שתף קטע נבחר

צובעים את המדבר באדום וירוק

אצות מייצרות את כמעט כל רכיבי התזונה הנדרשים לקיום האדם, אך למרות הפוטנציאל האדיר לא הושקע בזה די בשל מגבלות טכנולוגיות וכלכליות. אלגטק - חברה ישראלית הצליחה להתגבר על הקשיים והקימה מפעל לייצור אצות מיקרוסקופיות בלב הערבה הנחשבת כיום לאחת מהחברות המתקדמות והחדשניות בעולם. סיפור הצלחה ישראלי

הסיפור של אלגטק מתחיל במיקרו-אצות. אצות מיקרוסקופיות הן הצמח הראשון שנוצר בטבע, ולמעשה מהווים עד היום את הבסיס לשרשרת המזון כולה. האצות מייצרות את כמעט כל רכיבי התזונה הנדרשים לקיום האדם. אך למרות הפוטנציאל האדיר, בשל מגבלות טכנולוגיות וכלכליות, עד כה תועשו רק כ-10 מתוך מעל 200 אלף זנים של אצות הידועים למחקר. למעט חברה ישראלית אחת שהקימה מפעל מרשים בגדולו בקיבוץ קטורה שבערבה שנראה כפנינה על רקע המדבר והצליחה להתגבר על הכול ולהוציא מים מן הסלע.

 

כיום אלגטק נחשבת לאחת מחברות האצות הייצרניות המתקדמות והחדשניות בעולם והיא מייצרת זנים ייחודיים של מיקרו אצות המשמשים להפקת מרכיבים ביולוגים לתעשיית תוספי התזונה והקוסמטיקה.

 

יצאנו לביקור במפעל שבלב המדבר. צפו בכתבה 

 

"מאז הקמתה לפני כעשרים שנה בקיבוץ קטורה, צברה החברה יכולות - מאיתור של אצות ייחודיות, פיתוח תהליך הייצור בטכנולוגיות שונות, פיתוח מוצרים, מבחנים קליניים ופרה-קליניים לביסוס המדע, וערוצי מכירות למותגים מובילים בכל העולם", מספר חגי שטדלר מנכ"ל אלגטק. "יש לחברה צוות מדהים של מפעילים, טכנאים, ביולוגים, מהנדסים ומדענים, ששם לו  למטרה למצות את הפוטנציאל האדיר של המיקרו אצות לטובת העולם".

 

שטדלר מציין כי הפוטנציאל של תעשיית המיקרו-אצות, והתנאים האידיאליים בערבה, יכולים לצבוע את המדבר בירוק ואדום - ולהפוך את ישראל למוקד ידע עולמי. "רשות החדשנות, מרכז ההשקעות ומנהל סחר חוץ תומכים בחברה ומאפשרים לה להמשיך להיות בחוד החנית העולמי, ואנו מקווים שגופים ממשלתיים נוספים יתעדפו את ענף הביוטכנולוגיה הימית, כמנוע צמיחה לערבה ומדינת ישראל".

 

תעשיית הפודטק הישראלית מתפתחת

סהר יזדנפור, מנהלת תחום פודטק, מכון היצוא מציינת כי "תעשיית הפודטק הישראלית מתפתחת בשנים האחרונות ותופסת מקום מרכזי בעולם עם מגוון רחב של חברות חדשניות הנותנות פתרונות לצרכים המשתנים של תעשיית המזון העולמית - בפיתוח תחליפים לרכיבי מזון שונים, שיפור תהליכים בייצור, שימור ואריזת מזון כמו גם במציאת פתרונות לצרכים בריאותיים של צרכנים ברחבי העולם. אנו במכון היצוא זיהינו את המגמה המתפתחת ופתחנו תחום חדש העוסק כולו בטכנולוגיות מגוונות לעולם המזון ומטרתו לקדם את החברות המספקות פתרונות מתאימים".

 

יזדנפור מוסיפה כי חברת אלגטק היא דוגמא מצוינת למגמת הבריאות התופסת תאוצה. מגוון הפתרונות של החברה רחב מאוד והיא מעוררת עניין ברחבי העולם- מייצאת כיום ליותר מ-30 מדינות, ובעיקר לארה"ב, יפן ואירופה". במהלך השנה הקרובה צפויות אלגטק ויתר החברות בענף להשתתף במגוון פעילויות לאורך השנה - חשיפה במדיה הבינלאומית באמצעות מפגשים עם עיתונאים מחו"ל, מפגשים עסקיים עם חברות מזון בינלאומיות וחיבורים לשותפים פוטנציאלים בחו"ל.

 

 (צילום: יח"צ) (צילום: יח
(צילום: יח"צ)

 

שילוב של מדע, חדשנות וחקלאות

ד"ר עומר גרונדמן: "במהלך האבולוציה פיתחו האצות רכיבים ומנגנונים שסייעו להם לשרוד מול תנאי מזג אויר קיצוניים, חיידקים ופטריות. את אותם רכיבים ומנגנונים אנחנו רוצים לנצל לטובת האנושות. במהלך השנים האחרונות פתחה החברה רכיבים חדשניים, שאנחנו הולכים להשיק בחודשים והשנים הקרובות. השילוב הייחודי בין חקלאות, מדע, וחדשנות בסביבה המדברית שבה אנחנו נמצאים היא ציונות הלכה למעשה וזאת גאווה גדולה להיות חלק מזה".

  

יעל קרסו, סמנכ"לית פיתוח מוצרים מוסיפה כי אלגטק למעשה לומדת מהטבע על מנת לשפר את הטבע. "מוצר הדגל שלנו הינו AstaPure - אסטקסנטין טבעי אשר מופק מאצת Haematococcus pluvialis אשר ידוע כאחד מנוגדי החמצון החזקים בטבע. האסטקסנטין נוצר באצה, על מנת להגן על ה- DNA שלה בתנאי סביבה קיצוניים. הטבע למד לנצל את האסטקסנטין: דגי הסלמון אוגרים אותו בשרירים לפני שהם מתחילים במשחה של מאות קילומטרים. ציפורי הטרף אוגרות אותו בעיניים על מנת להגן עליהן מפני קרינת השמש.

 

לדבריה, מעל 500 מחקרים קליניים ופרה-קליניים הוכיחו את ההשפעה של האסטקסנטין על שמירה על מצב בריאות מיטבי גם של בני האדם, ובכלל זה: הגנה על תפקוד תקין של העיניים, שמירה על בריאות ומראה העור, מוצרים לתמיכה בפעילות ספורטיבית או שיפור יכולות קוגניטיביות, פעילות אנטי דלקתית ועוד.

 

יעל פרמן, סמנכ"לית משאבי אנוש בחברה: "העובדים פה כותבים את הספר של התעשיה בעצמם, וזה דורש יצירתיות, נחישות, וחיבור אמיתי לחזון. אני באמת מאמינה שאם בן גוריון היה חי היום הוא היה בוחר לעבוד באלגטק".

 

ב-19 במרץ מכון היצוא יקיים בישראל את כנס The future of food innovation| Rethinking Food שיעסוק בשינויים הרבים המתחוללים בענף המזון, בתחליפים הקיימים והטכנולוגיות המשתלבות בעולם חדש זה ובהטמעת החדשנות בחברות מזון וקמעונאיות בארץ ובחו"ל. הכנס מיועד לחברות מזון, סטארט-אפים וחברות בתחום הפודטק וחברות מתחומים משלימים.

 

בשיתוף מכון היצוא

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים