שתף קטע נבחר

לאלץ ילדות להתחתן: ההצעה שמסעירה את עיראק

בקרוב ניתן יהיה להינשא לילדות בנות 9? לפי הצעת חוק חדשה, הסמכות בתחום הנישואים בעיראק תועבר לבתי הדין ההלכתיים. "במה חטאה הילדה?", זעמו מפגינות בבגדד. "צפו ב"יא אללה"

 

 

סוגיית נישואי הילדות במדינות ערב עלתה לא מכבר לכותרות, אך בשבועות האחרונים הנושא עלה לדיון תקשורתי ופוליטי סוער בעיראק - ומעסיק את הציבור לא פחות משורת הניצחונות על דאעש.

 

הסיבה לסערה סביב הסוגיה היא הצעת חוק שנויה במחלוקת שעלתה בפרלמנט שכוללת שינויים בחוק המעמד האישי (חוק 188 משנת 1959). ההצעה מאפשרת להתחתן בהתאם לחוקים של כל אחת מהדתות והזרמים בעיראק, מה שבפועל אומר שמי שישלוט במוסד הנישואים הם אנשי הדת המוסלמים ובתי הדין ההלכתיים.

 

זאת לא הפעם הראשונה שהפרלמנט העיראקי מנסה להעביר חוק שיאפשר לילדות להינשא. באוקטובר 2013 עלתה הצעה לאפשר לתושבים השיעים להתחתן בהתאם לחוקי השריעה. האזרחים וארגוני זכויות האדם יצאו נגד ההצעה שכאמור לא התקבלה. ארגון "Human Rights Watch" אמר כי מדובר בפגיעה אנושה בזכויות הנשים שתאפשר אפליה ותוביל לפילוג בין הזרמים במדינה".

"שמרו על הזכויות והכבוד שלי". ילדה עיראקית על רקע שלט שמתנגד לחוק ()
"שמרו על הזכויות והכבוד שלי". ילדה עיראקית על רקע שלט שמתנגד לחוק

החוק בעיראק אוסר על נישואים לפני גיל 18, אך במקרים חריגים שופט יכול לאשר נישואים של בנות 15. העברת הכוח מהמוסדות האזרחיים למוסדות הדתיים עלולה להוביל לנישואי ילדות ונערות ללא הפרעה. על פי הפרסומים בעיראק, מי שעומד מאחורי ההצעה הם אנשי סיעת "אל-מוואטן" (האזרח), שמזוהה עם הגוש בעל הצביון השיעי שמהווה רוב בפרלמנט.

 

ההצעה אושרה בקריאה ראשונה בפרלמנט, אך הדרך לאישור הסופי עוד ארוכה. על אף הצעד הראשון בדרך לחקיקה - בשבועות האחרונים מתנהל קמפיין נרחב בשטח, ברשתות החברתיות ובזירה הפוליטית בניסיון לסכל את החוק שמנציח את החלוקה העדתית במדינה ופוגע במעמד האישה.

 

ערוץ הטלוויזיה "א-סומריה", אחד מכלי התקשורת שמובילים את הקמפיין נגד החוק, פרסם כי החוק החדש פוגע ב-13 מישורים בזכויות הנשים ומאפשר, בין השאר, לחתן ילדות בנות 9 בהחלטת אביהן.  עוד פורסם כי בנוסף לשלילת זכויותיהן של הנשים בתחום הנישואים - הצעת החוק תפגע גם בנושאי ירושה, משמרות על ילדים ועוד.

 

הנשים העיראקיות מתנגדות: "דאעש הגיע לפרלמנט"

בהפגנה שהתקיימה לאחרונה בבגדד קראו מפגינות ומפגינים נגד ההצעה והשוו את יוזמי החוק לפעילי הארגון הרצחני: "אסור לשתוק על כך דאעש הגיע לפרלמנט". על פי הפרסומים, ההפגנות נגד החוק התקיימו גם מחוץ לבירה.

 

אחת המפגינות בבגדד אמרה לכלי התקשורת המקומיים: "ילדה בת 9 שמתחתנת לא תחווה את הילדות והנעורים שלה. החוק כופה עליה לחיות חיים שהיא אינה יודעת דבר עליהם. במה חטאה הילדה שהיא נאלצת להתחתן? בדיוק כך דאעש הביא לשעבוד הנשים והילדים".

מפגינות בעיראק: "דאעש הגיע לפרלמנט"
מפגינות בעיראק: "דאעש הגיע לפרלמנט"

"בת 9 שמתחתנת לא חווה את הילדות והנעורים". מפגינה בבגדד ()
"בת 9 שמתחתנת לא חווה את הילדות והנעורים". מפגינה בבגדד

מפגין נוסף תקף את המחוקקים ששיתפו פעולה עם ההצעה ואמר: "חברי הפרלמנט סיימו לטפל בכל הפגמים בחברה שיש להם את הפנאי לטפל בנישואי הילדות? מה כבר ילדה בת 9 יודעת על חיי הנישואים? שייתנו את הבנות שלהם קודם ויישמו את זה עליהן". ילדה צעירה שהתראיינה ל"א-סומריה" אמרה: "בוודאי שלא אסכים לזה. אני צריכה לגדול וללמוד".

 

חבר הפרלמנט הנוצרי, ג'וזף סליוא, אמר כי רוב הסיעות בפרלמנט, הרחוב העיראקי והארגונים האזרחיים מתנגדים להצעה והזהיר מהסכנה שהוא טומן בחובו: "החוק פוגע בחברה ובאישה העיראקית כיוון שהוא מתיר את נישואי הקטינות".

 

אגודת עורכי הדין בעיראק שלחה לפרלמנט מכתב שבו הביעה שאט נפש מהחוק המוצע וטענה כי "השינויים ינציחו את הזהות העדתית על חשבון עקרונות האזרחות, ויגזלו את זכויות האישה שמבוססים על חוק המעמד האישי". עורכי הדין טענו כי מדובר בהפרה של עקרון הפרדת הרשויות וכתבו כי "ההצעה הופכת את הפשע למותר ביחס לנישואים מחוץ לבתי הדין".

 

המלחמה בחוק לא פסחה על הרשתות החברתיות, שהתמלאו בהשטאג "לא ולא לחוק המעמד האישי החדש". אחד הגולשים תהה לעמדתם של הגורמים הדתיים בנושא: "מה אומרים אנשי הדת החכמים על החוקים הדאעשים האלה?"

יוזם החוק חסן א-שומרי: "מעוניין שבני הזוג יטפלו בענייניהם על סמך אמונתם הדתית" ()
יוזם החוק חסן א-שומרי: "מעוניין שבני הזוג יטפלו בענייניהם על סמך אמונתם הדתית"

 

אחת הצעירות שמתנגדות לחוק אמרה לערוץ "א-סומריה" כי מדובר בהפרה של חופש הבחירה האישית: "ההחלטה הזאת היא קודם כל טעות, כיוון שמדובר בחירות האישית שלי. כשמישהו מציע לי נישואים, אז ההחלטה אם להסכים או לא נמצאת בידיי. לא צריך להיות תנאי שאם עברתי את גיל עשרים למשל, אז אני חייבת להתחתן. גם אם אני מגיעה לגיל שלושים או ארבעים, זו החלטה שקשורה אליי. זו החירות האישית שלי ואסור לאף אחד להתערב".

 

יוזמי ההצעה: "ההצעה מעניקה יותר זכויות לנשים"

יוזמי החוק הודפים את הטענות שעולות במסגרת הסערה והקמפיין הנגדי. חבר הפרלמנט, חסן א-שומרי, הסביר כי הוא בסך הכל מעוניין לתת לבני הזוג את האופציה לטפל בענייניהם בהסתמך על אמונתם הדתית.

 

"הבחנתי שיש אנשים שמרגישים לא בנוח עם פסקי דין של בתי המשפט שאינם פועלים בהתאם לחוקי האל", אמר א-שומרי והוסיף: "לעתים מדובר בפסקי הדין שעומדים בניגוד לאמונה הדתית שלהם, בייחוד בענייני גירושים וירושה". חבר פרלמנט אחר טען דווקא כי השינויים

החדשים מעניקים יותר זכויות לאישה, ואף נותנים לה מקום להחליט בענייני גירושים.

 

"כל הביקורות שמושמעות נגד השינויים לא נכונות ולא שקולות", אמרה חברת הפלרמנט חמדייה אל-חוסייני שיצאה להגנת החוק. בריאיון לרשת אל-ערביה הסעודית אמרה אל-חוסייני כי "אלה שאומרים את הדברים האלה לא בחנו היטב את החוק. אין שום אזכור לנישואים של ילדות בנות 9".

 

הנושא עלה לכותרות בימים האחרונים גם בלבנון בעקבות תלונה של אישה על בעלה שהשיא את בתם בת ה-9 לגבר בן 36. נראה כי התופעה הכואבת הזאת תמשיך להעסיק את מדינות ערב למרות העלייה בהתנגדות לנושא בשנים האחרונות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שלט בעיראק שמתנגד להצעת החוק
מומלצים