שתף קטע נבחר

"יום המים": 99.88% מהבדיקות נמצאו תקינות

מנתונים של חברת מקורות עולה כי אשתקד סיפרה החברה 1.647 מיליארד קוב מים, 55% מהם לשימוש ביתי. במקביל, ב-2017 נערכו 150,652 בדיקות מיקרוביאליות וכימיות במי השתייה ובמי הגלם לפני טיפול

לרגל"יום המים הבין-לאומי", המצוין היום (ה') בכל רחבי העולם, מפרסמת "מקורות", חברת המים הלאומית, את דו"ח איכות המים לשנת 2017.

 

מדו"ח איכות המים לשנת 2017 עולה עוד, כי חברת המים הלאומית ביצעה אשתקד 150,652 בדיקות מיקרוביאליות וכימיות במי השתייה ובמי הגלם לפני טיפול, מתוכן 99.88% היו תקינות בהתאם לתקנות בריאות העם למי שתייה. באספקת המים לפריפריה נמצא כי 100% מבדיקות מי השתייה שסיפקה החברה אשתקד, באזורי אספקת מים הכוללים את שדרות ועוטף עזה, אשקלון ובית שאן, לרבות היישובים הסובבים את הערים האלו - נמצאו תקינות במלואן, ללא אף חריגה בקטריאלית או כימית.

 

 
במקורות אמרו כי מתוך כלל בדיקות איכות מי השתייה המסופקים, שיעורי החריגות שנמצאו הם נמוכים בקנה מידה בין-לאומי ונאמדים בסה"כ ב-0.03% בבדיקות הכימיות וב-0.42% בבדיקות הבקטריאליות (קוליפורם ואשריכיה קולי). לשם השוואה, סטנדרטים בין-לאומיים קובעים כי מערכת מים נחשבת לאמינה וטובה אם אחוז החריגות הבקטריאליות במים המסופקים דרכה קטן מ-5%. בעקבות סטנדרט זה נקבע בתקנות בריאות העם למי שתייה כי נדרש סקר תברואי-חקירתי במערכת מים, שבה אחוז החריגות הבקטריאליות עולה על 5% בשנה.
 

יחד עם זאת עולה מהדו"ח כי היו מספר תקלות מהותיות שהשפיעו על הצרכנים. בחודש ינואר התקבלו תלונות מחיפה והקריות, נתניה ומודיעין על טעם וריח חריגים במים, זאת בעקבות מעבר למקור מים אחר. בפברואר נצפו חריגות בקטריאליות במי בריכת בית קשת, בעקבותיהן הנחה משרד הבריאות על הרתחת מים ביישובים שמקבלים מים מהבריכה. כמו כן במרחב הדרום היו מספר אירועים של עלייה בעכירות המים, ואילו ביולי היה שינוי בערכי הייצוב של המים המסופקים ליישובים צופר וספיר עקב שריפה במתקן והשבתת מערכת ההשקיה.

 

מאגר של המוביל הארצי בחפץ חיים השייך למקורות (צילום: אביב מוזס) (צילום: אביב מוזס)
מאגר של המוביל הארצי בחפץ חיים השייך למקורות(צילום: אביב מוזס)

 

בחודש אוגוסט היו חריגות בקטריאליות חוזרות בקידוחים וברשת האספה בשפלת לוד, בעקבותיהן הנחה משרד הבריאות על הרתחת מים ביישובים יהוד-נווה מונסון, אלעד וגני תקווה. כמו כן, באותו חודש הייתה עכירות ביציאה ממתפיל אשדוד. בחודש דצמבר דווח על עכירות במים המסופקים לאלעד, בעקבותיה הנחה משרד הבריאות על הרתחת המים.

 

מ"מקורות" נמסר: "ההישגים אליהם הגיעה 'מקורות' גם בשנת 2017 ממחישים את איכות המים הגבוהה שמספקת החברה ואת החדשנות הטכנולוגית שתמשיך ותוביל את החברה, לטובת המשך עמידתה באתגרי איכות המים, תוך ניצול אופטימלי של כל טיפת מים לצרכים ביתיים ולמגוון הצרכים הנוספים".

 

שיא בצריכת מים

בשנת 2017 נרשם שיא של כל הזמנים בצריכה המים הכוללת במדינה, בזמן ש"מקורות" סיפקה 1.647 מיליארד קוב מים לכלל הצרכים, לרבות החקלאיים. צריכת המים הכוללת במדינה הגיעה, במהלך 30 השנים האחרונות, ליותר מ-1.5 מיליארד קוב מים רק עוד שלוש פעמיים: בשנת 1998 (1.503 מיליארד קוב מים), בשנת 2007 (1.520 מיליארד קוב מים) ובשנת 2016 (1.596 מיליארד קוב מים).

 

עוד נמסר ממקורות כי צריכת מי השתייה אשתקד היוותה כ-55% מכלל צריכת המים בישראל ונאמדה ב-908 מיליון קוב מים אשר סופקו על-ידי 'מקורות' לשימושים ביתיים, גידול של 1.6% לעומת שנה קודמת. במקורות מציינים כי הביקוש הגובר למי שתייה בישראל נבע מהגידול הטבעי באוכלוסייה ומהעלייה ברמת החיים, אולם הושפע גם מחמש שנים שחונות רצופות ומההתחממות הגלובלית.

 

את ההשפעות הללו, אומרים במקורות, ניתן גם לראות במצבם של מאגרי המים הטבעיים המרכזיים בישראל – אקוויפר החוף, אקוויפר ההר וימת הכנרת - המצויים נכון לסוף שנת 2017 בגרעון מצטבר של כ-2.5 מיליארד קוב מים ביחס ל"קווים הסגולים" - הנפח התפעולי הכולל שלהם, ובגרעון מצטבר של כ-1.2 מיליארד קוב מים ביחס ל"קווים הירוקים" - היכולת התפעולית הרצויה. 

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים