שתף קטע נבחר

יום מיון

מיכל גרפה תארים עולמיים עם קבוצת הרובוטיקה של עמק חפר, רות משלבת עיסוק במדע עם ג'ודו תחרותי, ונועה חולמת מאז שהייתה קטנה להיות אסטרונאוטית. מאות תלמידות י"א מכל הארץ הגיעו למיונים לפרויקט "מהנדסות העתיד 3". אלה שייבחרו יעבדו לצד מנטוריות על פרויקטים הנדסיים פורצי דרך

בשיתוף תעשייה אווירית

 

 

נרגשות ומלאות תקווה הן הגיעו בשבוע שעבר לשני ימי מיון לקראת תחילתו של פרויקט "מהנדסות העתיד 3". מאות נערות, כולן תלמידות כיתה י"א מכל רחבי הארץ, שחולקות דבר אחד במשותף: הצטיינות יתרה בתחומי המדעים, ורצון להשתלב בעתיד בתעשיות ההיי־טק והמדע. המוטיבציה שלהן גדולה, והן לא ייתנו לעניינים פעוטים כמו לחץ של מבחנים או למרחק פיזי למנוע מהן לנסות להגשים את החלום.

 

 (צילום: דנה קופל) (צילום: דנה קופל)
(צילום: דנה קופל)

זהו שלב הראיונות האישיים, ורק 100 בנות שיצלחו אותו יזכו להשתתף בשנה השלישית של פרויקט "מהנדסות העתיד". מיכל בר־גיל, רק בת 16 וחצי מעמק חפר, כבר מצוידת ברזומה מרשים. מעבר לשלל המגמות הריאליות שהיא מרחיבה בתיכון, היא גרפה תארים עולמיים מרשימים עם קבוצת הרובוטיקה של עמק חפר.

 

"בשעות אחר הצהריים, כשמסתיימים הלימודים בתיכון, אני משמשת כראש צוות בנבחרת הרובוטיקה של עמק חפר," סיפרה. "כבר כמה שנים שאנחנו, קבוצה של נערות ונערים, עובדים באופן עצמאי תחת החסות של ארגון FIRST על ייצור מוצרי רובוטיקה, החל משלב הנדסת הרובוט והתכנות שלו ועד הייצור, ובסוף אנחנו זוכים לייצג את ישראל בתחרויות בינלאומיות. עד עכשיו התמודדנו בהצלחה וניצחנו קבוצות שנתמכו על ידי נאס"א וגוגל".

 

מלבד הצטיינות ועיסוק בתחומי המדעים בתיכון, מה שבלט אצל מאות התלמידות שבאו למיונים הוא פעילות התנדבותית ועיסוק בספורט במעט הזמן הפנוי שנשאר לה. "מעבר לשעות הרבות שאני מקדישה ללימודי הכימיה

בתיכון ובמכון ויצמן, אני מתנדבת בזמני הפנוי וגם מתחרה בג'ודו", מספרת רות ) 16 וחצי( מהוד-השרון. היא מאמינה שבין המדע והספורט יש יחסי גומלין, וכל תחום תורם להצלחה שלה באחר.

 

"העיסוק שלי במדע, ובעיקר בכימיה, משתלב באופן טבעי עם הקריירה בג'ודו. בשני המקרים כדי להצליח צריך חשיבה יצירתית מפותחת, ואני מאמינה שספורט ומדע משתלבים טוב יחד".

 

רות, שמקדישה כמעט כל אחר צהריים מזמנה הפנוי לאימוני ג'ודו אינטנסיביים, מורגלת היטב בעבודה ואימון בסביבה גברית. "אני מכירה היטב את המבטים והתהיות שעולות בעניין שילוב בנות צעירות במקצועות וענפים שנחשבים גבריים." היא אומרת, "לכן אני מאמינה שפרויקט מסוג זה פותח עבורנו, הבנות, דלתות שהחברה לפעמים סוגרת. אני מאמינה שפרויקט כזה יכול לשנות את המציאות ולפקוח מסביב את העיניים, לגרום להן להבין שאין משהו שבנים יכולים לעשות ובנות לא." מספרת רות.

 (צילום: דנה קופל) (צילום: דנה קופל)
(צילום: דנה קופל)
  

מיטב הנוער

פרויקט "מהנדסות העתיד", יוזמה משותפת של התעשייה האווירית, "ידיעות אחרונות" ו-ynet, נערך זו השנה השלישית במטרה לעודד נערות לבחור במקצועות הטכנולוגיה והמדעים כבר בזמן התיכון. לאחר שלב המיונים יעברו 100 הבנות שייבחרו הכשרה והדרכה בתעשייה האווירית לצד מהנדסות שמשמשות כמנטוריות, ויחד הן יעבדו על פרויקטים הנדסיים פורצי דרך.

 

"מאות נערות מצטיינות בלימודים מרחבי הארץ, שגם תורמות בפעילויות התנדבותיות לרווחה של מדינת ישראל, הגיעו למיונים", אמרה לאה כהן, עוזרת סמנכ"לית משאבי אנוש בתעשייה האווירית, שממונה על קידום מעמד האישה בארגון."מדובר בתלמידות מצטיינות עם ממוצע ציונים גבוה, זה באמת הנוער הטוב של המדינה, נוער שתורם לעתידה של ישראל. הבנות שיעברו את שלב הראיונות האישיים יזכו להשתתף בפרויקט שתורם בצורה מכרעת לקידום החינוך הטכנולוגי בישראל ולקידום מעמד הנשים בחברה".

 

חלק מהנערות הגיעו "חמושות" בעצות שקיבלו מבוגרות הפרויקט משנים קודמות, נשים צעירות שהשתלבו ביחידות טכנולוגיות בצה"ל ומהוות שגרירות בקהילות שמהן הגיעו.

 

"שתיים מבוגרות הפרויקט הגיעו אלינו לתיכון וסיפרו מדוע שווה לנסות להתקבל.בזכותן הגענו שש בנות מאותו התיכון בהוד־השרון ליום המיון", מספרת רות אחרי שסיימה את הראיון שלה עם נציגות התעשייה האווירית. "הייתי קצת בלחץ." היא מספרת, "אבל אני מאמינה שיהיה בסדר. המראיינות שאלו אותנו על תחומי העניין שלנו במדע, וגם על התחביבים האישיים שלנו בשעות הפנאי".

 

בזכות השילוב המוצלח של הנערות הבוגרות ביחידות הטכנולוגיות של צה"ל,והסיקור השוטף ב"ידיעות אחרונות" ובאתר ynet, הפרויקט מעורר תהודה גדולה. "ראיתי כתבה על פרויקט מהנדסות העתיד ב'ידיעות אחרונות'

והחלטתי שאני הולכת על זה, למרות המרחק הגדול," מספרת נועה כהן ) 15(15 וחצי) שהגיעה ליום המיון בטיסה מאילת. כהן, שמאז ילדותה מתעניינת ועוסקת בתחומי האסטרונומיה והפיזיקה, וחולמת להיות אסטרונאוטית, לא נותנת למרחק הגיאוגרפי להשפיע על העתיד המקצועי שלה. "אני קמה בבוקר ויודעת בדיוק מה אני רוצה לעשות בחיים ומהם תחומי העניין שלי, ופרויקט כמו מהנדסות העתיד יקדם אותי למטרה".

 

 (צילום: דנה קופל) (צילום: דנה קופל)
(צילום: דנה קופל)
  

זו לא הפעם הראשונה שנועה נאלצת להצפין בגלל הרצון להשתלב בתוכניות שמקדמות נערות בתחומי המדע. מגיל 14 היא לומדת בתוכנית "אלפא" למחוננים במכון ויצמן, ובזכות הרצאה של מדענית מהמכון על המחקר שלה בפיתוח טלסקופ מתקדם נועה נמשכת בעיקר לתחום החלל. "מאז שהייתי קטנה אהבתי את תחומי המדע, ולא היה לי ספק שאני הולכת להיות מדענית. ההורים שלי, שזיהו את הסקרנות שלי בתחום, דרבנו אותי וקנו לי ספרים שמנגישים מדע לגיל הצעיר. בגלל שבאילת, ובכלל בפריפריה בישראל, אין תוכניות לנערות ברמה הזו כמו 'מהנדסות העתיד' או אלפא, אני מוכנה לנסוע ולטוס למרכז כדי לפתח את עצמי.אני חושבת שתוכניות מהסוג הזה גורמות לאנשים להבין שגם הנוער בישראל יכול לסייע בפיתוחים למען ביטחונה ועתידה המדעי של המדינה".

 

הכתבה פורסמה ב"ידיעות אחרונות"

 

בשיתוף תעשייה אווירית

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דנה קופל
מהנדסות העתיד 2018
צילום: דנה קופל
מומלצים