שתף קטע נבחר

המיליארדר השמרן ניצח בבחירות לנשיאות צ'ילה: "הרע במיעוטו"

הנשיא לשעבר סבסטיאן פיניירה ניצח בפער ניכר את מועמד מחנה המרכז-שמאל אחרי שפנה לתומכיו של הרודן פינושה. אזרחי המדינה טוענים כי נאלצו להכריע בין שני מועמדים גרועים, וכי הממשלה החדשה תפעל לטובת אנשי העסקים על חשבון החלשים: "מעמד הביניים תמיד נמצא בצד המפסיד"

חוגג את הניצחון. סבסטיאן פיניירה (צילום: AP) (צילום: AP)
חוגג את הניצחון. סבסטיאן פיניירה(צילום: AP)

 

הימין חזר לשלטון: אזרחי צ'ילה העניקו הלילה (יום ב') הזדמנות נוספת לנשיא לשעבר סבסטיאן פיניירה, מועמד הימין השמרני, ובחרו בו בסיבוב השני בבחירות לנשיאות. ועדת הבחירות הודיעה בתום ספירת הקולות כי פיניירה זכה ל-54.58 אחוזים מסך הקולות, לעומת 45.42 אחוזים שקיבל מועמד המרכז-שמאל אלחנדרו גייה.

 

פיניירה, איש עסקים שהונו מוערך במיליארדים, יחליף את הנשיאה הראשונה בהיסטוריה של צ'ילה, מישל בצ'לט שירשה אותו בתפקיד. מכוני הסקרים חזו מרוץ צמוד יותר בסיבוב השני, אך לבסוף פיניירה נבחר בפער ניכר.

 

הימין חזר לשלטון. תומכיו של פינייטה חוגגים ברחובות (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הימין חזר לשלטון. תומכיו של פינייטה חוגגים ברחובות(צילום: AFP)

סיסמת הבחירות של פינייטה: "זמנים טובים יותר" (צילום: AP) (צילום: AP)
סיסמת הבחירות של פינייטה: "זמנים טובים יותר"(צילום: AP)
פיניירה הוביל בסקרים באופן ניכר בחודשים הראשונים של הקמפיין, אך הפער בינו לבין המועמד הסוציאליסטי הצטמצם עם הזמן. למרות הניצחון המוחץ, אזרחים רבים הביעו את מורת רוחם מהמועמדים לנשיאות, והציגו את ההתלבטות בהצבעה כ"בחירה בין שני רשעים".

 

"צ'ילה סובלת ממחסור במנהיגים סוחפים", אמר חוליו סלביאט, פרופסור באוניברסיטה ועיתונאי ספורט לשעבר. "אנחנו מצביעים עבור הרע במיעוטו, לא עבור הטוב ביותר. מדובר בפרשת דרכים שאין שום סיבה שנהיה בה", אמר.

 

חוליו פרוסר, מהנדס בן 90, הסכים עם דבריו של סלביאט, אך עם זאת אמר כי פיניירה פחות שנוי במחלוקת מיריבו. "לגייה לא הייתה שום תוכנית מסודרת. אני לא מבין איך הוא הגיע בכלל למעמד של מועמד לנשיאות. פיניירה בשל יותר לתפקיד. אני לא משתגע עליו, אבל הוא הרע במיעוטו".

 

סופרים קולות בסיבוב השני (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
סופרים קולות בסיבוב השני(צילום: רויטרס)
 

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

אזרחים נוספים הביעו חשש שהמיליארדר והנשיא לשעבר ייטיב עם המעמד המבוסס יותר על חשבון אנשי מעמד הביניים, ויעמיק את הפער עם העניים כפי שעשתה הנשיאה לשעבר. "מעמד הביניים תמיד נמצא בצד המפסיד" אמרה ורוניקה סוטו, אחות באחד מבתי החולים הציבוריים. "זאת הולכת להיות ממשלה שתתמוך רק בעסקים".

 

פנה לתומכיו של פינושה: "נקל על מורשעים בפשעים נגד האנושות"

עם היחלשותו בסקרים, פנה פיניירה למפלגת הימין הקיצוני, שתומכיה המעטים העניקו לנציגם חוסה אנטוניו קאסט, התומך בעמדותיו של הרודן אוגוסטו פינושה, לא פחות מ-8 אחוזים מסך הקולות בסיבוב הראשון בבחירות.

 

פיניירה הבטיח לבטל את ההכרה בנישואים חד-מיניים שאושרו בחודש אוגוסט האחרון, ואמר כי יפעל לשיפור תנאיהם של קצינים שנשפטו בגין פשעים נגד האנושות. הוא הזהיר כי יריבו יעצים את השמאל הקיצוני וידרדר את הכלכלה שמבוססת בעיקר על ייצוא נחושת.

 

ניצחונו של פיניירה ממשיך את גל התחזקות הימין במדינות הלטיניות, שנשלטות בעיקר על ידי מנהיגים מהשמאל. שאנון אוניל, מומחית לדרום אמריקה במועצה ליחסים בינלאומיים, אמרה ל"ניו יורק טיימס" כי תוצאות הבחירות אינן משקפות רק את המאבק בין השמאל לימין, אלא גם מראות את הדרמה שצפויה להתפתח גם בקולומביה, מקסיקו וברזיל במהלך הבחירות לנשיאות במהלך 2018.

 

הנשיא הנבחר האשים את בצ'לט בהברחת המשקיעים מהמדינה, בהעמקת הגירעון הלאומי ובהרס הכלכלה בצ'ילה. הוא הבטיח לפעול לשינוי הרפורמות הכלכליות באמצעות הפחתת הבירוקרטיה, הענקת תמריצים למשקיעים והפחתת מסים לרווחי התאגידים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
קיבל הזדמנות נוספת, סבסטיאן פיניירה
צילום: AP
מומלצים