שתף קטע נבחר

דו"ח שנתי: 84% מהתיקים על תקיפה מינית נסגרו

ב-2016 הוגשו למשטרה 5,686 תלונות על עבירות מין ונפתחו בפרקליטות 4,039 תיקים. רק 16% מהם המשיכו לכתבי אישום. הדו"ח השנתי של מרכזי הסיוע מראה עלייה בכמות הפניות: "זה עדיין קצה הקרחון. קמפיין Me-Too גרם לרעידת אדמה"

 

קמפיין #גם אני חולל הדים. אילוסטרציה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
קמפיין #גם אני חולל הדים. אילוסטרציה(צילום: shutterstock)

 

נתוני הדו"ח השנתי של איגוד מרכזי הסיוע לנפגעות ונפגעי תקיפה מינית שנחשפים הבוקר (יום ד') מציגים עלייה בכמות הפניות למרכזים והתלונות למשטרה – שרובן המוחלט לא מסתיימות בכתבי אישום. הדו"ח יוצג היום בדיון מיוחד בוועדה למעמד האישה ולשוויון מגדרי של הכנסת.

 

על פי הנתונים שהעבירה המשטרה לצורך הדו"ח השנתי, בשנת 2016 הוגשו 5,686 תלונות על עבירות מין - עלייה של 22.5% לעומת 2011. ב-2016 נפתחו בפרקליטות 4,039 תיקים - מהם 3,637 תיקי עבירות מין ו-402 תיקי הטרדה מינית. 84% מהתיקים נסגרו ללא הגשת כתב אישום.

מבין התיקים שנפתחו ב-2016 ובינתיים נסגרו 49% נסגרו בשל חוסר ראיות, 29% נסגרו בעילה של עבריין לא נודע ו-12% בעילה של "חוסר עניין לציבור". ב-2011, לשם השוואה, נסגרו 80% מהתיקים ללא הגשת כתב אישום.

 

ב-2016 פנו למרכזי הסיוע 10,610 נשים וגברים - עלייה של 15% לעומת 2015 ושל 34% לעומת 2011. יותר מ-88% מהתקיפות נעשו על ידי אדם מוכר לקורבן. 28% מהתוקפים הם בני משפחה ו-9.6% הם בני זוג. 23% מתוקפים הם ידידים, שכנים או מכרים של הקורבן. 15.5% נפגעו על ידי קולגות או ממונים במקום העבודה או בצבא.

 

  

90.5% מכלל הפניות דיווחו על תקיפות נשים. 13.7% מהפונות והפונים למרכזי הסיוע ב-2016 גם הגישו תלונה למשטרה. 60.3% מהפונות והפונים נפגעו כקטינים. 47.5% ממי שנפגעו עד גיל 12 פנו לסיוע רק לאחר עשור או יותר.

 

תקיפות מיניות של שוטרים: פחות שוטרות, יותר אזרחיות

לפי הנתונים שהציגה המשטרה, מגמת העלייה בפתיחת התיקים של עבירות מין של שוטרים בשוטרות נבלמה בצורה חדה - ירידה של 66% במהלך שנת 2016. לעומת זאת נרשמה עלייה של 33% בפתיחת תיקים של עבירות מין של שוטרים באזרחיות, וכך לראשונה בשנה זו התקבלו יותר פניות מאזרחיות מאשר משוטרות בגין ביצוע עבירות מין על ידי שוטרים. ב-51% מהתיקים שנפתחו נגד שוטרים הוגש כתב אישום או שהתקבלה החלטה על העמדה לדין. 19% נוספים הועברו לטיפול משמעתי.

 

8% מהתיקים שנפתחו בנסיבות צבאיות עסקו בהצצה או צילום ללא הסכמה. 26% מהתוקפים בנסיבות צבאיות הם קצינים ונגדים בשירות קבע. בחצי מהתיקים שטופלו בפרקליטות הצבאית הוחלט להגיש כתב אישום, ובחצי לסגור את התיק. זאת לעומת שנת 2011 שבה נסגרו 73% מהתיקים והוגשו כתבי אישום ב-27% מהתיקים.

 

"קמפיין Me-Too גרם לרעידת אדמה"

מנכ"לית איגוד מרכזי הסיוע לנפגעות ולנפגעי תקיפה מינית, אורית סוליציאנו, התייחסה לממצאי הדו"ח ואמרה כי "בחמש השנים האחרונות גדל מספר הפניות למרכזי הסיוע באופן דרמטי. לצערנו, זה עדיין קצה הקרחון של תופעת הפגיעות המיניות בחברה. לאחרונה נראה שהחברה מתחילה להכיר בכך: קמפיין Me-Too (#גם אני) גרם לרעידת אדמה של ממש, והוכיח כי היקף התופעה עצום ורב ממדים – ובמקביל, חשף שמרבית הנשים והגברים שנפגעו נשארו עם הפגיעה לבד, ולא ראו ברשויות כתובת בשעת אמת.

 

בכל פעם שנפגעת או נפגע מספרים על פגיעה או הטרדה שעברו, שואלים: מדוע לא התלוננת? ועם זאת, מהנתונים עולה בבירור שעל אף שמספר התלונות גדל בשנים האחרונות, מספר כתבי האישום שהוגשו בפועל דווקא הצטמק. נדרש שינוי עומק במערכת המשפטית, בכדי שתוכל להביא לצדק עבור הנפגעות והנפגעים ולסייע ביצירת חברה בריאה ונקייה מפגיעות מיניות".

 

יו"ר הוועדה לקידום מעמד האישה ולשוויון מגדרי בכנסת, ח"כ עאידה תומא סלימאן (הרשימה המשותפת), אמרה כי "הפער העצום בין מספר תיקי עבירות המין ‏שנפתחים ביחס לאלה המתגבשים לכדי כתב אישום, מחייב גם הוא התגייסות מלאה של כל הגורמים המעורבים ובירור מעמיק אודות מה עולה בגורלן של מאות הפניות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
קמפיין #גם אני
צילום: shutterstock
מומלצים