שתף קטע נבחר

פורש בשיא: למה אפל מורידה את "מקבוק אייר"?

עשר שנים לאחר השקתו, המחשב הנייד הדקיק והמהפכני של אפל צפוי לסיים את דרכו. בחברה בונים על ה"מקבוק פרו" היקר יותר, ומעדיפים להשקיע באייפד העתידי. האם מחאת הלקוחות תחזיר אותו לחיים?

בשבוע שעבר חגג ה"מקבוק אייר" של אפל 10 שנים מאז חשיפתו הראשונה על ידי סטיב ג'ובס. המחשב הנייד הדקיק והמתקדם נתפס כנקודת מפנה בתולדות המחשבים הניידים, וכמי שסלל את הדרך למחשבים כפי שהם נראים כיום. אבל לא מעט השתנה בעשור הזה: ה"מקבוק אייר", כך נראה כרגע, ייצא בקרוב לגמלאות, ונראה שאפל החלה להזניח את שוק המחשבים הניידים בכלל. עם עבר כה מפואר, האם למחשבים הניידים של החברה יש גם עתיד?

 

 

רק אלף דולר

הרגע שבו חשף ג'ובס את ה"אייר" באירוע "מקוורלד" בסן-פרנסיסקו ב-15 בינואר 2008 היה יוצא דופן גם ביחס להשקות המפתיעות של אפל ושל ג'ובס לאורך השנים. "מהו ה'מקבוק אייר'?" שאל אז ג'ובס, וענה מיד: "במשפט אחד, זה המחשב הנייד הדק בעולם". הוא נטל מעטפה משרדית חומה ושלף ממנה את ה"מקבוק אייר" - מה שגרם לקריאות התפעלות מהקהל. ג'ובס הציג את צדודיתו הדקיקה של המחשב לעיני העולם. זה אכן היה מרשים: לפטופ כזה טרם נראה עד אז.

 

באותה תקופה רוב המחשבים הניידים היו עבים ומסורבלים, ולקטנים ביניהם היו מקלדות זעירות, מסך קטן מדי ומעבדים חלשים. שנה לפני כן הוצף השוק במחשבים בקונספט "נטבוק", שהיו קטנים במיוחד, אבל אחרי תקופת זוהר קצרה זכו למוניטין גרוע מאוד בגלל ביצועים חלשים ושימושיות נמוכה. אפל רשמה הישג טכנולוגי מרשים עם "מקבוק אייר", כשהצליחה לראשונה לייצר מחשב דקיק ומעוצב בלי להתפשר על חומרה חזקה, מסך גדול ומקלדת מלאה.

 

סטיב ג'ובס בהשקת ה"אייר". נשלף ממעטפה משרדית | צילום: AP ()
סטיב ג'ובס בהשקת ה"אייר". נשלף ממעטפה משרדית | צילום: AP

 

החברה החליטה להשיק את המכשיר ללא כונן דיסקים, עם שקע USB אחד בלבד, עם אופציה לכונן SSD מהיר ומשטח מגע שתומך במולטי-טאץ' ובמחוות מגע נוסח אייפון. המכשיר לא היה מושלם והיה יקר להחריד (כ-1,800 דולר), אבל סלל את הדרך ללפטופים המובילים של שאר היצרניות בשנים שלאחר מכן.

 

ה"מקבוק אייר", לצד דגמי המק הנוספים (כמו ה"מקבוק פרו"), הפך להצלחה גדולה. מחירו ירד עם הזמן ל-1,000 דולר, וכך הפך לפופולרי בקרב סטודנטים ומשתמשים ביתיים. במקביל הוא סייע לאפל להעמיק את קהילת המשתמשים המסורים והנאמנים של המק. ואף שהוא לא בלם לחלוטין את ההאטה בקצב הגידול של מכירות המחשבים הניידים בעשור האחרון, הוא תרם להצלחתה של אפל להגדיל במעט את הנתח שלה בשוק בשנים שלאחר מכן.

 

חור בהיצע המוצרים

אבל בשנים האחרונות אפל החלה להזניח בהדרגה את ה"מקבוק אייר". מאז 2015 המחשב לא זכה לעדכון משמעותי, ואף שלפי הדיווחים המכירות שלו עדיין חזקות הוא צפוי לפרוש בקרוב לגמלאות באופן סופי.

 

 

במקום "מקבוק אייר", באפל העדיפו להתמקד בשני דגמים אחרים של ניידים ייחודיים: הראשון - "מקבוק פרו" חדש, שיצא בסוף 2016 עם עיצוב דקיק ויפהפה, פלוס סרגל מגע בחלק העליון של המקלדת, שמציג כפתורים המתחלפים דינמית בהתאם לתוכנה שפועלת באותו רגע; השני - "מקבוק 12 אינץ'", מחשב דקיק וזעיר במיוחד, שמיועד למשתמשים עם צרכים צנועים יותר.

 

אבל הלקוחות לא מרוצים. ה"מקבוק פרו" החדש יקר מה"אייר" (מחירו מתחיל ב-1,300 דולר) והוא גם אינו מספק את גרעין המשתמשים המקצועי, הנאמן והוותיק של אפל - מתכנתים, מעצבים, עורכי וידיאו וסאונד, ועוד - שטענו כי המחשב אינו עונה על דרישותיהם: המעבד שלו אינו די עדכני, וזיכרון ה־RAM המרבי נמוך מדי. הוא פשוט לא מצדיק את הכינוי PRO, טענו.

 

בנוסף, אין בנייד החדש שקע USB סטנדרטי, אין שקע לחיבור וידיאו, וגם לא חריץ לכרטיסי SD. למעשה, יש במחשב רק 4 שקעי C־USB, כך שכדי לעבוד איתו באמת צריך להצטייד בשפע של מתאמים מיוחדים. ואילו ה"מקבוק 12 אינץ'" אכן מרשים מאוד, אבל רבים טוענים שהוא פשוט חלש מדי וקטן מדי לשימושים יומיומיים אינטנסיביים. גם מחירו, מ־1,300 דולר, מרתיע. התחושה היא שבהיצע המחשבים של אפל חסרים מחשבים המתאימים הן למשתמשים תובעניים והן למשתמשים ביתיים, משהו חזק מספיק עם מסך גדול אבל גם קטן וקל - ועם מחיר לא בשמיים. בקיצור, חסר לה "מקבוק אייר".

 

בלי מסכי מגע

מאחורי הקלעים באפל מאמינים כי מי שמחפש "מקבוק אייר" יקנה במקום זאת "מקבוק פרו", שנותן את כל היתרונות של ה"אייר", ויסכים לשלם עוד כמה מאות דולרים. ואולי הם צודקים: ברבעון החולף אפל מכרה 5.3 מיליון מחשבי מק מכל הדגמים, עלייה של 10% ביחס לרבעון הקודם.

 

אבל בכל זאת, בשנה החולפת התחזקה תחושת החמיצות דווקא בקרב משתמשי המק המושבעים, מאחר שאפל משקיעה פחות ופחות משאבים בפיתוח מחשבים בכלל לטובת מוצרים שלדעתה עתידם לפניהם, כמו אייפון, אייפד ואחרים. ואכן, החידושים במערכות ההפעלה של המק היו מועטים וזניחים בשנים האחרונות. בסוף 2016 פירסם "בלומברג" כי צוותי המק "מוזנחים" על ידי ההנהלה הבכירה, לא ניתנו להם כיוונים ברורים, וכמה עובדים ומהנדסים בולטים עזבו לקבוצות פיתוח אחרות. גם המפגשים והקשר עם ג'וני אייב, מעצב החברה, וצוותו הפכו נדירים יותר.

 

גם העתיד לא נראה מאוד מבטיח ל"מקבוק אייר" ולשאר מחשבי המק. לפי כל התחזיות, ב-2018 אפל תשיק גרסאות רענון של "מקבוק פרו" ו"מקבוק 12 אינץ'", עם שדרוגים מינוריים בלבד במפרט הטכני. אך כרגע לא צפוי דגם חדש של ה"מקבוק אייר". אפל התעקשה שלא לנהות אחר ההתפתחויות האחרות והטרנדים בשוק המחשבים האישיים: אצלה אין מסכי מגע, אין מסכים ניתקים או מסתובבים, ואין תמיכה בעטי מגע, כמו במחשבי ה־PC של היצרניות המובילות ושל מיקרוסופט עצמה. אפל מתעקשת להימנע משילוב בין מחשב אישי לטאבלט, מתוך אמונה שהוא לא טבעי ולא שימושי. טים קוק, מנכ"ל אפל, אף השווה זאת להכלאה בין טוסטר למקרר. "אפשר לעשות את זה", אמר, "אבל זה לא ממש יעזור למשתמש".

 

מכשיר העתיד

אך כשמסתכלים על ההתקדמות המרשימה והשיפורים המהירים במחשבי PC ובמערכת ההפעלה חלונות 10, אפשר להבין למה רבים מהמעריצים הוותיקים מאוכזבים. הבלוגר ומפתח התוכנה אוון וויליאמס פירסם בשנה שעברה פוסט שהיכה גלים: "למה עזבתי את ה'מק' לטובת חלונות? אפל ויתרה". וויליאמס, שמגדיר את עצמו מעריץ אפל מושבע, כתב שמאס בכך שאפל הוציאה לאחרונה מחשבים בינוניים ולא עידכנה מספיק את מערכת ההפעלה שלה עם תכונות מתקדמות.

 

עושה רושם שהאסטרטגיה של אפל היא להשקיע את מרב מאמציה במחשוב של הדור הבא: להפוך את האייפד למחשב האישי של העתיד. בשנים האחרונות היא השיקה עוד ועוד דגמים של אייפד פרו, עם עט מגע, מסכים גדולים, פיצ'רים חדשים ומתקדמים של עבודה בריבוי משימות, כיסויי מקלדת, ועוד. הכל במטרה להפוך אותו לכלי עבודה שיתחרה במחשב הנייד.

 

לפי פרסום ב"בלומברג" לאחרונה, אפל גם מתכוונת לאחד את האפליקציות במק עם אלה שבאייפון ובאייפד כדי להביא לחוויית שימוש אחידה. למשל, פייסבוק או טוויטר יוכלו לפתח אפליקציה אחת ויחידה, שתפעל בדיוק באותה דרך על האייפון, על האייפד ועל מחשבי המק. המטרה היא להעשיר את המגוון בחנות האפליקציות במק (שכיום די שוממת ולא אטרקטיבית). זה סימן ברור לכך שאפל מכוונת לעתיד שבו המחשבים יתאחדו עם המכשירים הניידים.

 

ייתכן שזה הגיוני כלכלית: האייפון אחראי כיום לרוב ההכנסות של אפל, מעל 50%, ואילו הכנסות משירותים מקוונים, תוכנות ואפליקציות מהוות כ-16% מכלל הכנסותיה; מכירות מחשבי המק מהוות כ-13% בלבד. עושה רושם שאפל מאמינה שגורלו של המחשב האישי כבר נחרץ, נוכח ההאטה המתמשכת במכירות וההעדפה הברורה של מכשירים ניידים על ידי הצרכנים. כשמסתכלים על זה כך, ולאור ההאטה המתמשכת במכירות מחשבים אישיים, לא מפתיע שאפל החליטה לוותר בכלל על ה"מקבוק" ולא להשקיע מאמצים בהמצאה מחדש של מחשבי ה"מקבוק אייר".

 

האם היא צודקת בתחזית? לא כולם יסכימו. רובנו עדיין מבלים לא מעט שעות מול מחשבים, בעיקר במה שקשור לעבודה אמיתית. אז אולי יום אחד, לפי דרישת הקהל, ה"מקבוק אייר" עוד יעשה קאמבק.

 

הכתבה פורסמה ב"ידיעות אחרונות"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים