שתף קטע נבחר

25.7 מיליארד דולר על הכף: כך יכולה ארה"ב להעניש מתנגדות להכרה בי-ם כבירת ישראל

השוט של טראמפ, בדמות פגיעה בסיוע כלכלי למדינות שיתנגדו להכרזתו, לא ישנה משמעותית את התוצאה: העצרת הכללית של האו"ם צפויה להצביע נגד ההכרה של וושינגטון בירושלים כבירת ישראל. עם זאת, האמריקנים יכולים להפחית מיליארדי דולרים שמועברים בין היתר מדי שנה למדינות איסלאמיות

 

האיום האמריקני לפגוע בסיוע למדינות שיצביעו היום (ה') בעצרת הכללית של האו"ם נגד ארה"ב ונגד החלטת הנשיא דונלד טראמפ להכיר בירושלים כבירת ישראל הוא רציני, אך לכל היותר צפוי רק לצמצם את ממדי התבוסה. עם זאת, סביר להניח כי לקראת הדיון שיקדם להצבעה בשעה 17:00 אחר הצהריים (שעון ישראל) נחזה בניו יורק ב"מחלות דיפלומטיות", שיובילו לא מעט שגרירים להיעדר מהאירוע.

 

בירושלים ובוושינגטון עוסקים זה כמה ימים בקרב בלימה, שבמסגרתו מנסים הדיפלומטים של שתי המדינות לשכנע נציגים של מדינות שונות להימנע מהגעה לדיון שאותו יזמו תימן (כנציגת הליגה הערבית) וטורקיה (כנציגת המדינות המוסלמיות). המאמץ הישראלי, לקראת ההצבעה שתיעשה בשמם של הפלסטינים, מתמקד בניסיון להביא לפיצול בקרב מדינות אירופה. ראש הממשלה ושר החוץ בנימין נתניהו שוחח בנושא עם נשיא צ'כיה מילוש זמאן כדי לשכנעו להצביע נגד ההצעה או להימנע.

וטו אמריקני סיכל הצבעה דומה במועצת הביטחון (צילום: AP) (צילום: AP)
וטו אמריקני סיכל הצבעה דומה במועצת הביטחון(צילום: AP)

בישראל השלימו עם ההפסד הצפוי בהצבעה, אולם יש ניסיון לגבש "רוב מוסרי". בעצרת שבה חברות 193 מדינות, כשמתוכן 100 הן בלתי מזדהות, מבינים היטב בירושלים כי המהלכים נגד ההצבעה נידונו מראש לכישלון. לפי ההערכות, בין 100 ל-140 מדינות יצביעו בעד ההצעה שקוראת לבטל את ההכרה בירושלים כבירת ישראל, נציגים של כ-30 מדינות ייעדרו ועוד כ-30 יימנעו. הפלסטינים יביאו להצבעה את הנוסח שהובא למועצת הביטחון וזכה לתמיכה של 14 מדינות, אך נדחה בווטו אמריקני

 

ישראל מתואמת בכל המהלכים עם ארה"ב ועם הארגונים היהודיים, ומקווה שהלחץ של הנשיא טראמפ והשגרירה האמריקנית באו"ם ניקי היילי יעשה את שלו. "הן לוקחות מאות מיליוני דולרים, ואפילו מיליארדי דולרים, ואז מצביעות נגדנו. תנו להן להצביע נגדנו, זה יחסוך לנו הרבה, לא אכפת לנו", אמר טראמפ לכתבים בבית הלבן במסר המאיים שלו כלפי המדינות שיתמכו בהצעה.

 

"לא ניתן שינצלו אותנו יותר"

בדברי האיום להפסיק לסייע כלכלית לאותן מדינות שיחלקו על החלטתו בנוגע לירושלים, ציין טראמפ כי הוא מתכוון לעקוב אחרי תוצאות ההצבעה. הוא אף הביע תמיכה בשגרירה היילי, ששלחה מכתב "מאיים" למדינות המצביעות. "אהבתי את המסר של ניקי", אמר טראמפ. "זה לא יהיה כמו פעם, שמדינות מצביעות נגדך ואז אתה משלם להן מאות מיליוני דולרים. קיבלתי הרבה תגובות טובות. לאנשים שגרים בארה"ב נמאס שמנצלים את המדינה הזאת. לא ניתן שינצלו אותנו יותר".

 

היילי והבוס שלה טראמפ משדרים באופן נחרץ כי ארה"ב הפסיקה להיות פראיירית, וכי לא יכול להיות שהם ימשיכו לחלק מיליארדים לרחבי העולם - ובמקביל מדינות שנהנות מאותם כספים יצביעו נגד האמריקנים בהצבעות שחשובות להם. אותן מדינות, שמקיימות קשרים עם ארה"ב, צריכות לשקול היטב כיצד הן יפעלו מכיוון שיהיו לכך השלכות על התמיכה שיקבלו.

היילי וטראמפ. מסרים מאיימים (צילום: EPA) (צילום: EPA)
היילי וטראמפ. מסרים מאיימים(צילום: EPA)

סיוע החוץ האמריקני עשוי להגיע ב-2018 ל-25.7 מיליארד דולר. בחלוקת הסיוע, שנעשית באמצעות סוכנויות רבות, תורמים האמריקנים עבור שלום גלובלי, ביטחון, פיתוח כלכלי וסיוע הומניטרי בתקופות משבר. תוכנית הסיוע האמריקנית גובשה אחרי מלחמת העולם השנייה בתקופת מזכיר המדינה דאז ג'ורג' מרשל, והיא העניקה עזרה משמעותית לאירופה להשתקם מהמלחמה. ב-1961 הפך הנשיא דאז ג'ון קנדי את תוכנית הסיוע ל"חוק סיוע החוץ" והקים סוכנות סיוע חוץ (USAID), שמרכזת את העזרה והפכה לגוף חשוב מאוד.

 

כיום מנהלת ארה"ב תוכניות סיוע ביותר מ-100 מדינות ברחבי העולם באמצעות יותר מ-20 סוכנויות ממשלתיות אמריקניות. הסיוע הזה מקדם אינטרסים אמריקניים מגוונים, כגון שוק חופשי, מאבק בקיצוניות, הפצרת ערכי הדמוקרטיה, מלחמה בשורשי העוני ועוד.

 

בשנה הנוכחית חילקה ארה"ב 17 מיליארד דולר כספי סיוע, ב-2016 היא חילקה 30 מיליארד דולר, ב-2015 עמד הסיוע על 28 מיליארד דולר ושנה קודם לכן על 28.5 מיליארד דולר.

 

סיוע גם לסוריה 

וכך למשל, למצרים אמורה ארה"ב לתת ב-2018 סכום של 1.381 מיליארד דולר - מהם 1.3 מיליארד עבור סיוע ביטחוני. סכום הסיוע שמיועד לירדן עומד על מיליארד דולר - מתוכם 364 מיליון דולר לביטחון. לרשות הפלסטינית אמורים האמריקנים להעביר בשנה הקרובה סיוע בסך 252 מיליון דולר. לסוריה אמורים האמריקנים לסייע (דרך סוכנויות וארגונים ולא בממשק ישיר עם הממשל בדמשק) ב-191 מיליון דולר, ללבנון ב-103 מיליון דולר ולעיראק ב-347 מיליון דולר.

 

בשנה החולפת קיבלה אפגניסטן מארה"ב כ-726 מיליון דולר, אתיופיה 488 מיליון דולר, פקיסטן 329 מיליון דולר, אוקראינה 160 מיליון דולר, סודן 158 מיליון דולר, מאלי 158 מליון דולר, טנזניה 283 מיליון דולר, עיראק 258 מיליון דולר, ירדן 741 מיליון דולר, בנגלדש 175 מיליון דולר, ניגריה 373 מיליון דולר ואינדונזיה 178 מיליון דולר.

 

פגיעה בסיוע היא לא הדרך היחידה של האמריקנים להעניש מדינות שמצביעות בניגוד לדעתה. לבית הלבן יש מנופי לחץ נוספים כגון שיתופי פעולה כאלה ואחרים בתחומים אזרחיים וביטחוניים.


פורסם לראשונה 20/12/2017 22:40

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים