שתף קטע נבחר

המרחק בין ריבונות לבושה

. לכל חברי הקואליציה היה ברור שהבית ברחוב בלפור מכוון את חוק ההמלצות, והוא שכיוון לכך שהחוק יחול גם על חקירות קיימות - כולל חקירת נתניהו.

מחר הוא הכ"ט בנובמבר. שום דבר שיקרה בכנסת לא יצליח, ואסור שיצליח, להשבית את השמחה הטבעית על קוממיות האומה העברית. אבל 70 שנים אחרי, קשה שלא לחשוב מה קצר היה המרחק בין הכותרת הראשית "מדינה עברית" ובין הכותרת "בושה". בין מעגלי ההורה שנפתחו, ובין בקבוקי שמפניה ששוגרו.

 

תכליתו של חוק ההמלצות שעבר אתמול בקריאה ראשונה בכנסת, אחרי לחץ פיזי אגרסיבי של הקואליציה, אינה רק לפגוע בסיקור התקשורתי של התיקים הפליליים שראש הממשלה נקשר בהם. תכליתו האמיתית היא לפגוע בעבודת המשטרה והפרקליטות, ולהחליש את מעמדם של חוקרי המשטרה - אלה שישבו ממש מול החשודים בפרשיות הללו ובקיאים יותר מכל אחד אחר בפרטי-הפרטים של תיקי נתניהו.

 

זו אינה הערכה שלי, אלה דבריו של פרקליט המדינה שי ניצן המתנגד נחרצות לחוק ההמלצות. "אנו מתנגדים בתוקף לחוק וחושבים שהוא מזיק ממש... הציבור חייב להבין שהמשטרה והפרקליטות עובדות יד ביד. יש חשיבות עצומה לשמוע את דעתו של החוקר בתיק". מפכ"ל המשטרה רוני אלשיך אמר על החוק: "ככל שמדובר בהחלטת פרקליטות, המשטרה אינה מעבירה המלצות אלא סיכום של התיק, על מה יש תשתית ראייתית ועל מה לא… אי אפשר לפרסם תוצאות חקירה בלי לסכם אותה". ב"ידיעות אחרונות" פורסם כי פרקליט המדינה והיועץ המשפטי לממשלה אמרו בשיחות סגורות כי "חוק איסור ההמלצות מחקירות מהווה פגיעה אנושה בסדרי חקירות המשטרה".

 

מי ביקר בלשכתו של ח"כ דוד אמסלם בעת ההתייעצויות על החוק? ראש לשכת ראש הממשלה יואב הורוביץ. אמסלם אמר שהורוביץ היה שם ל"שניצלונים וסלט". הוא בהחלט היה שם לסלט: עשיית סלט מהדמוקרטיה הישראלית. לכל חברי הקואליציה היה ברור שהבית ברחוב בלפור מכוון את חוק ההמלצות, והוא שכיוון לכך שהחוק יחול גם על חקירות קיימות - כולל חקירת נתניהו. אם זה לא המצב, מדוע נאלץ אתמול משה כחלון לחשוק שיניים ולתמוך בחוק שברור שדעתו אינה נוחה ממנו? כדי להשביע את רצונו של ח"כ אמסלם? אם אין בעיה שראש הממשלה יעסוק בחוק, מדוע מדגישים כל העת אנשיו שהוא אינו מעורב?

 

יש פה אדם שחשוד במעשים פליליים, מרמה והפרת אמונים, אולי גם שוחד. אנשיו עוסקים באורח פעיל בקידום חוק שיפגע ביכולת הפרקליטות לקבל החלטה מושכלת על העמדה לדין. יש שם מפורש לחשוד בפלילים שהוא, או כל אחד אחר, מנסים לפגוע בסדרי חקירות משטרה. ויש עבירה לפי הדין הפלילי: סעיף 244 לחוק העונשין קובע כי "העושה דבר בכוונה למנוע או להכשיל הליך שיפוטי או להביא לידי עיוות דין, בין בסיכול הזמנתו של עד, בין בהעלמת ראיות ובין בדרך אחרת, דינו מאסר שלוש שנים".

 

היועץ המשפטי לממשלה, מפכ"ל המשטרה ופרקליט המדינה מאוחדים בתפיסה שחוק ההמלצות פוגע בעבודת המשטרה, והקואליציה מאוחדת בתפיסה שראש הממשלה עומד מאחורי החוק. האם ראש הממשלה מנסה לשבש את חקירתו באמצעות חקיקת חוק בכנסת? זו שאלה שרק המשטרה יכולה לענות עליה. צריך להיות ברור לרשויות החוק, שעם כל אי-הנוחות שבדבר עליהן לפתוח בחקירה על שיבוש הליכי חקירה - ולזמן את אנשי ראש הממשלה, ראש הממשלה עצמו, יוזמי החקיקה דוד ביטן ודוד אמסלם, ולשמוע בדיוק אילו שיחות התקיימו או לא התקיימו. כדאי לשים לב להודעת הקואליציה, שנתניהו לא ישתתף בהצבעה בשל "חשד לניגוד עניינים". גם שם זיהו את הבעייתיות החמורה במצב המתפתח.

 

אנחנו חוזים במעשה פלילי, אך דווקא הבאת הסף הפלילי לדיון מפחיתה את חומרת העניין. היא ממוטטת את הדיון העקרוני. וזו מהותו: חוק ההמלצות הוא נקודת שפל עמוקה ואובדן מוחלט של בושה. אם אהוד אולמרט היה ראש ממשלה וכחשוד בפלילים היה יוזם חוק כזה - הימין היה חוסם את הדרך לכנסת באלפי מפגינים כדי לסכל את ההצבעה, ובצדק.

 

יש רק גורם אחד שיכול להציל את ספר החוקים של מדינת ישראל מהכתם הזה - הציבור. בעיקר הליכודניקים ותומכי כחלון שלא מוכנים לבלוע את הסירחון הזה. ארץ ישראל נקנית בייסורים, אבל דמוקרטיה נקנית יום אחר יום בקווים האדומים שמותחים אזרחיה. בפידבק שהם נותנים לחברי הכנסת שבהם בחרו. כאן צריך למתוח קו אדום לוהט. הטלפון של מרכזיית כנסת ישראל, אגב, הוא: 02־6753333.

 

 

הכותב הוא עורך חדשות החוץ של חדשות 10. המאמר פורסם ב"ידיעות אחרונות"

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים