שתף קטע נבחר

בשירות הקרמלין: האקרים בעקבות עיתונאים בעולם

לא רק נגד הדמוקרטים בארה"ב: תחקיר AP חושף שההאקרים הרוסים ניסו לפרוץ למיילים של 200 עיתונאים - 50 מהם עבדו בניו יורק טיימס. המשותף לכולם - מזוהים כמתנגדי הקרמלין: "הם מטרידים אותם"

תחקיר של AP מראה שההאקרים הרוסים ששמו להם למטרה את הפוליטיקאים האמריקנים ואנשי המודיעין, ניסו לגרום נזק גם לעיתונאים ברוסיה וברחבי העולם. לפי מידע של חברת אבטחת הסייבר Secureworks, קבוצת ההאקרים Fancy Bear ניסתה לפרוץ לחשבונות המיילים של לפחות 200 עיתונאים, מפרסמים ובלוגרים מאמצע 2014 עד לפני כמה חודשים.

 

ברשימת היעדים של ההאקרים הרוסים נמצאים עיתונאים מכלי תקשורת בארה"ב, רוסיה, אוקראינה והמדינות הבלטיות שלא מהססים למתוח ביקורת על הקרמלין. "אלה עיתונאים שמטרידים אותם", אומרת הפרשנית הרוסית נטליה גאורקיאן, שכתבה ספר על המודיעין הרוסי.

מייקל וויס, אחד מ-200 עיתונאים ברשימה של ההאקרים (צילום: AP) (צילום: AP)
מייקל וויס, אחד מ-200 עיתונאים ברשימה של ההאקרים(צילום: AP)
כ-50 מהעיתונאים ברשימה עבדו בניו יורק טיימס בזמן שההאקרים ניסו לפגוע בהם. 50 נוספים היו כתבים זרים שנמצאים ממוסקבה או עיתונאים בכלי תקשורת עצמאיים ברוסיה. חברים אחרים ברשימה הם אנשי תקשורת מובילים במזרח אירופה.

 

רשימת העיתונאים מספקת עדות חדשה למסקנות של קהילת המודיעין האמריקנית, שקבוצת Fancy Bear פעלה בשם ממשלת רוסיה, כשהתערבה בבחירות לנשיאות בשנה שעברה. סוכנויות הביון קבעו כי ההאקרים פעלו כדי לסייע לניצחונו של דונלד טראמפ, וממשלת רוסיה מכחישה בתוקף התערבות כזו.

רומן שלינוב, עיתונאי רוסי ואחד מ-200 יעדי הפריצה (צילום: AP) (צילום: AP)
רומן שלינוב, עיתונאי רוסי ואחד מ-200 יעדי הפריצה(צילום: AP)
 

דיווחים קודמים של AP הראו איך Fancy Bear ניסתה לפרוץ למיילים כדי לגרום נזק לאנשי אופוזיציה רוסים, פוליטיקאים אוקראינים ואנשי מודיעין אמריקנים, בנוסף ליו"ר הקמפיין של הילרי קלינטון ג'ון פודסטה ויותר מ-130 חברים במפלגה הדמוקרטית.

 

"טקטיקות הפחדה של ה-KGB"

פאבל לובקוב, מנחה בערוץ טלוויזיה עצמאי, ראה איך לפני שנתיים דולפות לרשת 300 הודעות אישיות שלו בפייסבוק – כולל כאלה בעלות אופי מיני. "אני חושב שההאקרים בשירות המולדת שלנו קיבלו תקופה ארוכה את ההכשרה במגרש שלנו", אמר ל-AP.

פאבל לובקוב. הודעות אישיות דלפו לרשת (צילום: AP) (צילום: AP)
פאבל לובקוב. הודעות אישיות דלפו לרשת(צילום: AP)
 

מאשה גסן, שעובדת בניו יורקר, קיבלה ב-2015 התרעה מ-Secureworks על ניסיונות לפרוץ למייל שלה, והחלה להבחין באנשים שמתקרבים אליה במקומות ציבוריים בניו יורק ומדברים בקול רם ברוסית בטלפונים הסלולריים שלהם, כאילו מנסים בכוח שהיא תשמע אותם.

 

גסן סיפרה אמרה שזה קרה לה רק אחרי כשקבעה פגישות והזינה אותן בלוח השנה של גוגל. גסן, שכתבה ספר על איך פוטין עלה לשלטון, אמרה שמדובר באיומים. "זה מאוד ברור. זאת טקטיקת הפחדה קלאסית של ה-KGB", אמרה.

מאשה גסן. "טקטיקת הפחדה קלאסית" (צילום: AP) (צילום: AP)
מאשה גסן. "טקטיקת הפחדה קלאסית"(צילום: AP)
 

שיין האריס, שכתב ב-2015 בדיילי ביסט, אמר כי הוא זיהה ניסיונות לפרוץ למייל שלו והעביר את המייל לגורם ביטחוני - שאמר לו שכמעט בוודאות מי שאחראי היא קבוצת Fancy Bear.

 

ההאקרים ניסו לפרוץ גם למייל של אלן בארי, שהייתה עורכת ניו יורק טיימס במוסקבה. נראה שהעיתון שלה היה מטרה מועדפת. ההאקרים ניסו לפרוץ לכמעט 50 מיילים של קולגות של בארי בסוף 2014. בעיתון אישרו שהעובדים קיבלו הודעות זדוניות.

מערכת קייב פוסט. העורך בריאן בונר ועיתונאים אחרים היו גם כן ברשימה של ההאקרים (צילום: AP) (צילום: AP)
מערכת קייב פוסט. העורך בריאן בונר ועיתונאים אחרים היו גם כן ברשימה של ההאקרים(צילום: AP)

משרדי ניו יורק טיימס בניו יורק (צילום: AP) (צילום: AP)
משרדי ניו יורק טיימס בניו יורק(צילום: AP)
  

הוועידה להגנת עיתונאים מסרה כי הפעילות של Fancy Bear מדגישה את המאמצים של הממשלות ברחבי העולם להשתמש בהאקרים נגד עיתונאים. עיתונאים רבים אמרו ל-AP שהם ידעו שהם מאוימים, הוסיפו שכבת הגנה לסיסמא שלהם במייל ושוחחו רק באפליקציות מוצפנות כמו טלגרם, ווטסאפ וסיגנל.

 

יקטרינה וינוקורובה, סיפרה כי באופן שגרתי היא מחקה את המיילים שלה. "ידעתי שהולכים לפרוץ לחשבונות שלי בכל רגע. הייתי מוכנה", היא אומרת.

יקטרינה וינוקורובה. "הייתי מוכנה" (צילום: AP) (צילום: AP)
יקטרינה וינוקורובה. "הייתי מוכנה"(צילום: AP)
 

לפעמים החשד שממשלת רוסיה תומכת בהאקרים נובע לא רק מיעד הפריצה, אלא מהעיתוי. הדוגמה הטובה ביותר לכך – ניסיון הפריצה למייל של אדריאן צ'ן. ב-2 ביוני 2015 הוא חשף את "סוכנות המחקר האינטרנטית", "מפעל הטרולים של רוסיה" – שבאוקטובר נחשף שהייתה אחראית לפרסומים נפיצים ברשתות החברתיות.

 

שמונה ימים אחרי הפרסום ניסו האקרים של Fancy Bear לפרוץ לחשבון של צ'ן. "סיקרתי הרבה מההדלפות האלה. ראיתי מה הם יכולים לעשות", הוא אמר.


פורסם לראשונה 23/12/2017 21:49

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
"טקטיקת הפחדה של KGB"
צילום: AP
מומלצים