שתף קטע נבחר

שינויים ברפורמת הסיעוד: הסכום יעלה, אך לא יינתן כשעות טיפול

הממשלה סיכמה על שינויים ברפורמה, שבמסגרתם במקום תוספת הדרגתית של שעות הטיפול בארבע פעימות, הפעימה השנייה תוקדם ותאוחד לפעימה אחת כבר בנובמבר 2018. קשישים ברמת תלות נמוכה לא יזכו יותר לשעות סיעוד, אלא יקבלו 1,205 שקלים. לא כולם מרוצים מהרפורמה

 

 

שרי האוצר, הבריאות והעבודה והרווחה סיכמו היום (ד') על שינויים ברפורמת הסיעוד, שתאפשר את השארתה בחוק ההסדרים. עם זאת, הנושא שעורר את המחלוקת הרבה ביותר ברפורמה, שינוי ברירת המחדל עבור הקשישים ברמת התלות הנמוכה מקבלת הגמלה באמצעות שעות טיפול, לקבלתה בכסף, לא נפתר לשביעות רצונם של רבים מהקשישים, בני משפחותיהם והעמותות שפועלות למענם.

 

עיקר המחאה התעוררה בעקבות השינוי שעל פיו קשישים ברמת תלות נמוכה יקבלו באופן אוטומטי כאלף שקלים במקום 9.75 שעות סיעוד שבועיות, שלהן היו זכאים עד היום. כעת הוחלט כי הסכום יועלה ל-1,205 שקלים, אך עדיין יינתן כקצבה בכסף ולא בשעות סיעוד. הקשיש יוכל לבחור להמיר את הקצבה בשירותים שונים, כגון ביקור במרכזי יום, קהילה תומכת, מוצרי ספיגה, משדר מצוקה, שירותי כביסה, השגחה מרחוק ועוד, ברמה של "תשע יחידות שירות".

 

 

הפגנה מול קריית הממשלה, אתמול (צילום:  אלעד סאסי) (צילום:  אלעד סאסי)
הפגנה מול קריית הממשלה, אתמול(צילום: אלעד סאסי)

 

במצב הנוכחי ישנן שלוש רמות סיעוד וטווח השעות הניתן לחולה סיעודי מהביטוח הלאומי נע בין 9.75 ברמה הנמוכה לבין 18 (למטפל זר) או 22 (למטפל ישראלי) ברמה הגבוהה. החל מחודש נובמבר 2018 יתחיל מדרוג חדש של שש רמות, כאשר ברמה הנמוכה יינתנו כאמור 9 יחידות סיעוד או גמלה בכסף בסך 1,205 שקלים בחודש, וטווח השעות ברמה הגבוהה יגיע עד ל-28 שעות למטפל ישראלי או 24 שעות שבועיות למטפל זר. בשנת 2021, עם ההבשלה המלאה של הרפורמה, שעות הטיפול ברמה הגבוהה יגיעו עד ל-30 שעות שבועיות למטפל ישראלי ו-26 שעות לעובד זר.

 

בכל שאר הרמות, מלבד הנמוכה ביותר, ברירת המחדל תינתן בשעות סיעוד. בניגוד להצעה המקורית, במסגרת ההסכמות החדשות, לראשונה ובשונה מהמצב כיום שלצורך מימוש גמלה בכסף יש צורך בהמצאת אישורים, תינתן זכות בחירה מלאה למבוטח הסיעודי בשעות לבין גמלה בכסף, שתגיע עד לכ-5,200 שקלים ברמה הגבוהה. כמו כן, הקשיש יוכל לממש רק חלק מיחידות השירות כגמלה כספית, אם יממש סכום מינימלי של ארבע יחידות שירות (כ-800 שקלים).

 

בנוסף, במקום תוספת הדרגתית של השעות בארבע פעימות, תוקדם הפעימה השנייה ותאוחד לפעימה אחת כבר בנובמבר 2018. כך, הרמה הגבוהה החדשה תגיע כבר ב-2018 עד ל-28 שעות למטפל ישראלי, במקום 24 בהצעה המקורית.

 

שר העבודה והרווחה חיים כץ אמר בעקבות הסיכומים כי "בשיתוף פעולה פורה עם השרים הצלחנו להביא לשינויים משמעותיים בחוק לטובת מקבלי שירותי הסיעוד. באנו לעזור לאלו שנזקקים והלכנו למהלך משלב של הגדלת שעות בצורה דרמטית. עכשיו הרמה הגבוהה מכסה כמעט במלואה את העובד הזר. בנוסף נתנו למבוטח לבחור אם הם רוצים שעות סיעוד, כסף או שילוב עם שירותים".

 

ח"כ איציק שמולי (המחנה הציוני), שהוביל בוועדת העבודה, הרווחה והבריאות את המאבק לשינוי הרפורמה, הייתה צוננת יותר: "גם לאחר הרפורמה הזו הרוב המוחלט של הנטל בגובה אלפי שקלים בחודש יהיה על הקשיש ומשפחתו, ומי שאין לו - ייאלץ לעבור לבית אבות שחלקם נראים כמו גיהינום, במקום להזדקן בכבוד. בפועל, המשימה לקדם ביטוח סיעוד ממלכתי הייתה ונותרה מרכזית".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום:  אלעד סאסי
הפגנת קשישים נגד רפורמת הסיעוד, השבוע
צילום: אלעד סאסי
מומלצים