שתף קטע נבחר

מעכשיו קשה יותר לקבל אזרחות רומנית

רומניה הקשיחה לאחרונה את התנאים לקבלת אזרחות רומנית, אחרי שאלפי ישראלים זכו בדרכון מדי שנה. אזרח ישראלי שנדרש להישבע אמונים לאומה הרומנית בפני הקונסול, וטעה באחת המילים, סורב וייאלץ לעבור את כל ההליך מחדש

כ-4,000 ישראלים מקבלים מדי שנה אזרחות רומנית, אלא שלאחרונה הקשיחה המדינה המזרח אירופית את התנאים בדרך להשגת הדרכון. הגזירה האחרונה נוגעת לאזרח ישראלי בן 75, יוצא רומניה, אשר טעה באחת המילים בטקס ההשבעה לפני קבלת האזרחות הרומנית בפני הקונסול. בעקבות כך התבשר כי בקשתו לאזרחות נפסלה ושעליו להתחיל את כל התהליך מחדש.

 

גורמים שמעורים בתהליך הנפקת האזרחות הרומנית אומרים כי הקשחת התנאים אינה מכוונת נגד ישראלים בפרט, אם כי גלובלית ונועדה בין היתר להקשות על אזרחים שהוגלו מרומניה, ובהם יהודים רבים, לדרוש לקבל את הפנסיה שלהם.

 

הליך ארוך ומסורבל (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הליך ארוך ומסורבל(צילום: רויטרס)

רומניה הצטרפה בשנת 2007 לאיחוד האירופי והדרכון שלה הפך פופולרי מאוד בקרב ישראלים עם שורשים רומניים. מי שהוריו או סביו וסבתו נולדו ברומניה זכאי לקבל אזרחות לפי החוק במדינה. החוק חל גם על צאצאיהם של מי שנולדו במולדובה או אוקראינה לפני 1940, בזמן שהמדינות היו תחת השלטון הרומני. המשמעות הפוטנציאלית היא שמאות אלפי ישראלים זכאים לדרכון רומני. קבלת האזרחות לא מותנית בכך שההורים או הסבים יהיו בחיים, אך צריך להראות שלו היו בחיים - הייתה להם זכאות לאזרחות.

 

עו"ד אייל ברקן, שמתמחה בהוצאת אזרחות רומנית, מאשר כי בחודשים האחרונים יש הקשחה משמעותית בתנאים להשגת אזרחות רומנית. זו החלה בהחלטה שאוסרת על מבקשי אזרחות להגיע לקונסוליה הרומנית בלוויית עורכי דין.

 

"בעבר יכולנו להיכנס לקונסוליה עם הלקוחות ולהסביר להם או ללוות אותם בהליך. הם לא מכירים את החוק ואת הנהלים שקיימים בקונסוליה הרומנית ברמת גן, שמשתנים בכל פעם שמגיע קונסול או קונסולית חדשה", מסביר עו"ד ברקן. "מגיע בחור צעיר בן 25 שלא יודע מילה ברומנית, אבל זכאי לקבל אזרחות רומנית כי סבא או סבתא שלו נולדו ברומניה, נכנס למקום שמבקש ממנו לדבר רק רומנית ולא מוצא את הידיים והרגליים".

 

בעבר כל אדם שהגיש בקשה לאזרחות רומנית היה צריך להפוך את תעודת הלידה ותעודת הנישואים הישראלית שלו לפורמט רומני. עד ה-18 בינואר השנה יכלו כל עורכי הדין שעסקו בנושא להגיש לקונסוליה בקשה רשמית למסמכי רישום עבור הלקוחות שלהם באמצעות יפוי כוח.

 

"היינו מכינים אלפי תעודות כאלה על סמך יפוי כוח, אבל גם את זה הקשיחו ואמרו שאי אפשר יותר לעשות רישום מסמכים עם עורך דין או מייצג - ושהמבקש יגיע בעצמו", מספר עו"ד ברקן. "אלא שהקונסוליה לא ערוכה לקבל את הלקוחות ונוצר מצב אבסורדי שהמבקש לא יכול לעשות רישום מסמכים ואנחנו נאלצים לשלוח את הלקוחות שלנו לרומניה בשביל השטות הזאת. כל יום אנחנו מטיסים לקוחות לרומניה והם נפגשים עם הצוות שלנו".

 

ההקשחה השלישית הגיעה השבוע באופן מפתיע: בסוף הליך האזרחות שיכול לקחת בין שנה וחצי לשנתיים - המבקש מגיע לקונסוליה וצריך לדקלם בפני הקונסול שבועה קצרה ברומנית שבה הוא אומר: "אני נשבע להיות נאמן למדינה הרומנית ולאנשיה, להגן על הזכויות והאינטרסים הלאומיים, לקיים את החוקה הרומנית ואת חוקי רומניה".

 

עד כה הישראלים היו לומדים את הטקסט הזה בעל פה מבלי שהיו צריכים ללמוד רומנית, אלא שבימים האחרונים נפסל אזרח ישראלי בן 75, שנולד ברומניה ועלה לארץ בגיל צעיר, כי טעה באחת המילים בשבועה. בביתו לא דיברו רומנית אלא הונגרית ולכן הוא אינו שולט כלל בשפה. הוא התבשר שבקשתו לאזרחות נפסלה ושעליו להגיש את הבקשה מחדש – ולעבור את כל התהליך מחדש. 

 

"זו הפעם ראשונה שישראלי נפסל. יש לי אלפי לקוחות שקיבלו אזרחות רומנית ומעולם לא פסלו מישהו על הגיה לא נכונה של נוסח השבועה ברומנית. פנינו לקונסוליה והסבירו לנו שזו מדיניות חדשה ומעתה יקפידו מאוד על ההגיה".

 

גורמים שמעורים בנושא אומרים כי ההקשחה בתנאים לקבלת אזרחות רומנית היא גלובלית ולא תקפה רק על ישראל. אלא שבישראל יש בעיה נוספת: כבר יותר משנה שאין שגריר לרומניה בארץ לאחר שהשגרירה הקודמת, אנדראה פסטרנק, מונתה לשרה בממשלת רומניה ולא מונה שגריר במקומה. בקונסוליה הנהלים משתנים כל הזמן והקונסוליה לא ערוכה לטפל בישראלים.

 


 


פורסם לראשונה 04/03/2018 22:55

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
דגל רומניה בהפגנה בבוקרשט
צילום: רויטרס
מומלצים