שתף קטע נבחר

מטפלת לכל 6 ילדים: "חשש מקריסת מעונות היום"

מחסור חמור במטפלות, רבות מהן עוזבות את העבודה אחרי שבועות ספורים: ארגון נעמת, שאחראי על 200 מעונות יום לפעוטות עד גיל 3, דורש להעביר את האחריות על המעונות ממשרד העבודה והרווחה למשרד החינוך. "תנאי השכר וההעסקה לא מאפשרים לתת מענה ראוי לתינוקות"

ט"ו בשבט בנעמת. יותר מחצי מהמטפלות עוזבות בשנתן הראשונה (צילום: נעמת) (צילום: נעמת)
ט"ו בשבט בנעמת. יותר מחצי מהמטפלות עוזבות בשנתן הראשונה(צילום: נעמת)

ארגון נעמת הודיע היום (ד') כי יפעל להעברת האחריות על מעונות היום לגיל הרך ממשרד העבודה והרווחה למשרד החינוך, בשל "חשש לקריסה מיידית של ענף המטפלות, ובעקבותיו תחום מעונות היום הציבוריים כולו". הארגון טוען כי הפעוטות סובלים ממחסור חמור במטפלות, שיותר מ-50% מהן עוזבות בשנה הראשונה לעבודתן, ומזליגה של כוח אדם מקצועי לגנים שבהם נמצאים ילדים מעל גיל שלוש, שבאחריות משרד החינוך, ומטילים את האחריות לכך על משרד העבודה והרווחה. ההצעה לקרוא לממשלה לנקוט במהלך התקבלה בוועידה הרעיונית של נעמת שהתקיימה בתל אביב.

 

נעמת היא המפעילה הגדולה בישראל של מעונות יום לפעוטות עד גיל שלוש, ואחראית על כ-200 מעונות כאלה. בעוד שהאחריות על גני ילדים לילדים מעל גיל שלוש נתונה בידי משרד החינוך, הממשלה החליטה לפני כשנה וחצי על העברת מעונות היום לילדים מתחת לגיל שלוש ממשרד הכלכלה לאחריות משרד הרווחה ולא למשרד החינוך. אם הדרישה של נעמת תתקבל, זו תהיה הפעם הראשונה שבה האחריות על מעונות לגיל הרך תהיה נתונה בידי משרד שאינו אחראי על תעסוקה.

אחד מ-200 המעונות של נעמת (צילום: נעמת) (צילום: נעמת)
אחד מ-200 המעונות של נעמת(צילום: נעמת)

"היסטורית, מעונות היום הוקמו כדי לעודד ולאפשר יציאת נשים לעבודה, אך זה זמן רב שהנשים כבר משולבות בשוק העבודה ומערך מעונות היום אינו מהווה עוד 'שמרטפייה' בלבד, אלא מערכת חינוך לכל דבר ועניין", הסבירו בארגון. "מחקרים אף מצביעים על כך שכל שקל המושקע בחינוך איכותי בגיל הרך חוסך ממון רב בשנים שלאחר מכן. על כן נעמת קוראת לממשלת ישראל לקבל החלטה להעביר את האחריות על מעונות היום לגיל הרך למשרד שראוי כי יטפל בו - משרד החינוך".

 

יו"ר נעמת, גליה וולוך, אמרה כי "לצערנו, החינוך לגיל הרך ומעונות היום המופעלים על ידי ארגוני הנשים, אינם ממוצבים במקום ראוי בסדר העדיפויות של המשרד ושל ממשלת ישראל והדבר מתבטא בהיעדר משאבים להתמודדות עם מצוקת כוח האדם במעונות, התקינה הבלתי ראויה, ויתר הדרישות המונחתות חד צדדית לפתחם של הארגונים השכם והערב. נעמת מאמינה כי בהעברת האחריות על מעונות היום למשרד החינוך ובהקצאת המשאבים הנדרשים תהיה משום הכרה בילדי הגיל הרך כצרכנים שווים של מערכת החינוך ולא 'ילדים חורגים', כי חינוך אינו מתחיל בגיל שלוש".

 

זה זמן שהארגונים המפעילים את המעונות - בהם נעמת, ויצו, אמונה ועוד - מתריעים בפני משרד העבודה והרווחה על משבר בענף, שלדבריהם נמצא בקריסה. בארגונים מזהירים כי "היעדר התקינה הראויה והתנאים הגרועים למטפלות מביאים למצב שבו רוב המטפלות עוזבות את עבודתן לאחר שבועות ספורים, לסגירת מעונות רבים ולפגיעה של ממש בהורים ובילדים". וולוך הסבירה כי בעוד שבמדינות ה-OECD יש מטפלת אחת לכל ארבעה פעוטות, בישראל יש מטפלת אחד לכל שישה. בשל כך, טוענים הארגונים, "עבודת המטפלות הופכת לבלתי נסבלת וגורמת לנשירה ותחלופה גבוהות במיוחד, באופן המעמיד בסכנה את המשך הפעלת המעונות".

משבר בענף (צילום: נעמת) (צילום: נעמת)
משבר בענף(צילום: נעמת)
 

המחסור, לדברי הארגונים, נובע "מתנאי שכר נמוכים, מתנאי העסקה בלתי הולמים, ובעיקר מתקינה שאינה מאפשרת מתן מענה ראוי לתינוקות ולפעוטות. הקשיים הללו גורמים לתחלופה גבוהה וחוסר יציבות בענף, בעיקר בקרב עובדות חדשות. במהלך שנת העבודה הראשונה עוזבות למעלה מ-50% מהעובדות. בשל היעדר כוח אדם זמין ומותאם לעבודה במסגרות לגיל הרך מרחפים מעליהן סימני שאלה גדולים. מדובר במצב שהולך ומחמיר ואף ימשיך להתדרדר אם לא יינקטו צעדים מידיים", מזהירים.

 

הארגונים מציינים כי יישום חוק חינוך חינם לילדים בגיל 4-3 ולאחריו הוספת סייעת שנייה יצרו, מצד אחד, ביקוש הולך גובר לעובדות והגבירו, מצד שני, את המחסור בענף הגיל הרך כולו. הם מספרים כי מאז החלת החוק קיימת זליגה של העובדות המקצועיות המוסמכות במעונות למערכת החינוך העירוני, שמעניקה להן שכר גבוה יותר תמורת מעמד מקצועי נחשב יותר ועבודה קשה פחות, מאחר שהיא כוללת יותר חופשות ושעות עבודה פחותות, ועבודה מול ילדים בוגרים יותר. בנוסף, בעקבות הוספת הסייעת השנייה בגנים, נוצר מצב שבו ילדים בגילאים 4-3 זוכים ליותר כוח אדם מאשר התינוקות והפעוטות עד גיל שלוש - מציאות שאותה הארגונים מכנים "מצב פרדוקסלי".

 

ממשרד העבודה והרווחה נמסר בתגובה: "נלמד את הבקשה שהגיעה דרך התקשורת ונגיב בהתאם". ממשרד החינוך טרם התקבלה תגובה.

 

יו"ר הוועדה לזכויות הילד ויוזמת חוק הפיקוח על מעונות היום, ח"כ ד"ר יפעת שאשא ביטון (כולנו), אמרה בתגובה כי "לאורך כל הדרך חזרתי והדגשתי כי האידיאל הוא שמשרד החינוך יהיה המשרד האמון על הפיקוח על מעונות היום. זהו מקומם הטבעי, מכיוון שמדובר במסגרות חינוכיות לכל דבר ועניין בשנים הקריטיות ביותר להתפתחות הילד. מעונות היום לא אמורים לשמש כבייביסיטר בשוק תעסוקה שבו יותר ויותר אימהות עובדות במשרות מלאות. כך או כך, הצעת החוק שיזמנו, ח"כ מרגי ואנוכי, תיתן מענה גם לסוגיית התקינה וההכשרה ואני קוראת לנעמת לתמוך בה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: נעמת
מעון של נעמת. אין מספיק מטפלות
צילום: נעמת
מומלצים