שתף קטע נבחר
 

הילד רוצה חטיף? מדריך לנשנושי אחה"צ בריאים

"אימא אפשר חטיף?" - מכירים את השאלה הזו? אם יש לכם ילדים בבית, ודאי נתקלתם בה לא אחת ומדי יום אתם מתלבטים מה אפשר לתת לילדים כדי להימנע מצריכת ממתקים וחטיפים על בסיס יומיומי. אז הנה כמה רעיונות וטיפים לנשנושים בריאים שכולם ירצו לאכול

בשיתוף תנובה

 

על הקשר בין תזונה לגילאי הילדות וההתבגרות נאמר כבר הרבה. תזונה בריאה, שמכילה את כל אבות המזון, הכרחית ממש כמו שינה, להתפתחות נכונה של ילדים ומתבגרים והפיכתם למבוגרים בריאים. ילדים זקוקים למזון, שיספק להם אנרגיה ויאפשר להם להיות מרוכזים לאורך זמן ארוך יחסית, וייתן להם את אבות המזון ואת מרב הוויטמינים והמינרלים הנחוצים.

כל המשפחה אוכלת בריא? לא תמיד (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
כל המשפחה אוכלת בריא? לא תמיד(צילום: shutterstock)
  

יחד עם רצון כן להפוך את הבית לבית התזונה הבריאותית האולטימטיבי אנחנו יודעים שגם ה'אויבים', הלא הם הממתקים והחטיפים, נכנסים להם בדלת האחורית, אם יש כזו או דרך החלון.

 

בין אם מדובר באחר צהריים מחוץ לבית, ביקור אצל חבר או חברה בבית שמקפיד פחות או ביקור אצל סבא-סבתא, תמיד ימצא ממתק את דרכו לנשנושים בין הארוחות של הילד. אם נהיה כנים עם עצמנו, גם אנחנו לא מצליחים לומר 'לא' לחטיפים באופן מושלם.

 

למרות כל הכשלים והפיתויים, ילדים צריכים ורוצים לאכול בין הארוחות ואם כבר לאכול, למה שזה לא יהיה משהו בריא יותר, שגם הם ייהנו ממנו? לא חייבים לחתוך להם מקלות גזר (למרות שגם זה טעים, אם שואלים אותנו) והיום אף אחד כבר לא רץ אחרי הילד עם בננה. אפשר ורצוי להכניס לשגרת התזונה גם חטיפים שימלאו היטב את תפקיד ארוחת ארבע ויעשו חשק גם לילדים.

לום - שהילדים יאכלו ירקות כחטיפים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
לום - שהילדים יאכלו ירקות כחטיפים(צילום: shutterstock)
 

איך מרגילים ילדים לעבור מג'אנק פוד לאוכל בריא?

רותי אבירי, יועצת תזונה של תנובה ו'דיאטנית רגועה להורים מודאגים', כפי שהיא מכנה את עצמה, מתחילה את דבריה בהסבר ש"אנחנו לא מכריחים ולא עושים שום דבר בכוח". היא מוסיפה: "אנחנו גם לא רוצים לדבר על זה ללא הפסק ולא מעוניינים להפוך את זה למשהו נשגב להשגה לילדים ולהורים." אבירי מסבירה שהאחריות על מה שנכנס הביתה ומה עושים עם מה שהכנסנו, היא של ההורים.

 

יש לך טיפ פרקטי להנעת התהליך התזונתי הזה?

"אם מכניסים בכל זאת חטיפים הביתה, להכניס 2 סוגים של חטיפים - מתוק ומלוח. מפנים להם מגירה או ארון, כדי שיהיה במקום אחד ואז מחלקים אותם לשקיות קטנות. מחקרים מראים שככל שמגבילים את המגוון, ההרגל לטעם מביא לכך שאוכלים מאותו סוג מזון פחות. כמובן, בוחרים חטיפים שיש בהם כמה שפחות מלח, שומן וסוכר."

 

היא ממליצה להכניס במקביל לבית יותר ירקות, פירות ולהפוך אותם לאטרקטיבים בעיני הילדים. "לא לחכות שהילד יבקש חטיף אלא פשוט להתכונן מראש, גם אם לא נמצאים בבית. כדאי להניח על השולחן לפני שהילד מבקש.

 

"רצוי להכין את האוכל הבריא על השולחן בצורה אטרקטיבית; לנסות להכין קעריות קטנות, אפילו גביעוני מאפינס, ובתוכם לסדר מלפפונים קטנים, מקלוני גזר, פירות חתוכים וצבעוניים וכד'. האטרקטביות הוויזואלית עובדת פעמים רבות וגם נוחות האחיזה או הצורה בה הוא מוגש."

הם רואים מה אתם, ההורים, אוכלים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
הם רואים מה אתם, ההורים, אוכלים(צילום: shutterstock)
 

ומה עם ההתנהגות ההורית ליד הילד?

"חשוב לא ל'חפור'. אנחנו לא רוצים ליצור מצב שהילד יודע כמה אנחנו רוצים שיאכל את האוכל הבריא וישתמש בזה במערכת היחסים שלנו איתו כהתניה, לניסיונות משא ומתן וכו'. אנחנו רוצים שהילד יאכל בריא, הילד רוצה לאכול טעים. חשוב לדעת באיזה מילים נלווה את העידוד לאכול בריא."

 

מה זה 'עידוד' בהקשר הזה?

"לעודד זה לשתף את הילד בהכנה: לצייר עם המרכיבים פרח או פרצוף על הצלחת, לתת לו לעזור להכין את הכיבוד וגם להשתמש בטרמינולוגיה ולספר בחיוביות על החוויות של ההורה מהמזון כמו 'אני נהניתי מאד מהעגבנייה הזו. אני ממש מרגיש שפינקתי את הגוף שלי עכשיו.'

 

"כדאי להשתמש בהרבה הומור, זה כלי נהדר לשיח פורה עם ילדים. אפשר לשחק משחקי מילים, להמציא שמות וחרוזים למזון ולדאוג לסביבה נעימה ונטולת מתח. לעשות את הכל בכיף."

 

ומה עושים עם הילד סרבן?

"אם הילד לא מוכן לאכול משהו, לא להרחיק אותו באיומים והפחדות. ילד צריך לעיתים חשיפה ארוכה לטעמים, יכולים להיות אפילו 20 ניסיונות בדרך למטרה. ילדים טועמים בזהירות מאכלים חדשים אז כדאי להיעזר בסבלנות. ילדים באופן טבעי סקרנים ואם גם אנחנו נאכל איתם, הסקרנות תגבר עליהם והם ינסו לטעום. גם אם הילד לא אוהב הכל, אין טעם להכריח אלא לנסות דברים נוספים. "אוכל משמש ככלי במערכת היחסים של הילד מול ההורים. בהדרכה ובסבלנות והעלמת המתח, הכלי הזה יצא ממערכת היחסים."

אל תכריחו (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אל תכריחו(צילום: shutterstock)
 

רעיונות לארוחות ביניים מפנקות, מזינות ובריאות

יש כוונה, יש הכוונה וגישה חיובית ובכן, הפשילו שרוולים כי יש לנו כמה רעיונות פשוטים לביצוע ובריאים למהדרין:

  • חיתכו פירות לקוביות לא גדולות וסדרו אותן על שיפודי עץ. סדרו אותם כמו זר צבעוני.
  • שיפודים דומים אפשר להכין מירקות משולבים בקוביות גבינה. גם כאן אפקט הצבע ישובב עין.
  • אם יש לכם מכשירי חיתוך בצורות, נסו להכין מהפירות כוכבים, לבבות, פרחים או סתם עיגולים פשוטים וסדרו אותם על צלחת.
  • הכינו מאפינס מקמח בריא ו"החביאו" בפנים פירות בריאים: בננה, תפוח או גזר.
  • בטטה חתוכה לעיגולים דקיקים, אפויה בתנור תהיה דומה לצ'יפס, מתקתק ובריא.
  • גם תפוח פרוס ואפוי בתנור, בזוק בקינמון, ישמש כחטיף מתוק ומזין. זהירות, זה ממכר.
  • הכינו צלחת מצוירת מכריך עם גבינה צהובה, כשהעגבניות ישמשו כעיניים, המלפפון כפה ואפשר להשתמש בעשבי תיבול כתלתלים והרי לכם פרצוף צבעוני.

להכין ביחד וליהנות מהאוכל (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
להכין ביחד וליהנות מהאוכל(צילום: shutterstock)

  • פופקורן, כמה פשוט. הוסיפו מעט מלח או לחילופין – קינמון וסוכר.
  • הכינו גלילה מתמרים בוואקום, אגוזים, קוקוס וקינמון שערבבתם יחד. גלגלו אותה בקוקוס טחון והכניסו למקרר. לפני ההגשה תפרסו ממנו פרוסות. מעדן שגם יחזיק מעמד זמן רב במקרר.
  • הכינו פנקייקים קטנים מקמח כוסמין בריא וערבבו בבלילה בננה. על הפנקייק החם מזגו רוטב מייפל אמיתי. הוא בריא יותר מסוכר או כל תוספת מעובדת אחרת.

גם פנקייק יכול להיות בריא (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
גם פנקייק יכול להיות בריא(צילום: shutterstock)
 

ולסיכום, הרשת מלאה ברעיונות נהדרים. חפשו והכניסו לתפריט הבית מאכלים שיהפכו חלק מהתפריט הקבוע שלכם. בתיאבון ובריאות.

 

בשיתוף תנובה


פורסם לראשונה 03/01/2018 19:19

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מהיום מחליטים - רק נשנושים בריאים
צילום: shutterstock
מומלצים