שתף קטע נבחר

מפוני צפון השומרון חולמים על השיבה הביתה: "מחכה לתלות את דגל ישראל"

כוונת הממשלה לקדם את ביטול ההתנתקות מארבעת יישובי צפון השומרון לפני 12 שנה, חיזקה את רוחם של המפונים. "אף אחד לא מתגורר שם, זה היה פשוט גירוש לשם גירוש", אמרה דבי דרורי שפונתה מביתה בכדים. לימור הר מלך, שפונתה מחומש, אמרה: "הכול מוכן שנחזור"

 

 

ועדת השרים לענייני חקיקה הייתה אמורה לדון אתמול (א') ולהצביע על הצעת החוק לביטול ההתנתקות בצפון השומרון, אולם בשל מחלוקות בקואליציה ההחלטה בסוגיה נדחתה למועד אחר. בינתיים, ברקע כוונת השרים לתמוך בחוק שאותו יזמו חברי הכנסת שולי מועלם (הבית היהודי) ודוד ביטן (הליכוד), אומרים המפונים מהיישובים חומש, שא-נור, כדים וגנים כי מדובר בתיקון עוול שחייב להיעשות.

 

"היינו בבית האחרון שפונה וראינו את החורבן בעיניים", סיפרה ל-ynet לימור הר מלך. "אני זוכרת שלקחת את ילדיי לחלון הבית וברקע ראינו את הערבים צועקים 'כל הכבוד לצה"ל'. בזמן הפינוי, באותו הרגע, אמרנו לחיילים שאנחנו עוד נחזור". לימור, אלמנתו של שולי הר מלך שנרצח בפיגוע ירי בדרכו לבית בחומש, אמרה עוד כי "מבחינתנו זו סגירת מעגל. אני יודעת ומאמינה שזה יקרה כי השטח שם נטוש, הכול מוכן שנחזור".

"סגירת מעגל". לימור הר מלך (צילום: אחיה ראב"ד) (צילום: אחיה ראב
"סגירת מעגל". לימור הר מלך(צילום: אחיה ראב"ד)

גם דבי דרורי, ממקימי היישוב כדים, סיפרה כי כבר 12 שנה היא מציינת בכל מכתב או מנשר שכתובתה היא ביישוב שפונה. לדבריה, "אנחנו חיים את הגעגוע ואת הגירוש כבר 12 שנה. אי אפשר להסביר מה זה לאבד בית. מאז הפינוי עברנו ליד חנה, ועד היום אני מרגישה פה נטע זר".

 

משפחת דרורי הגיעה לכדים בפברואר 1984 יחד עם כמה משפחות בודדות. "היינו גרים עם חיילים, זה היה מרגש ולאט לאט היישוב החל לגדול ולקבל צביון מיוחד, זה משהו שנותן תחושה של בית", סיפרה דרורי. "אני חושבת שכל הפינוי של צפון השומרון היה פשוט עוול, סוג של מחווה לנשיא האמריקני דאז ושום דבר מעבר. הרי אף אחד לא מתגורר שם, זה לא עבר לידיים פלסטיניות, פשוט גירוש לשם גירוש. לכן אנחנו יודעים שהצעת החוק הזו היא תיקון עוול. 12 שנה אנחנו חיים את החזרה הביתה".

העימותים בפינוי היישובים בצפון השומרון ב-2005 (צילום: רוני שיצר) (צילום: רוני שיצר)
העימותים בפינוי היישובים בצפון השומרון ב-2005(צילום: רוני שיצר)

 (צילום: עמית שאבי) (צילום: עמית שאבי)
(צילום: עמית שאבי)

 (צילום: עמית שאבי) (צילום: עמית שאבי)
(צילום: עמית שאבי)

 (צילום: עמית שאבי, "ידיעות אחרונות") (צילום: עמית שאבי,
(צילום: עמית שאבי, "ידיעות אחרונות")

יצוין כי מאז הפינוי עולות בכל כמה חודשים משפחות למקום ואף מקיימות בו טקסים ואירועים מסוגים שונים. באחד מהיישובים שפונו אף הוקמה מעין ישיבה קטנה. "לאחר נישואיי השניים ילדתי שני בנים ואת הברית של אחד מהם עשינו על חורבות הבית שלנו בחומש", סיפרה הר מלך. "הצעת החוק הזו היא סוג של חלום שהופך למציאות. אנחנו ממינים מאוד ומאוד ריאליים ולכן אני חושבת שהמהלך הזה יתקדם".

 

הר מלך הוסיפה כי "לפני כמה ימים אמר לי אחד מחברי הכנסת 'יש חוקים שאנחנו יודעים שלא יעברו, אבל אני בהחלט מרגיש שהחוק הזה יתקדם'". דרורי כבר רואה בעיניה את תמונות החזרה לבית שפונה. "ברור לנו שברגע שהחוק יאושר נהיה המשפחה הראשונה לחזור. אני שומרת אצלי בבית דגל ישראל שהיה תלוי בפתח ביתי והוסר עם הגירוש. אני מחכה לשנייה שנחזור לשם ואתלה אותו בחזרה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עמית שאבי
ההתנתקות בחומש ב-2005
צילום: עמית שאבי
מומלצים