שתף קטע נבחר

גוזל בן 127 מיליון שנה "מספר" על התפתחות ציפורים עתיקות

הדגימה שנמצאה של הציפור הזעירה, שגודלה כנראה לא עלה על זו של זרת ומשקלה היה כ-10 גרם, סיפקה למדענים תשובות בנוגע להתפתחות העצמות של הציפורים האננטיוניטים

מאובן שהתגלה לאחרונה עוזר לפליאונטולוגים להגיע לתובנות חדשות בנוגע להתפתחותן של ציפורים פרה-היסטוריות. מדובר באחד ממאובני העופות הקטנים ביותר שנמצאו עד כה, והוא נותן "הצצה" להתפתחות השלד של הציפור - גוזל בן 127 מיליון שנה שהיה שייך לקבוצת ציפורים פרה-היסטורית שנקראת כאננטיוניטים.

 

ציור של הציפור (צילום: מתוך המחקר) (צילום: מתוך המחקר)
ציור של הציפור(צילום: מתוך המחקר)

 

באתר Science Daily הוסבר כי האננטיוניטים, כמו קרוביהם הדינוזאורים, נעלמו אי שם בעידן המזוזואיקון, לפני כ-65 מיליון שנה. היום אמנם כבר אין להם "קרובי משפחה" ישירים, אבל הקבוצה הזו מכילה בתוכה את הציפורים הראשונות שהתפתחו במהלך עידן הדינוזאורים. עם זאת, הבנה עמוקה וטובה יותר של האננטיוניטים והתפתחותם יכולה לשפוך אור גם בנוגע להופעתם והתפתחותם של מינים מודרניים של עופות.

 

הדגימה שנמצאה של הציפור הזעירה, שגודלה כנראה לא עלה על זו של זרת ומשקלה כ-10 גרם, ככל הנראה מתה רק ימים אחרי שנולדה, והעצמות שלה עדיין היו בתהליך של התאבנות. כתוצאה מכך, המדענים, שפרסמו את מחקרם המלא בכתב העת Nature, הצליחו לשאוב גילויים חדשים בנוגע להתפתחות העצמות של הציפורים האננטיוניטים.

השרידים שהתגלו (צילום: מתוך המחקר)
השרידים שהתגלו(צילום: מתוך המחקר)

  

"הגיוון האבולוציוני של ציפורים הביא למגוון רחב של אסטרטגיות אֶבְקוֹעַ והבדלים חשובים בשיעורי הגדילה", הסביר החוקר פביאן נול מאוניברסיטת מנצ'סטר שהיה ממובילי המחקר. "על ידי ניתוח התפתחות העצם אנחנו יכולים ללמוד על הרבה תכונות אבולוציוניות. טכנולוגיות חדשות מציעות לפליאונטולוגים יכולות חסרות תקדים לחקור מאובנים מסוג זה".

 

הניתוח של המאובן חשף בין היתר שעצם החזה של הציפור לא הספיקה להפוך מסחוס לעצם מוצקה לפני מותה של החיה. "התגלית החדשה הזו, יחד עם אחרות ונוספות מרחבי העולם, מאפשרת לנו להציץ אל עולמן של הציפורים העתיקות שחיו בעידן בדינוזאורים", הוסיף החוקר לואיס צ'יאפה מהמוזיאון להיסטוריה של הטבע בלוס אנג'לס. "זה מדהים לגלות תכונות שאנחנו רואים היום בקרב ציפורים מודרניות שכבר החלו להתפתח לפני 100 מיליון שנה".

 

למחקר המלא: https://www.nature.com/articles/s41467-018-03295-9

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מתוך המחקר
הציפור הזעירה
צילום: מתוך המחקר
מומלצים