שתף קטע נבחר

דו"ח: עשירים מוציאים על חינוך פי 3.4 מעניים

נתונים של הלמ"ס בהתייחס לשנת 2014 חושפים שוב תמונה עגומה: ההוצאה הפרטית הממוצעת בחודש לתלמיד בקרב אוכלוסיות חזקות עמדה על 603 שקלים לעומת 176 שקלים אצל החלשים כלכלית. פער עצום נמצא גם בהשקעה בפעילויות אחרי שעות הלימודים ובהוצאות עבור רכישת ספרים

דו"ח של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה שמתפרסם היום (ג') ומתייחס להוצאה עבור שירותי חינוך לתלמיד בשנת 2014 מגלה שוב את הפערים בין אוכלוסיות חזקות כלכלית לאלה החלשות כלכלית. מהנתונים עולה בין היתר כי ההוצאה הפרטית הממוצעת בחודש לתלמיד ממשק בית בחמישון ההכנסה העליון היה גבוה פי 3.4 מזה של משק בית בחמישון ההכנסה התחתון - 603 שקלים לעומת 176 שקלים בהתאמה.

 

בשנת 2014 למדו בבתי ספר יסודיים ועל יסודיים יותר מ-1.6 מיליון תלמידות ותלמידים. 73% מהם למדו בחינוך הממלכתי (חינוך עברי וערבי), 12.5% בחינוך הממלכתי דתי ו-14.5% בחינוך החרדי. כמחצית מהתלמידים (50%) למדו בחינוך היסודי, 22.6% למדו בחטיבות הביניים ו-27.4% מהתלמידים למדו בתיכון. ההוצאה הפרטית הממוצעת בחודש לתלמיד בחינוך היסודי עמדה ב-2014 על 351 שקלים, בחטיבות הביניים - 365 שקלים ובתיכונים 256 שקלים.

פערים בין אוכלוסיות חזקות כלכלית לאלה החלשות (אילוסטרציה) (צילום: shatter stok) (צילום: shatter stok)
פערים בין אוכלוסיות חזקות כלכלית לאלה החלשות (אילוסטרציה)(צילום: shatter stok)

מהנתונים עולה עוד כי בשנה זו ההוצאה הפרטית לתלמיד של משקי בית ירדה בכמעט חמישה אחוז לעומת 2013 ועמדה על 328 שקלים בממוצע לחודש. כ-80% מהסכום הוצא באופן ישיר עבור התלמיד: כ-41% עבור תשלום לבית הספר וכ-38% עבור תשלום לפעילות אחר שעות הלימודים. 21% מהסכום הוצא כחלק מסך ההוצאה של משק הבית עבור שירותי חינוך כמו מנוי לספרייה, מחשב, כלי כתיבה ועוד.

 

התשלום לבית הספר נקבע באמצעות חוזר מנכ"ל של משרד החינוך, שמגדיר את תקרת תשלומי החובה והרשות שבתי ספר רשאים לגבות מההורים. אותה רשימה מגיעה לאישור ועדת החינוך של הכנסת כמה שבועות לפני כל פתיחת שנת לימודים. מהדו"ח עולה כי רכיב זה מהווה כ-55% מסך ההוצאה הפרטית לתלמיד בקרב משקי בית שנמצאים בחמישון ההכנסה התחתון, לעומת 30% מקרב משקי הבית בחמישון ההכנסה העליון.


לאחר שההורים שילמו כנדרש עבור לבית הספר, עליהם להחליט האם ירשמו את ילדיהם גם לפעילויות אחרי שעות הלימודים. הדו"ח מצא שההוצאה הממוצעת בחודש של משקי בית בחמישון ההכנסה העליון עבור פעילות לאחר שעות בית הספר הייתה גדולה פי 10 מההוצאה של משקי בית בחמישון ההכנסה התחתון - 307 שקלים לעומת 30 שקלים בהתאמה.

 

עוד עולה מהדו"ח כי 27.8% מסך ההוצאה הפרטית לתלמיד בקרב משקי בית בחמישון ההכנסה התחתון הוצאו עבור רכישת ספרים ומחברות, כלי כתיבה, מחשב וציוד נלווה, שירותי אינטרנט ומינוי לספרייה, בעוד בקרב משקי בית בחמישון ההכנסה העליון עמדה הוצאה זו על 19% בלבד.

"הדבר מקנה לתלמידים ממשקי בית בחמישונים הגבוהים אפשרות גדולה יותר להצליח בלימודים בבית הספר ובלימודים גבוהים, ויכול להסביר פערים גבוהים בהישגים הלימודיים של תלמידים בישראל", צוין בדו"ח. "לדוגמה, שיעור הזכאות לתעודת בגרות בקרב תלמידים ביישובים המאופיינים ברמה חברתית-כלכלית נמוכה, נמוך באופן משמעותי מהשיעור ביישובים המאופיינים ברמה חברתית-כלכלית גבוהה".

 

ההוצאה הנמוכה ביותר: בקרב ערבים 

גם בחלוקה לפי מגזרים ניתן לראות את הפערים המדוברים. כך למשל ההוצאה הפרטית הממוצעת בחודש לתלמיד בקרב המגזר היהודי עמדה ב-2014 על 408 שקלים בפיקוח הממלכתי, 369 שקלים בפיקוח הממלכתי-דתי ו-292 שקלים בפיקוח החרדי. לעומת זאת, ההוצאה הפרטית הממוצעת בחודש לתלמיד במגזר הערבי עמדה על 193 שקלים.

 

מהנתונים עולה כי בשנת 2014 כשליש מהתלמידים השתייכו למשקי בית מהחמישון התחתון. חלקם של התלמידים החרדים בחמישון זה היה גבוה מחלקם בסך כל התלמידים - 64.2% ו-14.5%, בהתאמה. יותר ממחצית מהתלמידים בחינוך הממלכתי-דתי השתייכו למשקי בית מהחמישון השני והשלישי - 34.5% ו-19.1%, בהתאמה. 63.2% מהתלמידים הערבים השתייכו למשקי בית מהחמישון התחתון, ו-24.8% השתייכו למשקי בית מהחמישון השני.

 

יותר ממחצית מהתלמידים בישראל (52.9%) ללא הבדל בסוג הפיקוח של משרד החינוך מתגוררים ביישובים שדורגו ברמה חברתית-כלכלית בינונית, 24.4% מהתלמידים מתגוררים ביישובים שדורגו ברמה נמוכה (אשכולות 3-1), 12.4% ביישובים שדורגו ברמה גבוהה (אשכולות 10-8), ו-10.3% ביישובים קטנים או חסרי מעמד מוניציפלי. חלקם של התלמידים בבתי ספר בפיקוח חרדי המתגוררים ביישובים חלשים גבוה מחלקם מסך התלמידים 44.1% ו-14.5%, בהתאמה. חלקם של התלמידים הערבים המתגוררים ביישובים חלשים גבוה מחלקם בסך התלמידים - 70.5% ו-25.7%, בהתאמה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים