שתף קטע נבחר

1,295 מ"מ גשם בשבוע: ישראלים הצילו קשישים ביוסטון

12 שנים אחרי הסופה ההרסנית "קתרינה" - לואיזיאנה כעת על הכוונת של "הארווי", הסופה שאחראית לכמות הגשם הגדולה ביותר בארה"ב אי פעם. מניין הנספים עלה ל-18, עוצר לילי הוטל ביוסטון. הישראלי יניב ג'רופי תיעד את הצפות הענק: "יצאנו עם קיאק ללב השכונה והצלנו קשישים שביתם הוצף"

 

 

יוסטון בעוצר - ועכשיו גם לואיזיאנה על הכוונת. ראש העיר יוסטון, סילבסטר טרנר, הכריז הלילה (רביעי) על עוצר לילי מחצות ועד השעה 5:00 בשל ההצפות שכיסו את העיר. טרנר ציין כי העוצר יישאר בתוקף עד להודעה חדשה והעניק למשטרה המקומית סמכות לעצור את כל מי שיפר את ההוראה. כעת הסופה הארווי בדרכה ללואיזיאנה, שנפגעה קשה מאוד לפני יותר מעשור בהוריקן קתרינה. בינתיים עלה מספר ההרוגים מפגיעת הסופה ל-18, לאחר זיהוי שלוש גופות נוספות.

 

על פי תחנת מדידה בדרום מזרח יוסטון, ירדו לא פחות מ-1,295 מ"מ גשם מאז פרץ הארווי - הוריקן שהפך בינתיים לסופה טרופית. זוהי הכמות הגדולה ביותר של גשם שירדה בעקבות הוריקן או סופה טרופית בתוך ארצות הברית. לשם השוואה, באזורים הגשומים ביותר בצפון ישראל יורדים פחות מ-1,000 מ"מ גשם במהלך עונת חורף שלמה. בתל אביב יורדים בממוצע 583 מ"מ גשם בעונה שלמה - פחות מחצי מהכמות שירדה ביוסטון בתוך זמן קצר.

 

מפקד משטרת יוסטון אמר כי תנועת כלי הרכב בלילות החשוכים מקשה על צוותי החילוץ להגיע לבתי הלכודים: "יותר מדי תושבים נמצאים בחוץ במהלך הלילה, ואני לא רוצה שאנשים ינצלו את המצב בשביל לפרוץ לבתים". דוברו של ראש העיר הוסיף כי היחידים שלא יחויבו להישמע לעוצר הם צוותי ההצלה, עיתונאים, מחפשי מקלט ותושבים שעובדים בלילות.

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

מרכזי החירום ביוסטון (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מרכזי החירום ביוסטון(צילום: רויטרס)

הגברת הראשונה בדרכה לאזורי האסון בנעלי עקב (צילום: AP) (צילום: AP)
הגברת הראשונה בדרכה לאזורי האסון בנעלי עקב(צילום: AP)

 

 

יניב ג'רופי, ישראלי שמתגורר ביוסטון, העיר הרביעית בגודלה בארצות הברית, תיעד את ממדי ההרס שפקד את העיר. בשיחה עם ynet סיפר ג'רופי כי ביתו בשכונת מאיירלנד לא נפגע בשל מיקומו הגבוה, אך ביתו של חברו ליאור הוצף לחלוטין. ג'רופי תיעד כיצד מפלס המים מכסה כמעט את כל שלטי הרחובות.

 

ג'רופי מספר כי ב-15 שנותיו בארצות הברית טרם חווה סופה כה קשה כמו "הארווי": "עברנו את הסופות 'אייק', 'ריטה' ואת הוריקן 'קתרינה', אבל שום דבר לא הכין אותנו לסופה כזאת. לא הכריזו על פינוי הבתים, כך שלא שיערנו שהנזק יהיה כל כך אדיר. כשהבנו שהשכונות מוצפות זה היה כבר מאוחר מדי.

 

"האופי שלנו והאינסטינקט הישראלי של יוצאי צבא הובילו אותנו לחפש משפחות ישראליות שהקשר עימן ניתק בגלל ההצפות, ודאגנו להביא אותם למקום בטוח. יצאתי עם שני חברים נוספים עם קיאק ללב השכונה והצלחנו להציל זוג קשישים שביתם הוצף והמים הגיעו לגובה של מטר וחצי. הובלנו אותם באמצעות הקיאק לצוות ההצלה של משמר החופים. הלב נחמץ כשראינו כמה הלכודים משוועים לעזרה. הרחוב הפך לנהר בעומק של שלושה מטרים, ומסוקים מחלצים לכודים מהגגות".

 

 

 

 (צילום: יניב ג'רופי) (צילום: יניב ג'רופי)
(צילום: יניב ג'רופי)

 (צילום: יניב ג'רופי) (צילום: יניב ג'רופי)
(צילום: יניב ג'רופי)


מפלס המים הגיע בחלק מהמקומות לגובה של מטר וחצי (צילום: יניב ג'רופי) (צילום: יניב ג'רופי)
מפלס המים הגיע בחלק מהמקומות לגובה של מטר וחצי(צילום: יניב ג'רופי)
 (צילום: יניב ג'רופי) (צילום: יניב ג'רופי)
(צילום: יניב ג'רופי)
 (צילום: יניב ג'רופי) (צילום: יניב ג'רופי)
(צילום: יניב ג'רופי)

 

משמר החופים האמריקני הודיע כי אנשיו הצילו את חייהם של יותר מ-4,300 בני אדם מאז הכתה הסופה בעיר ביום ראשון. ברשת "פוקס ניוז" דווח כי יותר מ-13 אלף תושבי יוסטון והסביבה חולצו מבתיהם, בין השאר הודות לתושבים רבים שהחליטו להקים צוותי הצלה עצמאיים והשתמשו בסירות גומי לחילוץ שכניהם שנלכדו בבתים.

 

בינתיים הסיפורים הקשים מטקסס ממשיכים לזרום, למשל המקרה של רומאו בן ה-22, שאיבד את ביתו פעמיים לאיתני הטבע. בריאיון לרשת CBS האמריקנית תיאר הצעיר כיצד נמלט מביתו בניו אורלינס לפני כ-12 שנים בעקבות הוריקן קתרינה: "לחזות שוב בכל המכוניות ששקעו מתחת למים זאת החוויה הטראומטית ביותר של חיי, והיא חוזרת על עצמה". רומאו סיפר כי סבתו טבעה למוות בהצפות בהוריקן קתרינה כשהיה בן 10, והוא הועבר למקלט ביוסטון. "תאהבו את הקרובים שלכם כמה שרק אפשר, אל תשכחו לומר לאנשים כמה אתם אוהבים אותם, כי בסופו של דבר תאבדו אותם", אמר.

 

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ ביקר בטקסס ואמר כי "טקסס יכולה להתמודד עם הכול" - ועורר את זעמם של חלק מהתושבים. "טקסס תתמודד עם הכול?" שאלה ליסה אייק, אחות מיוסטון, "הרגע איבדתי את ביתי ושלוש מכוניות. אנחנו צריכים עזרה". גלוריה סיטוול, עקרת בית מיוסטון שמתנדבת במקלטים למפוני הסופה, הסכימה עם טראמפ לגבי מוכנותה של העיר: "אני גרה כאן מאז 1980, עברתי הרבה מאוד הוריקנים. טקסס יכולה להתמודד, הטקסנים תמיד עוזרים זה לזה".

 

דוברת הבית הלבן שרה האקבי סנדרס אמרה כי הממשל עדיין פועל למציאת הפתרון הטוב ביותר למימון נזקי הסופה בטקסס. הכתבים הפוליטיים שהתלוו למטוס הנשיאותי בדרך לאזורי האסון שאלו את האקבי סנדרס אם הממשל מתכוון לבקש תקציב לשעת חירום מהקונגרס, והיא מסרה כי הממשל טרם גיבש את הסכום הנדרש לשיקום הנזקים. מזכיר הבריאות טום פרייס, שהגיע גם כן לטקסס, אמר כי ליבו של הנשיא טראמפ יוצא אל האזרחים האמריקנים שנפגעו וכי הוא לא מפסיק לחשוב על רווחתם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים