שתף קטע נבחר

יפה שם בחוץ: יום טיול בשפלת יהודה וחבל לכיש

מצעידה בנופים הקסומים של גבעות גד, דרך חממת פרחים צבעונית ועד לפיצרייה נודדת בחיק הטבע. יעל לרנר יצאה לבדוק את השטח לקראת פסטיבל "ירוק ולא רחוק"

 

הכל פורח וירוק בחוץ, וזו בדיוק התקופה להגיע לאזור שפלת יהודה וחבל לכיש. כבר בדרך תוכלו לשטוף את העיניים במטעי השקדיות, בגבעות הירוקות עם עדרי הפרות ובפריחות הכלניות, החרדלים, הרקפות והעיריות. החל מסוף השבוע הבא ועד ה-24 במרץ יתקיים פסטיבל האביב השנתי "ירוק ולא רחוק" שיכלול בתים פתוחים, שווקי אוכל, טיולים וסיורים מודרכים, סיורי אופניים, פעילויות ואירועים למשפחות ועוד. למידע נוסף - הקליקו. כדי להביא לכם קצת מרוח הפסטיבל, יצאתי לבדוק את השטח.

 


 

שפלת יהודה (שנמצאת במעבר בין הרי יהודה למישור החוף) וחבל לכיש הם אזורים ירוקים המשופעים באטרקציות ובנופים יפים. יש כאן חוות חקלאיות, יקבים, אוכל טוב ואפילו מרחצאות חמים. עם בוא האביב נצבע האזור במרבדים צבעוניים של פרחים הפורחים על רקע יערות וגבעות ירוקות.

גבעות גד, נגיע לשם בהמשך (צילום: יעל לרנר) (צילום: יעל לרנר)
גבעות גד, נגיע לשם בהמשך(צילום: יעל לרנר)

את הטיול אני מתחילה באליאב, יישוב קהילתי חילוני-דתי בחבל לכיש. אני מגיעה לבית מתוק המשקיף לנוף עוצר נשימה, ועולה בגרם מדרגות קטן לאלטע בוטיקפה, בית קפה צבעוני עם בוטיק יד שנייה שהקימה רזיה יחזקאלי. רזיה מספרת לי שהיא ויואל התאהבו במקום הירוק הזה הנושק למדבר והחליטו להקים בו את ביתם.

אלטע בוטיקפה (צילום: יעל לרנר) (צילום: יעל לרנר)
אלטע בוטיקפה(צילום: יעל לרנר)

המנות בבית הקפה מוגשות בכלי קרמיקה שרזיה יצרה והכיסאות והריהוט הם מעשי ידיו של יואל שהוא גם נגר אמן. מומלץ לשבת במרפסת שצופה לנוף כרמים ירוק. האוכל כשר והמקום פתוח בשישי החל מ-9:00 ועד 16:00. רזיה גם עושה סדנאות קרמיקה לקבוצות של עד 12 איש וסדנאות צחוק משובבות נפש. לפרטים נוספים - הקליקו.

 

אני ממשיכה לטיול בשמורת גבעות גד, שמורה קסומה וירוקה השוכנת בדרומה של שפלת יהודה. השמורה כוללת תצפיות נוף מרהיבות, פריחות, גבעות, עץ עתיק ושרידים צופני סוד. השמורה מאופיינת בגבעות מעוגלות בעלות פסגות שטוחות המתנשאות עד לגובה של כ-400 מטרים. חלק מהגבעות הירוקות מכוסות במרבדי כלניות יפהפיים וחלק בצמחיית חורש מנוקדת בפרחים.

ברוכים הבאים לגבעות גד (צילום: יעל לרנר) (צילום: יעל לרנר)
ברוכים הבאים לגבעות גד(צילום: יעל לרנר)

הקסם הירוק (צילום: יעל לרנר) (צילום: יעל לרנר)
הקסם הירוק(צילום: יעל לרנר)

פריחת הכלניות (צילום: יעל לרנר) (צילום: יעל לרנר)
פריחת הכלניות(צילום: יעל לרנר)

 (צילום: יעל לרנר) (צילום: יעל לרנר)
(צילום: יעל לרנר)

בראש גבעת גד, הנקודה הגבוהה בשמורה שלדעתי היא אחת מנקודות הנוף היפות בארץ, נמצא קבר שייח עלי (מבנה עם כיפה) הבנוי על אתר קדום. מכאן יש תצפית מרהיבה לכל הכיוונים, הכוללת את המרחב שבין גוש דן לעזה במערב ואת דרום הרי יהודה והר חברון במזרח.

 

אל השמורה תוכלו להיכנס בזהירות רבה עם הרכב הפרטי ולהגיע בדרך עפר למרגלות גבעת גד. בדרך כמובן תוכלו לעצור לצד גבעות אחרות המכוסות במרבדי כלניות. המשיכו בדרך והחנו את הרכב למרגלות הגבעה והתחילו בצעידה במעלה תלול, אך קצר, לראש הגבעה ושם תוכלו לטייל להנאתכם. שימו לב: הורים לילדים קטנים, ובכלל - במקום ישנן מערות מסתור שאין להיכנס אליהן מחשש להתמוטטות.

מבנה קבר שייח עלי (צילום: יעל לרנר) (צילום: יעל לרנר)
מבנה קבר שייח עלי(צילום: יעל לרנר)

 (צילום: יעל לרנר) (צילום: יעל לרנר)
(צילום: יעל לרנר)
 

ומהפריחות היפהפיות בגבעות גד אני ממשיכה למקום שכולו פרחים בשלל צבעים – משק זיו בכפר ורבורג. במשק אני פוגשת את יעקב זיו שמקבל אותי במאור פנים ומוביל אותי לחממה ובה דלת צבעונית עם הכיתוב: "חוות ההיביסקוס". ואז אני נכנסת לאחד המקומות הקסומים שאי פעם ביקרתי בהם: חממה עצומה, מלאה בפרחי היביסקוס בשלל צבעים וצורות - צהוב, כתום, ורוד, לילך, שני או שלושה צבעים מעורבבים יחד, ואפילו ברונזה.

 

יעקב הולך לצידי ומלטף את הפרחים הענוגים כאילו היו ילדיו. ובין הפרחים מתגלים אוצרות שבנה יעקב במו ידיו: בריכת משאלות קסומה, מתקן מסתובב וצבעוני להשקייה, פגודה מופלאה כהבעת כבוד להיביסקוס יליד סין, גשרוני עץ מקסימים, מתחם נפלא לילדים עם רכבת עשויה מפסולת ממוחזרת ואפילו חנות סידקית וקוקיות לילדים שבנה לנכדותיו האהובות שמוכרות כאן הפתעות בשקל לילדים הבאים להתארח.

יעקב זיו והפרחים (צילום: יעל לרנר) (צילום: יעל לרנר)
יעקב זיו והפרחים(צילום: יעל לרנר)

 (צילום: יעל לרנר) (צילום: יעל לרנר)
(צילום: יעל לרנר)

הפגודה שיעקב בנה (צילום: יעל לרנר) (צילום: יעל לרנר)
הפגודה שיעקב בנה(צילום: יעל לרנר)
 

יעקב מספר לי שבחווה מגדלים שני סוגי פרחים: היביסקוס סיני רב שנתי והיביסקוס עב גביע חד שנתי שממנו מייצרים כאן יין, שמן קוסמטי, ריבה, תה ומוצרים אחרים. בחווה מגדלים כ-700 (!) סוגי היביסקוס והיא יחידה מסוגה בעולם בעושר הקיים בה.

 

קצת מידע על סגולותיו של ההיביסקוס: ההיביסקוס הוא צמח שהתגלה במאה ה-17 בתקופת קפטן קוק ומגלי ארצות המזרח. כבר אז גילו שהכלאתו מביאה פרחים מקוריים ויפים. הצמח ופרחיו היפים החלו לשמש במנחות ובתפילות בתוך בריכות מים או דגים. ההיסיביסקוס עשיר בחומצות אמינו ובוויטמינים ובימי הפרעונים אף הפיקו ממנו תה קר לקירור הדם.

 (צילום: יעל לרנר) (צילום: יעל לרנר)
(צילום: יעל לרנר)
 

ולמה החליטו להקים כאן דווקא חווה לצמחי היביסקוס? המשק נוסד ב-1939 על ידי בני משפחת אדלר שהפכו להיות נשר ובהמשך זיו, כולם בנים ממשיכים להורים שהגיעו מגרמניה. יעקב וזוגתו עופרה יצאו לפנסיה ותמיד האמינו באימרה ש"אדם שאוהב פרח אוהב איש".

 

ההיביסקוס הגיע אליהם ב-1992 אחרי שדודה גרדה, ניצולת שואה שברחה לשנגחאי ב"ליל הבדולח", למדה שם את סודות ההיביסקוס במשך 12 שנה, וסיפרה ליעקב זיו את כל מה שהיא יודעת על הפרח. עד מהרה, החלו יעקב ובני ביתו לייצר מההיביסקוס מוצרים שונים, והשאר היסטוריה. ולגבי גרדה, היא נפטרה בשיבה טובה בגיל 98 ומשפחת זיו מצאה דרך נפלאה להנציח אותה בדמות שמה המתנוסס על כל תווית ומוצרי המשק הקרויים על שמה. לפרטים נוספים - הקליקו.

  

אנחנו מסיימים את הסיור בשני מקומות שמהם תוכלו להינות בימי הפסטיבל, ובכלל. במושב אביגדור הפסטורלי הקימו אריאל אלוני ורן עוגן את "אלברטינה", פוד טראק נודד ומשובב נפש שבו אריאל מכינה מטעמים מהמטבח האיטלקי ואופה פיצות נפלאות וקלצונה מלא בכל טוב עם בצק פריך שלא מהעולם הזה. בימי הפסטיבל הפוד טראק ינדוד ממקום למקום, אך לרוב הזוג מחנה אותו בחצר בית הוריו של רן לצד כמה שולחנות נחמדים עליהם ניתן לזלול את הפיצה. לפרטים נוספים - הקליקו.

המסעדה הנודדת (צילום: יעל לרנר) (צילום: יעל לרנר)
המסעדה הנודדת(צילום: יעל לרנר)

פיצה בחיק הטבע (צילום: יעל לרנר) (צילום: יעל לרנר)
פיצה בחיק הטבע(צילום: יעל לרנר)

את יקב חיטים במושב נווה מבטח הקימו שרית ועצמון חג'ג', בעלי חברת גינון מצליחה. לאחר שחזרו מטיול בדרום אפריקה, שם הוקסמו מדרך היין ומזן הענבים פינוטאז', הם הקימו במושב כרם ויקב מקסים. ניתן להגיע לטעימות יין וסיור בכרמים בתיאום מראש בימי שישי ובימי חול.

יקב חיטים (צילום: יעל לרנר) (צילום: יעל לרנר)
יקב חיטים(צילום: יעל לרנר)
  

ולמה יקב חיטים? על קירות מרכז המבקרים תלוי שלט קטן מספר את סיפור משל החיטה המסתיים במילים: "העץ הצומח על ראש הגבעה נעקר לאחר סופה, והחיטה צומחת שוב".

 

להמלצות נוספות ועדכונים שוטפים הצטרפו לקבוצת הפייסבוק "רגעים קטנים - מטיילים עם יעל לרנר ". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים