שתף קטע נבחר

השינוי שמציל חיים: כך הפך HIV למחלה כרונית

לפני 36 שנים התפרץ נגיף ה-HIV במלוא העוצמה, אבל מאז ההתפתחויות האדירות בתחום הפכו אותו מווירוס אלים וסופני למחלה כרונית. ד"ר איציק לוי, ממייסדי רפואת האיידס בישראל, מפרט על ההיסטוריה, הטיפולים הקיימים וההתפתחויות שמאפשרות לחיות עם הנגיף

בשיתוף הוועד למלחמה באיידס

 

ב-5 ביוני 1981 רופא צעיר בן 33 בשם מייקל גוטליב פרסם מאמר קצר על זיהום ריאות מסתורי וקטלני שתקף מספר גברים באזור לוס אנג'לס. עברו שנתיים עד שרופאים וחוקרים גילו כי הגורם לווירוס האלים הוא ה-HIV, נגיף הכשל החיסוני האנושי.

 

עברו 36 שנים מאז הגילוי של גוטליב והיום ריפוי הווירוס נחשב לאחת ההצלחות הגדולות של הרפואה המערבית – מנגיף קטלני הוא הפך עד מהרה למחלה כרונית שטיפול מוקדם בה מאפשר חיים ארוכים ובריאים.

 

מי שהיה עד בזמן אמת להתפתחויות המדהימות האלו הוא ד"ר איציק לוי, ממייסדי רפואת האיידס בישראל ובעל שם עולמי בטיפול באנשים שחיים עם HIV. מה מביא רופא צעיר בתחילת שנות התשעים, בוגר לימודי רפואה באוניברסיטה העברית, לעסוק באיידס?

 

"מגפת האיידס התפרצה בשנת 1981, זאת השנה שהתחלתי את לימודי הרפואה שלי. זה עניין אותי מהרגע הראשון, כבר אז ידעתי שמדובר במשהו היסטורי שרב הנסתר בו מן הגלוי. אנשים נורא סבלו והוקעו מהחברה כבר מההתחלה. האיידס אתגר אותי מבחינה מדעית וגם מבחינת ההתמודדות הפסיכולוגית והחברתית".

 

התרופות שמאפשרות ניהול חיים בריאים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
התרופות שמאפשרות ניהול חיים בריאים(צילום: shutterstock)

 

מתי המגיפה הגיעה לארץ?

"המקרים הראשונים היו כבר ב-1984. הייתה היסטריה מאוד גדולה. אני זוכר שהייתי בסטאז' ואנשים פחדו להיכנס לתוך החדרים של חולי האיידס. נאלצנו להקים הוספיס לחולי האיידס כי ההוספיס של חולי הסרטן לא רצה להתמודד איתם. כך ייסדנו לפני כ-25 שנים בתל השומר את ההוספיס הראשון והיחיד לחולי איידס. למזלנו, יכולנו לפני כעשור לסגור אותו כי כבר לא היו חולים".

 

כיום ד"ר לוי מטפל בכ-1,600 נשאים ונשאיות שמגיעים אליו למעקב ולטיפול ביחידת האיידס שבבית החולים שיבא.

 

אלו הבדלים משמעותיים יש בין אז, לפני 25 שנים, להיום?

"ההבדל הגדול ביותר הוא שחולים לא מתים. עד לפני 15 שנים הייתי מאבד חולים כל הזמן. הייתי מקבל חולה וידעתי שהוא יהיה איתי לכל היותר 7 או 10 שנים. היום זה כמעט כמו נישואים קתוליים איתי, ברור לי שאני אצא לגמלאות וכל החולים ימשיכו להיות במעקב. נוסף לכך יש את עניין איכות החיים. בעבר החולה היה צריך לקחת 20 כדורים ביום ולהיות במעקב מאוד צמוד, היום אפשר להסתפק בטיפול מאוד קל יחסית ולכן המעקב פחות הדוק".

 

אין כמעט חולים חדשים באיידס, אבל ישנה עלייה בנשאי HIV

HIV הוא שמו של הווירוס, שכאשר הוא אינו מטופל הוא עלול להוביל לתסמונת הכשל החיסוני הנרכש - איידס. מדובר למעשה בשלב המתקדם בהידבקות ב-HIV, אבל כיום התרופות היעילות הביאו לעצירה מוחלטת של התקדמות הווירוס.

 

אז היום אין בכלל חולי איידס?

"עדיין יש כי למרבה הצער, שליש מהחולים מתגלים בשלב מאוחר. המסר הכי חשוב הוא ללכת להיבדק. לגילוי מוקדם יש מספר יתרונות, ראשית, אתה תישאר נשא ולא תחלה באיידס. HIV לא תמיד גורם לאיידס אבל הוא מגביר את הסיכוי לחלות במחלות של כלי דם, כליות וכבד, לכן עדיף לגלות מוקדם ולקבל טיפול".

 

נשאי HIV הם כאמור לא מדבקים, אז איך כן נדבקים?

"רוב ההדבקות מגיעות מאנשים שלא יודעים שהם נשאים. כלומר, הם לא עשו בדיקה אף פעם. אם אתה מקיים יחסי מין עם מטופל לא תידבק אף פעם".

 

אם נשאים לא מדבקים, איך יכול להיות שעדיין יש עלייה במספר נשאי HIV?

"זאת שאלה גדולה, עדיין לא ברור. מצד אחד, הרבה יותר אנשים מקיימים יחסי מין לא מוגנים ומצד שני, אנשים מטופלים וזה אמורים להביא לירידה במספר הנדבקים. השנה התחלנו לתת טיפול מונע לכן אני חושב שאם התחזיות תתגשמנה, נראה ירידה בשנים הקרובות ולא עלייה".

 

הכירו את הפרפ ואת האנדיטקטבל

ההתפתחויות הגדולות ביותר בחקר ה-HIV בשנים האחרונות הן בתחומי המניעה והטיפול.

 

הפרפ (PrEP) הוא טיפול תרופתי המונע הידבקות ב-HIV והוא ניתן במרשם למי שמוגדר בקבוצת סיכון לחשיפה לנגיף. הפרפ נמצא בשימוש כבר כמה שנים ברחבי העולם, אבל בארץ הוא נכנס לשימוש רק לפני מספר חודשים. "כל המחקרים מראים שמי שלוקח את הפרפ באדיקות יש לו סיכוי של 90 אחוזים להימנע מהידבקות", אומר ד"ר לוי.

 

סטטוס האנדיטקטבל (Undetectable) מתייחס לעקבות הנמוכות של הנגיף בדם (העומס הנגיפי) שגורמות לכך שהוא אינו ניתן לאיתור. "העומס הנגיפי צריך להיות 0", מסביר ד"ר לוי. "ברגע שהוא מעל 0 אדם עלול לפתח איידס. כשהעומס הנגיפי הוא 0 אדם הוא למעשה אינדיטקטבל".

 

במצב בו הנגיף בלתי ניתן לאיתור הסיכוי להידבקות הוא נמוך גם בעת קיום יחסי מין ללא קונדום, אומר ד"ר לוי. מחקרים שנערכו לאחרונה הראו כי קיום יחסי מין לא מוגנים במערכות מונוגמיות, עם פרטנר שהסטטוס שלו הוא אנדיטקטבל, לא הביאו להידבקות בנגיף ב99.99% מהמקרים.

 

כל ההתפתחויות האלו לא גורמות לשאננות בקרב הציבור?

"השאננות הייתה שם כבר. הכנסנו את הפרפ בגלל השאננות, זה לא שהפרפ הוביל לשאננות. הכי חשוב שעם הפרפ נוכל למנוע הדבקה של HIV".

  

לחיות עם HIV כמחלה כרונית - שאלות ותשובות

 

מה המשמעות HIV כמחלה כרונית?

"מחלה כרונית, כמו יתר לחץ דם וסוכרת, היא מצב בו צריך להיות במעקב רפואי ולקחת תרופות באופן קבוע. למרבה המזל, המעקב היום של HIV הרבה פחות הדוק מבעבר והתרופות הרבה יותר טובות. מהבחינה הזאת, מדובר במחלה יותר קלה אפילו מסוכרת".

 

האם יש תופעות לוואי לכדורים?

"ישנם כמה מחקרים בנושא, אבל צריך לזכור שהכדורים נמצאים איתנו רק כ-10 שנים, אם יש השפעות לטווח הארוך של 30-20 שנים אנחנו שמחים. יש כדורים שיכולים באחוז קטן לגרום להפרעה בכליות ויש כדורים שגורמים לאוסטרופורזיס, אבל היום יש דור חדש של כדורים ואיתם אנחנו מצליחים להגיע לטיפולים טובים יותר".

  

מה קורה אם מטופל לא מגיב טוב לתרופות או לא לוקח אותם בקביעות?

"יש היום מספיק תרופות בשוק כדי להתאים לכל אחד את הטיפול שלו. זה לא טוב לשחק עם הכדורים כיוון שהגוף עלול לפתח עמידות ואז התרופות פחות ישפיעו, או לא ישפיעו בכלל. אם פספסת פעם בחודשיים כי שכחת, זה לא נורא".

 

בשיתוף הוועד למלחמה באיידס

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Getty mages imagebank
לחיות עם HIV כמחלה כרונית
צילום: Getty mages imagebank
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים