שתף קטע נבחר

חבל על הזמן: תחליטו וצאו לדרך

להחליט או לא להחליט – זאת השאלה. כמעט כולנו עמדנו בפני סיטואציית החיים הנפוצה בה לפעמים כל הברירות לא מוצלחות והחיים מכריחים אותנו להתמודד, פעמים רבות הפחד מלטעות הוא זה שנוטע אותנו במקומנו. אז מה עושים? שגיא מנדלבוים עם קלף חמש החרבות

קלפי הטארוט אולי מוכרים לנו בהקשר של חיזוי העתיד ושל מיסטיקה, אך למעשה הם "הפסיכולוגים" וה"קואצ'רים" של העת העתיקה. אלו מקורות ידע שנוגעים בארכיטיפים העמוקים שבנפשנו וטומנים בחובם עצות מעשיות לניהול חיי היום-יום. אם רק נקשיב לסיפור של הקלף, נגלה עולם שלם של הזדמנויות ודרכי פעולה.

 

להחליט או לא להחליט – זאת השאלה

קלף חמש חרבות מהווה חלק מסיפור התבגרות רווי מהמורות של בחור צעיר, אמיץ וישר (בחור של פעם) בשם אורסטס, שנקלע למצב בלתי אפשרי. אימו רצחה את אביו, המלך בכבודו ובעצמו. כעת אורטס מצוּוה להרוג את אימו כנקמה וכעונש הוגן על מעשיה, אך הוא אינו בטוח שהוא מסוגל לעשות זאת (בעיות של פעם). כיצד יוכל בן לרצוח את אימו האחת והיחידה?

קלף חמש חרבות (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
קלף חמש חרבות(צילום: shutterstock)

מזל שבימינו אנחנו לא צריכים להתמודד עם דילמות כאלה, אך עדיין בקלף זה גיבורנו ואנחנו לומדים שעלינו להגיע אל החלטה גם כשאין ברירה אחת מועדפת. זאת סיטואציית חיים נפוצה: לפעמים כל הברירות לא מוצלחות והחיים מכריחים אותנו להתמודד.

 

היתרון הוא שבניגוד להחלטה של אורסטס ההחלטות שלנו, לרוב (זה הרבה פעמים גם עניין של תחושה), לא כאלה הרות גורל, ואנחנו יכולים גם לחזור בנו. ישנם רבים שמרגישים שלהגיע להחלטה זה אחד הדברים הקשים שעליהם לעשות בעולם המודרני ובכלל, אבל הקלף מזכיר לנו שעצם פעולת ההחלטה חשובה יותר מסוג ההחלטה אליה נגיע.

 

הסיפור המיתולוגי - הדילמה

בקלף הקודם החליט אורסטס שלא להחליט אם להרוג את אימו. שבועות חלפו, ולמרות המנוחה וההמתנה הוא לא מצא פתרון לדילמה שלו.

לבסוף הוא הבין שהוא לא מתקדם בתהליך קבלת ההחלטות ושעליו לבקש עזרה בהתמודדות עם ההחלטה הקשה. לכן פנה אל אפולון. "אין פתרון לבעיה שלך," אמר אפולון, "ועם דילמה מסוג זה אף בן תמותה לא יוכל להתמודד. גם חוקי האלים לא נותנים מענה; החוק אומר במפורש שעליך להרוג את רוצח אביך, אך בן ההורג את אמו נחשב לתועבה בעיני האלים. עם זאת טוב שפנית אליי," הוא המשיך ואמר, "כי אני אכריע את הכף ואקבע: על מוות יש לכפר במוות, ועל דם שנשפך יש לשפוך דם. לך והרוג את אמך, כי כך האל אמר. צא ואל תביט לאחור." במלים אלו קבע אפולון את גורלו של אורסטס וביתו, ואת גורלה של אתונה.

 

הארכיטיפ של הקלף – פחד לטעות

הארכיטיפ של הקלף עוסק בצורך שמתעורר לעתים בכולנו: לשבת על הגדר, להיות צופים מהצד ולתת לחיים לעבור מבלי להיות נוכחים באמת ומבלי לתת לעצמנו הזדמנות של ממש להתנסות בחוויות החיים. הקלף עוסק במצבים בהם תהליך קבלת ההחלטות שלנו לא מתקדם, האפשרויות אינן טובות, ולמרות זאת עלינו לפעול: לבחור באפשרות אחת וללכת איתה עד הסוף. רק כך נוכל לדעת מהי הדרך הנכונה.

 

בואו נתבונן במיטל שיוצאת עם יואב, למשל: הם יוצאים שנה וכבר גרים יחד, אך היא לא בטוחה שנכון לה להיות איתו. מצד אחד, בכל זאת יש שם משהו: חיבה, חום ופוטנציאל. מצד שני, הקשר דורך במקום זמן מה.

בנוסף, אם היא תעזוב עכשיו זה אומר שהיא חוזרת למעגל הרווקות: לאתרי הכרויות ולדייטים, והיא ממש לא רוצה לחזור לשם. מה עושים? התשובה היא שלא תמיד אנחנו צריכים לעשות בחירות מושלמות, ופעמים רבות הפעולה עצמה, התנועה קדימה, היא הדבר החשוב.

 

רק פעולה, תהיה אשר תהיה, היא הדרך להתקדם לעבר האמת. גם כאן השאלה היא: האם ניכנע לארכיטיפ וניתן לחיים לעבור לידנו או שנאזור אומץ, נפעל ונגלה מה החיים מזמנים לנו.

 

התמכרות ליציבות ולביטחון

מטבענו אנחנו זקוקים לוודאות. אנחנו רוצים לתכנן את העתיד בצורה מדויקת, ולכן אנחנו מנסים להימנע משגיאות. אך לפעמים תהליך קבלת ההחלטות נראה בלתי אפשרי, לא מפני שאנחנו לא מסוגלים לנתח היטב את המצב או לבחון נכון את המציאות, אלא מפני שהעתיד, המקום אליו אנחנו הולכים, אינו באמת קיים, ולכן גם לא ניתן לצפות אותו. לפעמים אין דרך לדעת איזה פתרון יוביל לתוצאה טובה יותר, ואם לא ננסה – לא נדע.

 

 

מיטל (שהכרנו בפסקאות הקודמות), כמו רבים מאיתנו, שבויה באשליה שקיימת אפשרות עתידית מועדפת. היא מחפשת פתרון אידיאלי, מציאות בה העתיד יראה נפלא, ובעיות העבר לא ישובו. אך דבר אחד היא מפספסת – את ההווה, את העכשיו.

 

בנקודה זו, אחרי התלבטות ממושכת, מוטב לה שתדמיין שרק ההווה לפניה. שרק ה"עכשיו" והדקות הקרובות קיימים במרחב הזמן, ומה שנכון לה כעת הוא שנכון, נקודה. היא צריכה לשאול את עצמה: "מה אני רוצה כרגע?" כן, על פניו זאת נשמעת כמו שאלה "לא בוגרת" "לא מחושבת", אבל היא נמצאת במצב שבו שום חישוב לא עוזר, צריך להתקדם.

תשאלו את עצמכם את השאלות החשובות. עכשיו (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
תשאלו את עצמכם את השאלות החשובות. עכשיו(צילום: shutterstock)
  

בנוסף, היא צריכה לשאול את עצמה "מה הדבר הכי גרוע שיקרה?" אז היא תיפרד מיואב, אז היא תחזור לאתרי ההיכרויות, וזה יהיה קצת מתיש. אם היא לא מסוגלת להיות איתו בלב שלם, עדיף לה לקחת את לבה השלם לדירה אחרת. אם היא תגלה אחרי כמה שבועות שהיא עשתה את טעות חייה, ושבלי יואב חייה אינם חיים, אז ורק אז היא תוכל לחזור אליו, וסביר להניח שהוא יקבל אותה בחזרה.

 

רבים מרגישים שכשהם מבצעים החלטה, הם לא יכולים לחזור אחורה. אבל טעות בידם, כיוון שבפועל כשאנחנו "טועים" אנחנו, למעשה, עוברים שיעור, מתפתחים ותמיד מתקדמים הלאה. גם אם נחזור למקום בו היינו, נחזור חכמים ובשלים יותר.

 

מסר לשבוע

הקלף נכון לא רק לפרידות אלא לכל צעד שאתם חוששים לקחת. אולי אתם דווקא רוצים לעבור לגור עם בן הזוג? אולי זאת החלטה קטנה יותר כמו לצאת לחופשה משותפת, לנסוע לצימר, לפגוש את המשפחה של בן או בת הזוג, לבחור בין שני מחזרים. לפי הקלף הזה כבר עדיף לעשות "אנ-דנ-דינו" מאשר לא לעשות כלום. ההתלבטויות תוקעות אתכם. עשו השבוע החלטות, על תשאירו "אנרגיה תקועה" ודילמות שמרחפות מעל ראשכם, וזיכרו לשאול את עצמכם שתי שאלות: "מה אני רוצה עכשיו?" ו"מה הדבר הכי גרוע שיכול לקרות אם אבחר באופציה מסוימת?" - השאלות הללו יכולות לקדם אתכם לעבר החלטה. חבל על הזמן שלכם, תתחילו לצעוד, ותגלו כבר מה נכון עם הדרך.

 

הכותב שגיא מנדלבוים - מטפל בהומיאופתיה קלאסית, מחבר הספר "המדריך לקריאה בקלפי טארוט".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אין טעם להתמהמה - עשו את ההחלטה היום
צילום: shutterstock
צילום: סיגלוב ואדים
שגיא מנדלבוים
צילום: סיגלוב ואדים
מומלצים