שתף קטע נבחר

 
צילום: shutterstock

בעימות בין שקד למנדלבליט - לשכת עורכי הדין תומכת ביועץ

הצעת "חוק עידוד המשילות" שמקדמת שרת המשפטים מעוררת התנגדות נחרצת בקרב היועצים המשפטיים לממשלה לדורותיהם. יו“ר הלשכה אפי נוה, שמקורב מאוד לשני הצדדים, מתייצב לימינו של היועץ

סוד ידוע במערכת המשפט הוא שראש לשכת עורכי הדין, עו"ד אפי נוה, ושרת המשפטים איילת שקד, הם לא רק בעלי ברית בהתנהלות המקצועית, אלא גם חברים אישיים קרובים מאוד. אין זה סוד גם שהיועץ המשפטי לממשלה, עו"ד אביחי מנדלבליט, הוא חבר קרוב של שניהם. רק לפני מספר שבועות נצפו שלושתם סועדים בארוחת ערב משותפת במסעדת "מיתוס" הכשרה בתל אביב.

 

דווקא משום כך יש להניח שלא היה קל לנוה להימצא בעמדה המחיבת אותו לבחור צד בוויכוח עקרוני וחשוב שמסעיר באחרונה את מערכת המשפט ומעמיד את שקד ומנדלבליט משני צידי המתרס. מדובר בוויכוח על הצעת "חוק עידוד המשילות" שיזמה שקד ומשנה את אופן מינוי היועצים המשפטיים למשרדי הממשלה. על פי הצעתה של שקד, במקום המכרז הנהוג כיום תוקם ועדת איתור מקצועית שבה לשר המכהן במשרד תהיה השפעה מכרעת על זהות היועץ שייבחר.

ראש לשכת עורכי הדין, אפי נוה (צילום: הלל מאיר/TPS) (צילום: הלל מאיר/TPS)
ראש לשכת עורכי הדין, אפי נוה(צילום: הלל מאיר/TPS)

לטענת שקד הצעת החוק תגביר את המשילות ותמנע מצב של ”עודף משפטיזציה“, שבו היועצים המשפטיים הם אלה שמנהלים בפועל את משרדי הממשלה ומונעים מהשרים לקדם את המדיניות שבה הם מעוניינים.

 

מנדלבליט מתנגד בתוקף להצעה בטענה שהיא תוביל להחלשת עצמאותו ולפגיעה באי תלותו של היועץ המשפטי במשרד, ובשל כך גם תיפגע האפקטיביות של תפקידו כשומר סף. מנדלבליט רואה בכך חתירה תחת עקרונות היסוד של מערך הייעוץ המשפטי לממשלה, פגיעה קשה במעמדו ובאמון הציבור ופוליטיזציה של מוסד הייעוץ.

 

היועץ הביע את התנגדותו הנחרצת במכתב ששלח לשרת המשפטים ובו נימק את הסכנות הנובעות לדעתו מהצעת החוק. הוא הבהיר כי ”אם משהו פועל טוב אין צורך לשנות אותו“. להתנגדותו של מנדלבליט הצטרפו כל היועצים המשפטיים לממשלה לשעבר, ובראשם אהרן ברק ומאיר שמגר, וכן פורום היועצים המשפטיים של של משרדי הממשלה, אך שקד נחושה בדעתה לקדם את החוק שכבר עבר בכנסת בקריאה ראשונה.

 

וכך, בעוד שבעניינים מקצועיים אחרים השרה והיועץ מצליחים להגיע להסכמות ולהבנות, במקרה זה הם הסכימו שלא להסכים.

השרה שקד. נגד "עודף משפטיזציה" (צילום: אלכס קולומויסקי) (צילום: אלכס קולומויסקי)
השרה שקד. נגד "עודף משפטיזציה"(צילום: אלכס קולומויסקי)

היועמ"ש מנדלבליט. "אם משהו פועל טוב אין צורך לשנות אותו" (צילום: EPA) (צילום: EPA)
היועמ"ש מנדלבליט. "אם משהו פועל טוב אין צורך לשנות אותו"(צילום: EPA)

לפני ימים אחדים עלה הנושא לדיון בוועד המרכזי של לשכת עורכי הדין, שהתבקש לגבש את עמדתו בנוגע להצעת החוק לקראת הדיון בוועדת החוקה שייערך במושב הקיץ של הכנסת. וכך נאלץ נוה לרדת מהגדר ולבחור צד.

 

לדיון שנערך בלשכה הגיעו באופן חריג גורמים משפטיים בכירים, ביניהם היועץ המשפטי לשעבר ושופט בית המשפט העליון בדימוס פרופ' יצחק זמיר, בכירת הפרקליטות לשעבר עו"ד אביה אלף והיועץ המשפטי לשעבר של משרד הביטחון, עו"ד אחז בן ארי, שניסו לגייס את תמיכת חברי הוועד להתנגדות לחוק.

 

זמיר הסביר את העמדה העקרונית ובמשך שעתיים נערך דיון מקיף וממצה שבו חברי הוועד שאלו שאלות והקשו על האורחים. חברי הוועד חשבו שנוה, נוכח הקשרים הקרובים שלו עם שקד, יוביל קו התומך בחוק (וכך התרשמו גם האורחים) אולם בסיכום הדיון הפתיע יו“ר הלשכה כשתמך דווקא במנדלבליט.

 

עו"ד נוה אמר לנוכחים כי אף שבאופן עקרוני הוא רואה עין בעין עם השרה את רוב של הנושאים המשפטיים, הרי שבמקרה זה יש לאמץ דווקא את עמדתו של היועמ“ש. בסופו של דבר עמדתו התקבלה כעמדתו הרשמית של הוועד המרכזי.

 

עמדתה של הלשכה אומנם לא תשפיע ישירות על ההצבעה בכנסת, אבל בשנים האחרונות הפכה הלשכה לגורם מרכזי בעל השפעה, ועמדתה נגד החוק יכולה להוביל לכל הפחות לריכוך הנוסח. כך או כך, יש להניח שבסופו של יום גם בג“ץ יידרש לנושא בטענה שהשינוי החקיקתי המוצע אינו חוקתי ואינו מידתי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: הלל מאיר/TPS
ראש לשכת עורכי הדין אפי נוה
צילום: הלל מאיר/TPS
מומלצים