שתף קטע נבחר

גם לפריפריה מגיע להצטיין

"בשנת 2018 יש עדיין פער בין הסיכוי של ילד מהמרכז להצליח לבין הסיכוי שיעשו זאת ילד או ילדה מהפריפריה... את הפער הזה צריך לסגור כבר היום או יותר נכון, כבר אתמול", כך אמר הנשיא ראובן ריבלין בטקס הפתיחה של בית קק"ל למצוינות בנצרת עלית שהוקם על מנת לאפשר לבני הנוער בפריפריה ליהנות מהעשרה במקצועות מדעיים וטכנולוגיים, ללא עלות, במטרה לאפשר שוויון הזדמנויות ולגשר על הפערים

בשיתוף קרן קימת לישראל

 

 

כשחיים בפריפריה, ההזדמנויות והמשאבים לעיתים קטנים יותר מאשר בערים הגדולות של אזור המרכז. פעמים רבות זה יוצר מעגל שקשה לצאת ממנו: בני נוער שנהנים מפחות העשרה, ציוניהם עלולים להיפגע, הם מתקשים יותר להתקבל לחוגים היוקרתיים באוניברסיטאות, וצומחים להיות מבוגרים שבאופן כללי מתקשים יותר להתפרנס, וגם לכאלה שאין ברשותם כלים להקים עסקים מצליחים במקומות מגוריהם, שידחפו את הכלכלה המקומית קדימה.

 

מכל הסיבות האלה, הטקס הרשמי של פתיחת "בית קק"ל למצוינות" בנצרת-עילית, שנערך בשבוע שעבר במעמד נשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין, היה אירוע משמח וחגיגי עבור תושבי העיר בכלל ותלמידי התיכון של נצרת-עילית בפרט. למעשה, היחידים שיכלו להיות מעט מדוכאים מהמהלך הם אלה שמתפרנסים ממתן שיעורים פרטיים - שכן מטרתו המרכזית של הבית היא להעניק לבני הנוער מגוון רחב של שעורי העשרה וחיזוק לקראת הבגרויות - בחינם. המרכז מהווה פיילוט לתכנית בנייה עתידית לעוד תשעה בתי מצוינות מסוג זה בישובים שונים בפריפריה.

 

הנשיא ראובן ריבלין עם יו"ר קק"ל דני עטר ורונן פלוס, ראש עיריית נצרת עלית בטקס הפתיחה (צילום: ישראל פרץ, ארכיון הצילומים קק"ל )
הנשיא ראובן ריבלין עם יו"ר קק"ל דני עטר ורונן פלוס, ראש עיריית נצרת עלית בטקס הפתיחה(צילום: ישראל פרץ, ארכיון הצילומים קק"ל )

"אני שמח שבית קק"ל למצוינות הראשון הוקם דווקא בנצרת-עילית", אמר הנשיא ריבלין בטקס החניכה, "בשנת 2018 יש עדיין פער בין הסיכוי של ילד או ילדה מהמרכז להצליח במקצועות המדעיים לבין הסיכוי שיעשו זאת ילדים מהפריפריה. את הפער הזה צריך לסגור כבר היום, או יותר נכון, צריך היה לסגור אותו כבר אתמול. על כולנו לדאוג לכך שילד או ילדה מנצרת-עילית יגיעו לכל פסגה שהם שואפים אליה. זו חובתנו לילדים ולילדות בארץ הזו. זו חובתנו למדינה."

 

הפילוסופיה מאחורי הפרויקט היא לפתח מנהיגות מקומית צעירה. לפיכך, לבני הנוער מוצעים לא רק שיעורי תגבור במקצועות הליבה ובמקצועות כמו פיזיקה, כימיה ושפות, אלא גם שיעורי העשרה כמו קורס עיצוב גרפי, קורס שחמט והרצאות העשרה שמעבירים מומחים בכירים בנושאים שונים.

 

"בנצרת עילית יש בני נוער מצוינים, ובימים אלה ממש נמצאים במרכז החלל במוסקבה תלמידי בית ספר תיכון מהעיר שזכה בתחרות חלל בינלאומית, ושניסוי שהמציאו תלמידיו נשלח לחלל על-ידי נאס"א", מתגאה ראש עירית נצרת עילית, רונן פלוט, בהצלחה המהירה של בית קק"ל כמרכז למידה ותגבור לתלמידי האזור.

 

"היוזמה להקים בעיר את בית המצוינות הראשון היא בשורה של ממש לנצרת עילית ולמערכת החינוך העירונית, שמעמידה בראש מעייניה את החינוך למצוינות בכל התחומים מתוך אמונה שכל ילד וילדה יכולים להגיע הכי גבוה שאפשר אם רק תינתן להם הזדמנות לעשות זאת".

 

הבית מעוצב בסגנון צעיר ועדכני עם ציורי קיר מרהיבים וריהוט עתידני וצבעוני, שמזכיר יותר אכסניית נוער בברלין מאשר מוסד לימודי. התלמידים, שהחלו להשתמש בשירותי המקום עוד לפני הפתיחה החגיגית, אוהבים את זה. סטפני שפרנקוב, תלמידת י"א בתיכון אלון בעיר ש"מעוניינת בעתיד ללמוד רפואה אז אני צריכה ציונים טובים בכימיה", מספרת: "המקום הזה הוא בית לתגבורים, לעזרה, לסתם שקט אם מישהו צריך. פשוט קל לי יותר להתרכז כאן, ואני מקבלת גם את כל העזרה שאני צריכה מהמורים". 

 

אווירה תומכת ומעודדת (צילום: ישראל פרץ, ארכיון הצילומים קק"ל )
אווירה תומכת ומעודדת(צילום: ישראל פרץ, ארכיון הצילומים קק"ל )
 

גיא קיקוזשוילי, תלמיד כיתה י' בתיכון שרת שחולם בעתיד ללמוד הנדסה בטכניון, מציג פן נוסף: "במקום לשלם על שיעורים פרטיים אפשר לבוא לפה בחינם וללמוד עם המורים הכי מקצועיים שיש את כל המקצועות שאנחנו חפצים בהם".

 

רמזי קראם, תלמיד כיתה י' בתיכון תיכון, מספר שהוא "רוצה להצליח בחיים". לדבריו, הצעד הבסיסי הוא להוציא תעודת בגרות בהצטיינות, עם התמקדות בתחומי המדעים. "אני לוקח כאן כמה שיעורי חיזוק, אבל מתמקד בעיקר במתמטיקה", הוא אומר, "לא פשוט לעשות חמש יחידות, אבל עכשיו אני יכול לבוא לכאן מתי שבא לי, למצוא את המורה שאני צריך ולקבל ממנו את הידע שצריך".

 

מצמצים פערים בתחומי הלימודים (צילום: ישראל פרץ, ארכיון הצילומים קק"ל )
מצמצים פערים בתחומי הלימודים(צילום: ישראל פרץ, ארכיון הצילומים קק"ל )
 

 

במרכזי הלימודי מתקיימים לימודים בקבוצות קטנות עם צוות מקצועי הכולל מורים פרטיים ומנטורים בוגרי יחידה 8200. המיזם החדש מאפשר לבני הנוער אשר מעוניינים בכך ליהנות, ללא כל עלות מצידם, מסביבת לימודים א-פורמלית מעשירה וממוקדת במטרה לאפשר להם את הכלים האופטימליים ויסייעו לכל מי שירצה, לפרוץ קדימה בתחומים אלו. כל בית מצוינות שכזה יציע לבני הנוער פעילות העשרה במגוון תחומים אקדמיים בדגש על מקצועות המדע והטכנולוגיה.

 

"בית קק"ל נותן את האפשרות לקבל את כישורי המאה ה-21. אנחנו מדברים על טכנולוגיה, מדעים, מתמטיקה, אנגלית ועוד", מסביר אבי מוסן, מנהל בתי קק"ל."הבית מעוצב לדור ה-Z. הוא מרגיש שייכות, הוא מרגיש את האווירה, מרגיש את מרחב הלמידה פה, והוא מצביע ברגליים. הוא מגיע לפה כי זה מרחב הלמידה שמלמד אותו בצורה אחרת ממה שהוא רגיל ממקומות אחרים. ומי שמבין שהבית הזה הוא הזדמנות מגיע לפה ונותן את מה שהוא יכול כדי לקבל את מה שהוא יכול."

 

"חלק מתהליך ההתפתחות של כל נער ונערה הוא העצמה אישית", הוסיף עטר. "אנחנו מנסים לכוון את בני הנוער לכך שההגשמה תתמקד במגורים ובמציאת מקורות פרנסה בפריפריה."

 

בשיתוף קרן קימת לישראל

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ישראל פרץ, ארכיון הצילומים קק"ל
לשימוש הכתבה! נצרת עלית נשיא קק"ל קרן קימת לישראל קרן קיימת לישראל
צילום: ישראל פרץ, ארכיון הצילומים קק"ל
מומלצים