שתף קטע נבחר

המשטרה "ניסתה לחפש" הורי חשוד בן 17 במשך יומיים, השופט סייע למצוא אותם ברגע

סנגורו של נער פלסטיני, ששהה בארץ בניגוד לחוק, טען כי החוקרים לא אפשרו למרשו להודיע להוריו על מעצרו. "לא ניתן היה להשיג אותם כי אין להם אמצעי קשר", אמרה נציגת המשטרה. בהתערבות השופט, איתר הסנגור את ההורים בדיון ואפשר להם לשוחח עם הבן. השופט נזף במשטרה: "זו חובה מוסרית"

שופט בית משפט השלום לנוער בבאר שבע נזף במשטרה לאחר שחוקרי חשוד בן 17 פלסטיני לא הצליחו, לטענתם, להשיג את הוריו במשך יומיים. השופט, איתי ברסלר-גונן, הצליח לסייע ביצירת קשר עם הורי הנער במהלך הדיון בבית המשפט וקבע כי "זוהי חובה מוסרית וערכית של מי שמחזיק בעצור".

 

בית משפט השלום בבאר שבע התיר לפרסם באחרונה את המקרה המדובר שהתרחש לפני כמה חודשים. המשטרה עצרה את הנער שמתגורר בשטחים בחשד ששהה בארץ בניגוד לחוק. הוא נלקח לתחנת המשטרה ברהט, אולם החוקרים לא אפשרו לו להתקשר להוריו ולהודיע להם על מעצרו. ההורים חיפשו אחר בנם במשך יומיים, ולא הבינו מדוע הוא לא יוצר עמם קשר.

 

בעת הבאת הנער להארכת מעצר בבית משפט השלום לנוער, שאל סנגורו של הנער, עו"ד האיל אבו גרארה מהסנגוריה הציבורית, את נציגת המשטרה מדוע לא אפשרו למרשו להתקשר להוריו. "ניסינו להשיג את ההורים ולא ניתן היה להשיג אותם כי אין להם אמצעי קשר", אמרה נציגת המשטרה בדיון. "החשוד לא מסר מספר טלפון וגם להורים אין מספר טלפון".

 

ואולם במהרה התגלה כי נציגת המשטרה לא ממש דייקה בדבריה. "החשוד יכול להתקשר עכשיו להורים שלו והוא יודע את מספר הטלפון שלהם", הודיע הסנגור לשופט בדיון שנערך יומיים אחרי מעצרו של הנער. בו ברגע הורה השופט לתת לנער לדבר עם הוריו. הסנגור נתן למרשו את הטלפון הנייד שלו והשופט יצא מהאולם. בצלצול הראשון ענה אביו של הנער. "אפילו אני התרגשתי", הודה הסנגור. "המשפחה ניסתה לאתר אותו ולא הצליחה. השופט התעקש שהוא ידבר עם ההורים 'עכשיו זה עכשיו', ואמר 'אני לא מחכה עם זה דקה אחת יותר'".

אילוסטרציה (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
אילוסטרציה(צילום: Shutterstock)

עו"ד אבו גרארה הוסיף כי "אימא שלו חטפה את הטלפון מאביו ודיברה איתו. היא התרגשה לשמוע את הקול שלו". הנער ביקש מהוריו שיביאו לו בגדים חמים מפני שקר לו. בית המשפט האריך את מעצרו של החשוד ב-48 שעות, ויומיים לאחר הדיון זכו הוריו לפגוש אותו ולהביא את הציוד שביקש. "לפעמים היחס לתושב שטחים, שוהה בלתי חוקי, הוא לא מיטבי. רק בבית המשפט הם יכולים לעמוד על הזכויות שלהם", אמר הסנגור.

 

השופט, כאמור, לא חסך ביקורת כלפי תחנת המשטרה ויחידה החוקרת, ולא קיבל את התירוצים שהושמעו בפניו. לדבריו, "אני סבור כי נכונה הביקורת שלא איפשרו לחשוד להתקשר להוריו. אינני מקבל שהחשוד בחקירתו לא נתן פרטים ולכן לא ניתן ליצור קשר עם ההורים, שהרי בשאלה פשוטה באולם הוא אמר שהוא יודע את הטלפון וניתן להתקשר להורים. זוהי חובה מוסרית וערכית של מי שמחזיק בעצור, במיוחד כשהוא זר בארץ ובוודאי כאשר מדובר בקטין. הפגיעה בזכות זו מהותית".

 

הסנגוריה הציבורית ביקשה להתיר את החלטת השופט, אך המשטרה התנגדה לכך והסבירה כי לעובדה שהם לא אפשרו לנער להתקשר להוריו יכולות להיות כמה סיבות, "כגון שהקטין נזכר רק לאחר מכן במספר הטלפון או שבחר שלא למסור את מספר הטלפון".

 

עוד טענו במשטרה כי העובדה שהנער מסר את מספר הטלפון באולם בית המשפט - אין משמעותה שלא היה נותן את מספר הטלפון לחוקרת אם היה נשאל על כך". כמו כן הוסיפו במשטרה כי אין בהחלטה הזו כדי ללמד על התנהלות המשטרה בתיקי מעצר של קטינים. השופט ברסלר-גונן לא קיבל את טענת המשטרה. "השאלה האם ההחלטה 'נכונה' או לא, לדעת המשטרה, אינה גורם מכריע בהכרעה בדבר הפרסום. לא הוברר 'הנזק' שייגרם לפרסום ובוודאי שלא מדובר ב'נזק' לא מידתי".

 

המשטרה: "מניפולציה וחוסר שיתוף פעולה" 

מהמשטרה נמסר בתגובה לדברים כי "זכויותיו של החשוד נשמרו, שכן טרם חקירתו זכה להתייעץ עם עורך דין וכל הניסיונות של החוקרים לאתר את הוריו - זכו לחוסר שיתוף פעולה מצדו. משטרת ישראל עשתה כל שביכולתה בניסיון לאתר את הוריו של החשוד וליצור קשר עמם כחלק ממיצוי זכויותיו כנחקר. מניפולציה וחוסר שיתוף פעולה מסוג זה של חשודים קטינים, שחלקם חוששים מתגובת הוריהם, מוכרת ואיננה זרה למשטרה בטיפול בתיקים מעין אלו.

 

"גם הטקטיקה בה נקט החשוד וסנגורו בהליך המשפטי, כשפתאום הוא 'נזכר' במספר של הוריו המתגוררים בשטחים, לא תפחית מחומרת מעשיו, ולא תשנה את העובדה שמשטרת ישראל מקפידה, ותמשיך להקפיד, על זכויותיהם של נחקרים בכלל וקטינים בפרט".

 

מנהל מחלקת הנוער בסנגוריה הציבורית במחוז דרום, עו"ד שלמה לוי, אמר בתגובה לדברי המשטרה: "מדובר במקרה חמור ומטריד. זו לא הפעם הראשונה שבה בתי המשפט מותחים ביקורת חריפה על אודות אי הקפדה על הוראות החוק ביחס לזכויות קטינים בחקירה. הפעם הזו מטרידה במיוחד כיוון שלא רק שפגעו בזכויותיו של הקטין ובית המשפט הנכבד לא קיבל את 'הסבר' המשטרה, זו הגדילה עשות וממשיכה לטעון ולהאשים שמדובר 'בטקטיקה של החשוד וסניגורו..', במקום לקחת אחריות ולעשות בדק בית יסודי כששוב המשטרה כושלת ורומסת זכויות חשודים בחקירה וקטינים בפרט".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים