לעשות זאת בצורה קלה יותר. כוונת המחוקק היא לאפשר לכל מי שיש לו גג לייצר בעצמו את החשמל. אין הכוונה להפוך זאת לעסק, אלא לשימוש אישי בלבד".
לדבריו, "החוק הולך לטובת הצרכנים גם בכך שהוא אוסר כעת על רשויות מקומיות לגבות ארנונה או להטיל היטלי השבחה על נכס שיש בו מערכת כזו. כמו כן, החוק מאפשר הטבת מס שפוטרת מתשלומי מס עד לסכום של 24,000 שקל בשנה למשפחה, שזה סכום גבוה שרוב חשבונות החשמל המשפחתיים לא מגיעים אליו ממילא".
כיצד נעשה הזיכוי מול חברת החשמל?
ההסדר של בעלי הבתים מול חברת החשמל נקרא 'מסלול מונה נטו'. הוא מאפשר לכל משפחה לחבר את המערכת הסולארית שלה למונה. "במהלך היום המערכת מייצרת חשמל, וכל עודפי החשמל שלא נצרכים על-ידה באותו היום זורמים החוצה, כשחברת החשמל סופרת זאת כקרדיט שנזקף לזכות אותה משפחה", מסביר בן-ארי פינצ'בסקי. בלילה, אני צורך חשמל, אבל מכיוון שהמערכת פועלת רק בשעות היום, בעצם מקזזים לי את עלות החשמל מעלות ייצור החשמל שסיפקתי".
כיצד נעשה ייצור החשמל בשיטה זו?
"הפאנלים מורכבים משתי שכבות של סיליקון, כשבאחת ישנו מטען חשמלי גבוה ובאחרת מטען חשמלי נמוך", מתאר בן-ארי פינצ'בסקי. "שכבות אלו מגיבות לפוטונים של האור שפוגע בהן ויוצרות זרימה של חשמל מהשכבה שטעונה יותר לשכבה שטעונה פחות. אמנם מכל פאנל נוצר זרם חשמלי קטן יחסית, אך כמות גדולה של פאנלים מייצרת זרם חשמלי משמעותי. כל הפאנלים מתחברים למכשיר שנקרא ממיר מתח, אשר תפקידו לקחת את הזרם הישיר ולהפוך אותו לזרם חלופי. המערכת הסולארית מתחברת ישירות לתשתית החשמל הביתית, ומהווה מקור חשמל נוסף. אם יש תקלה או אם מנתקים את המערכת הסולארית, הבית ממשיך להיות מוזן לחשמל, מרשת החשמל הרגילה". המשפחה מזדכה על הייצור העצמי של החשמל, דרך המונה".
שני יתרונות נוספים: בידוד טוב יותר של הקומה העליונה והשבחת הנכס
"מעבר לחיסכון בחשמל לטווח ארוך, בשל העובדה שמקבלים זיכוי מחברת החשמל, הרי שהרווח הכספי בא לידי ביטוי גם בהוזלה של עלויות חימום וקירור הקומה העליונה וגם בהשבחת הנכס", אומר בן-ארי פינצ'בסקי. "המערכת משפרת את בידוד החדרים העליונים בבית, שכן הפאנלים סופגים את חום השמש במקום הבלוקים שעל התקרה, וכן כיס האוויר שבין הפאנלים לגג משפר את איכות הבידוד. בכך, המערכת הופכת את הנכס לאטרקטיבי יותר בשלבי מכירתו".
החיסרון המשמעותי: השקעה גבוהה שתחזיר את עצמה רק לאחר מספר שנים
ללא כל ספק החיסרון המשמעותי של מערכת זו הוא השקעתה הגבוהה והעובדה שהיא תחזיר את ההשקעה רק לאחר מספר שנים, בהתאם לגודל המערכת ולתפוקה שלה (מיקומה ביחס לשמש).
כמה זה עולה? "המערכת הכי קטנה, המתאימה לשטח של כ-40 מ"ר כ-35 אלף שקל (כולל עבודה וכולל מע"מ)", אומרים במוקד השירות של אתר "המקצוענים". "מערכת המתאימה לשטח של כ-70 מ"ר תעלה כ-55 אלף שקל, ומערכת המתאימה לשטח של כ-100 מ"ר תעלה כ-70,000 שקל".
לאחר כמה שנים מוחזרת ההשקעה במערכת? "החזר ההשקעה אינו מיידי, אלא עומד על טווח של 5-8 שנות החזר, בהתאם לגודל המערכת, מיקומה וכמות צריכת החשמל הביתית שלנו", אומרים במוקד השירות. "אם יש מדרום לבית בניין גבוה שמטיל על הגג צל במשך רוב שעות היום, זה ישפיע מאוד על התפוקה, שיכולה לרדת בעשרות אחוזים", אומר בן-ארי פינצ'בסקי. "וכך, החזר ההשקעה יהיה של 12 שנה למשל, במקום של 6 שנים".
ההשקעה במערכת ובהתקנה אינה מבוטלת, מי מבטיח שהיא תקינה בעוד המון שנים? "מרבית המערכות מגיעות עם אחריות של 25 שנה על הפאנלים ואחריות של 12 שנה על ממירי המתח", אומר בן-ארי פינצ'בסקי.
לא תמיד זה משתלם: מתי לא כדאי להתקין מערכת סולארית?
אם שטח הגג אינו גדול מספיק, אין טעם להתקין מערכת סולארית, שכן כשהמערכת קטנה מדי היא אינה משתלמת מבחינת עלות-תועלת. בן-ארי פינצ'בסקי: "החל מ-40 מ"ר, ישתלם להתקין מערכת כזו, על מנת שהיא תחזיר את ההשקעה. מרבית ההתקנות הן בשטח של 70-80 מ"ר. כל 10 מ"ר ייצר בחודש חשמל שמקביל ל-90 שקל. כלומר, אם חשבון החשמל הוא בגובה של כ-1,000 שקל בחודש, תצטרכו כ-120 מ"ר על מנת לכסות את כל חשבון החשמל. אם חשבון החשמל עומד על 600 שקל בחודש, מערכת של 80-70 מ"ר תכסה אותו".
מחפשים בעל מקצוע? לרשימה המלאה
ynet הוא שותף באתר "המקצוענים"