שתף קטע נבחר

לגזור ולשמור - 4 הדברים שאתם צריכים לעשות אחרי שפוטרתם/עזבתם עבודה

לקבל מכתב פיטורים או לעזוב עבודה היא אף פעם לא חוויה נעימה במיוחד. בנוסף לבשורות הלא נעימות, רבים מאיתנו חשים חוסר ודאות בקשר לעתיד וחוסר רצון 'להתעסק' עם ביורוקרטיה. אספנו עבורכם את 4 הצעדים שעליכם לעשות לאחר עזיבת מקום עבודה - מה ההבדל בהתנהלות מול שירות התעסוקה וביטוח לאומי? ומהם השירותים הדיגיטליים החדשים שיעזרו לנו לחסוך זמן ולנצל את דמי האבטלה באופן מיטבי?

מדובר על רגע לא נעים בחיים, אבל רובנו המכריע עברנו אותו במהלך החיים שלנו: פיטורים מהעבודה. בין אם מדובר בקיצוצים, שינויים ארגוניים ואפילו סגירת החברה, כולנו חוששים מהרגע שאחרי סיום העבודה, עם הפנים לתקופת אבטלה וחיפוש מאתגר אחרי מקום עבודה חדש. אחת הבעיות בנקודה זו, היא שבנוסף לתחושות השליליות, אנחנו מוצאים את עצמנו במרדף אחרי מסמכים וניסיון להבין מה אנחנו צריכים לעשות בשביל לקבל את זכויותינו באשר לחיפוש עבודה וקבלת דמי אבטלה כחוק.

 

קודם כל - להשיג מכתב פיטורים

הצעד הראשון שאתם צריכים לעשות הוא לוודא שיש לכם מכתב פיטורים ביד. מלבד העובדה שמדובר בזכות הבסיסית שלכם בתור עובדים, מכתב פיטורים או מסמך הודעה על סיום עבודה הם תנאי הכרחי לקבלת דמי אבטלה.

 

בעת הבקשה לדמי אבטלה מהביטוח הלאומי, עליכם להוכיח כי לא עזבתם את מקום העבודה מיוזמתכם, אלא פוטרתם, והדרך הטובה ביותר לעשות זאת היא להציג מכתב פיטורים. למי שאין מכתב פיטורים לא ייחשב בתור עובד שפוטר, ויתחיל לקבל את דמי האבטלה רק 90 יום לאחר סיום העבודה בפועל.

 

עוד מסמכים - טופס 161 ושחרור לפוליסות של העובד

בנוסף למכתב הפיטורים, המעביד חייב להפיק לעובד טופס 161, המציג את הוותק, השכר הקובע לפיצויים ואת יתרת הפיצויים לה העובד זכאי, אם בכלל.

 

עובדים שעבדו במקום עבודה במשך שנה ומעלה, זכאים לפיצויי פיטורים מהמעסיק. שימו לב! כספי הפיצויים נלקחים מקרן הפנסיה של העובד, כלומר, ככל שתבחרו לשחרר את הכספים כעת, כך הפנסיה שלכם צפויה להתכווץ בטווח הרחוק.

 

הדרך לפיצויים מתחילה בטופס 161 א', אותו ממלא העובד ובו מופיעות ההנחות למעביד באשר לכספי הפיצויים. לאחר מילוי טופס זה, העובד מפיק טופס 161 עם כל הנתונים העדכניים והרלוונטיים לקראת העברת הפיצויים בפועל.

 

בנוסף, על המעביד לספק מכתב שחרור לפוליסות של העובד, אליהן המעסיק הפקיד כספים במהלך תקופת ההעסקה (פנסיה, גמל, השתלמות וכו'). מכתב זה יכלול הצהרה של המעביד על העברת הפוליסות לבעלות העובד עצמו.

שירות התעסוקה (צילום: shutterstock)
שירות התעסוקה(צילום: shutterstock)
 

לפני שמתייצבים בלשכה – ניתן לבצע רישום ראשוני מהכורסא בבית

התחנה הבאה שלכם היא רישום והתייצבות בלשכת התעסוקה השייכת למקום המגורים שלכם.

 

עבור מי שזו הפעם הראשונה שהוא מתייצב בלשכת תעסוקה, שירות התעסוקה מציע שירות חדש ונוח במיוחד - רישום דיגיטלי דרך אתר האינטרנט, במקום מול הפקיד בלשכה.

 

היתרון של השירות כפול: מצד אחד חיסכון בזמן, משום שהפגישה הראשונה תהיה קצרה ויעילה יותר.

 

בנוסף, הזכאות לדמי אבטלה נספרת מהיום בו נרשמתם לאתר, ולא מיום ההתייצבות הראשונה. לאחר הרישום באתר יש לכם 15 יום עד להתייצבות הראשונה, בהם תוכלו להתחיל לקבל דמי אבטלה.

 

ראיון תעסוקתי

השירות לרישום ראשוני מהבית הוא חלק ממגמה של שירות התעסוקה לכיוון הדיגיטלי, עם שירותים נוחים והעברה של פעילות לערוץ המקוון, כגון ריכוז משרות באתר השירות וקורסים און ליין חינם למחפשי עבודה. 

 

נרשמתם מהבית? מצוין, עכשיו הגיע הזמן להתייצב במשרדי שירות התעסוקה

בשלב זה, חשוב להבין הוא ששירות התעסוקה וביטוח לאומי הם גופים נפרדים, המטפלים כל אחד בתחום הסמכות שלו. לשכת התעסוקה אחראית על סיוע במציאת עבודה חדשה ותיעוד תקופת האבטלה שלכם, ובמקביל, הביטוח הלאומי הוא הכתובת להתנהלות הקשורה לקבלת דמי האבטלה.

 

אחרי שנרשמתם מהבית (או מול הפקיד בלשכה) וערכתם ראיון תעסוקתי, תקבלו 'כרטיס התייצבות', בו יתועדו הביקורים שלכם בלשכת התעסוקה.

 

לפגישה הראשונה הביאו אתכם תעודת זהות, מכתב פיטורים, קורות חיים ופרטים על התפקיד האחרון והמקום האחרון בו עבדתם. לאחר סיום שלב הרישום תקבלו את מועד ההתייצבות השבועי שלכם, ביום ובשעה קבועים. אחרי הביקור הראשון, ההזדהות מתבצעת באמצעות טביעת אצבע, ואין צורך לעלות לפגישה עם הפקיד/ה בכל שבוע מחדש.

 

תביעת דמי אבטלה – מול המוסד לביטוח לאומי

לאחר הרישום בלשכת התעסוקה, השלב הבא הוא הגשת טופס תביעה לדמי אבטלה מסניף המוסד לביטוח לאומי. אפשר להוריד את טופס התביעה מאתר האינטרנט של המוסד או לאסוף אותו מכל סניף של הביטוח הלאומי. לתביעה יש לצרך צילום תעודת זהות, מכתב פיטורים, אישור מהמעסיק על תקופת ההעסקה ו-12 תלושי משכורת אחרונים.

 

הזכאות לתשלום דמי אבטלה תלויה במספר תנאים: אתם בני 20 עד 67, השלמתם תקופת אכשרה של שנת עבודה מלאה לפני עזיבת מקום העבודה, בזמן הגשת התביעה אתם מובטלים, ולבסוף, העובדה כי נרשמתם בלשכת התעסודה ואתם מתייצבים בה בקביעות ועל פי התקנון.

 

תנאי הזכאות עשויים להשתנות מעת לעת, ולכן כדאי לבדוק את התנאים העדכניים ביותר באתר של המוסד לביטוח לאומי.

 

דמי האבטלה עצמם נקבעים על פי מספר פרמטרים, כגון גיל ומצב משפחתי. אם התפטרתם בעקבות הרעת תנאים, שינויי בחיים האישיים או מעבר של מקום העבודה למרחק רב ממקום המגורים שלכם- תיחשבו כמפוטרים ותהיו זכאים לקבלת דמי אבטלה. לעומת זאת, מי שעזב את מקום העבודה מיוזמתו, יוכל להתחיל לקבל דמי אבטלה רק 90 יום לאחר מועד העזיבה.

 

הסכום מחושב על פי השכר ברוטו שקיבלתם לפני עזיבת מקום העבודה. יש לקחת בחשבון שדמי האבטלה יהיו בכל מקרה נמוכים יותר מהשכר שקיבלתם. 

 

שני טיפים אחרונים לקראת התקופה שאחרי עזיבת עבודה

מצד אחד, אנשים רבים המפוטרים ממקום עבודה מתעכבים בדאגה למסמכים מהמעסיק, התייצבות בלשכת התעסוקה והגשת התביעה לביטוח לאומי, מתוך מחשבה שהעבודה הבאה נמצאת ממש מעבר לפינה. עם זאת, אתם לעולם לא יכולים לדעת כמה זמן תהיו בחיפוש עבודה- ולכן כדאי להתחיל בתהליכים לקבלת דמי אבטלה מוקדם ככל הניתן, בעיקר משום שמדובר על תהליך מול מספר גופים.

 

מצד שני, יש מי שמרגיש שאננות בעקבות קבלת דמי האבטלה, ולא משקיע בחיפוש עבודה. אך אתם לא רוצים למצוא את עצמכם בלחץ, לקראת סיום ימי האבטלה שלכם, ללא אופק תעסוקתי. לכן, במקביל לחתימה בלשכה, המשיכו לחפש עבודה. באתר לשכת התעסוקה, כאמור, תוכלו למצוא אלפי משרות בחיפוש נוח וידידותי. אולי העבודה הבאה שלכם נמצאת שם ברגעים אלו?

 

 להרשמה ללשכת התעסוקה לחץ כאן

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
שירות התעסוקה
צילום: shutterstock
מומלצים