שתף קטע נבחר

תוקעים חול בכיסא הגלגלים: מצוקת הנגישות בחופי הים

שבילים רעועים, חניות כורכר וקושי להגיע לקו המים: לקראת פתיחת עונת הרחצה התלוו כתבי ynet לנכים במסע מכשולים בכמה מהחופים האהובים. נועם לקס (9), בנו של נכה מחדרה: "הוא לא יכול להגיע לחוף לא מונגש, אני רוצה שנבלה יחד". נשיא "נגישות ישראל": "עכשיו זה הזמן לתקן ליקויים"

 

גולן לקס הוא יו"ר עמותת "נגישות ישראל חדרה". כמו מרבית הישראלים הוא מחכה בקוצר רוח לפתיחה הרשמית של עונת הרחצה. השבוע הגיע לקס עם שני ילדיו לחוף כפר הים בעיר, אבל הכניסה עם כיסא הגלגלים לתוך החוף הייתה בלתי אפשרית. "חוויית הים שלי נגמרת 25 מטר מהמים", אמר לקס. רגע לפני שהמונים צובאים על החופים, ליוו כתבי ynet בעלי מוגבלויות בניסיון לבדוק האם בקיץ 2018 הם יוכלו למצוא מפלט בכמה מהאתרים האהובים במדינה.

 

החופים בישראל (הים התיכון, ים המלח, ים סוף והכינרת) משתרעים על פני כ- 306 ק"מ אשר מתוכם רק כ-19 ק"מ מוכרזים. ישנן 147 תחנות הצלה בחופים המוכרזים הפרוסים ב-25 רשויות מקומיות השוכנות לחופי ים.

 

החופים במדינת ישראל נדרשים לעמוד בחוק הסדרת מקומות רחצה משנת 1964, ובהנגשה לנכים בהתאם לתקנות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות משנת 2012. הנגישות הנדרשת כוללת חניות נכים, דרכי גישה, כניסה עיקרית נגישה, קופה נגישה, מסעדות, בתי קפה ומזנונים נגישים, שירותי נכים, מלתחות נגישות, 20% מפינות הצל ולא פחות מהשתיים הקרובות ביותר לים, דרך גישה עד לחול הרטוב ועד לקו המגע עם המים.

 

כמות החופים הנגישים נקבעת לכל רשות ביחס לכמות החופים המוכרזים שיש בה: רשות שבה יש עד ארבעה חופים נדרשת להנגיש לפחות חוף אחד, ורשות שבה חמישה חופים ויותר נדרשת להנגיש לפחות שניים. רשות הטבע והגנים נדרשת להנגיש לפחות חצי מהחופים שתחת אחריותה.

 

תל אביב

13 חופים פזורים בתל אביב על פני לא פחות מ-13 קילומטרים וחצי. בכולם, מחוף הצוק בצפון ועד לחוף צ'ארלס קלור בדרום קיימים שבילים מונגשים שמאפשרים הגעה בטוחה ורציפה לסככות הצל ולמי הים. עם זאת, השבילים אינם מתוחזקים ברמה מספקת. "אנחנו מצפים מהעירייה לתחזק את החופים כבר בימים הקרובים כדי שגם אנשים עם מוגבלויות יוכלו להגיע לים בפתיחת עונת הרחצה", אמר יובל וגנר, נשיא ומייסד "נגישות ישראל".

 

חופי תל אביב-יפו עברו בשנים האחרונות מהפך של ממש בנושא ההנגשה, קיימים בהם לא רק שבילי גישה לים ולסככה אלא בחלק גם מתאפשרת הגעה עם הרכב ממש עד למפלס מתקני החוף.

פתיחת עונת הרצחה נגישות לנכים בחוף הילטון תל אביב (צילום: מוטי קמחי)
"מצפים מהעירייה לתחזק את החופים". וגנר בחוף הילטון בתל אביב(צילום: מוטי קמחי)

פתיחת עונת הרצחה נגישות לנכים בחוף הילטון תל אביב (צילום: מוטי קמחי)
(צילום: מוטי קמחי)

הגענו עם וגנר לבדוק את חוף הילטון כדי לבחון את מוכנותו ברמת הנגישות לעונת הרחצה הקרובה. נראה כי החוף בנוי בצורה מונגשת למדי, החל מהאפשרות להיכנס עם רכב עד סמוך לחוף וכלה בשבילים המונגשים שמאפשרים לכיסא הגלגלים לנוע בחופשיות לסככות הצל ומפלס המים.

 

"מצופה שהדרך הסלולה תאפשר להגיע עד לחוף הרטוב", הסביר וגנר שדרכו למים עם כיסא הגלגלים נחסמה על ידי חול שנסחף במהלך החורף על השביל. "אנחנו מצפים שעד פתיחת עונת הרחצה יפנו את דרכי הגישה למים כדי שגם אנחנו נוכל ליהנות מהים הנהדר שיש לנו ומהשמש החמה. עכשיו זה הזמן לתקן את הליקויים".

פתיחת עונת הרצחה נגישות לנכים בחוף הילטון תל אביב (צילום: מוטי קמחי)
"נגישות היא לא רק לנכים בכיסא גלגלים". וגנר(צילום: מוטי קמחי)

וגנר הסביר כי נגישות החופים אינה נחלתם של האנשים עם המוגבלויות אלא מסייעת לכלל הציבור. "נגישות היא לא רק לנכים בכיסא גלגלים, אלא גם לאימהות שבאות עם עגלות תינוק, אנשים שקשה להם ללכת והם צריכים את הריצוף להגיע לים. תל אביב הנגישה את החופים שלה מעל ומעבר למה שהיא צריכה על פי החוק, אבל מה שחייבים לשים עליו דגש אלו הפרטים הקטנים והתחזוקה".

 

גם בשאר חופי העיר זיהינו מפגעים על השבילים המונגשים, כדוגמת ערימות חול בחופי פרישמן וגורדון. "המצב כאן יותר טוב מאירופה", ציין וגנר. "תל אביב מודל לחיקוי. גם הרצליה ואשדוד עברו מהפכה בכל הקשור לנגישות בים. עם זאת אנחנו כעמותת 'נגישות ישראל' קוראים לרשויות לשפר את הנגישות ולפרסם את חוקי הנגישות כדי שיהיה יותר מודעות ולוודא שבכל חוף נגיש יש גם כיסאות גלגלים מיוחדים שיאפשרו להיכנס איתם למים".

 

חוף פלמחים

פאני אדם מהרצליה הפכה לנכה בגיל 10 חודשים בעקבות הסתבכות של מחלת הפוליו, ומאז היא מעבירה את מרבית חייה על כיסא גלגלים. למרות המגבלה היא אוהבת את הים, אך כמו אחרים במצבה נתקלת לעתים בבעיות נגישות.

 

"חופים לא מונגשים הם בדיוק כמו מסעדות שלא יכולות להכניס אליהן חלק מהאוכלוסייה", הסבירה אדם. "אני רוצה להרגיש כמו כל אחד וזו אפליה שיש חופים שמדירים אותי כי הם לא נגישים בכל הרצף שלהם". אדם נזכרה כי "בכל ילדותי לא הלכתי כמעט לחוף הים בחופש הגדול. הרגשתי אז שטרקו בפניי את הדלת לארץ אחרת שלא אראה לעולם".

פתיחת עונת הרחצה רחצה חוף פלמחים נגישות  (צילום: ליהי קרופניק)
חניית הכורכר בחוף פלמחים(צילום: ליהי קרופניק)

הגענו עמה לחוף פלמחים, שם חיכתה לה חניית נכים על כורכר - דבר שהקשה עליה במעט לרדת מהרכב ולטענתה אף מסוכן. ללא שום הודעה מוקדמת קיבל את פנינו בחוף שלומי בן שימול, אחד העובדים במקום. לדבריו, החוף עובר בימים אלו שדרוג שיהפוך אותו למונגש. בן שימול ציין עוד כי בשבועות הקרובים יותקנו בו ברזיות מונגשות והוסיף כי לאחר עונת הרחצה הקרובה ישנה החוף את עורו כדי להתאימו לנוחיות הנכים.

 

"כרגע יש לנו שביל מונגש לעמדות התשלום, ציליות וברזיות מונגשות ואפילו שולחן המיועד לנכים בקפיטריה", הסביר העובד. "לצערי עדיין אין שילוט המיועד לנכים בגלל השיפוץ הגדול שיהיה לקראת עונת 2019, אז יהיו מקלחות מונגשות והנכים יוכלו להגיע עד קו המים".

 

בן שימול אמר עוד כי נכים שרוצים להגיע אל מי הים יקבלו סיוע על ידי רכבי מיול. כיסא הגלגלים יישאר במשרד ואנשי השמורה יסחבו את הנכה מהרכב לים. יחד עם זאת, כפי שציינה אדם, בחוף פלמחים אין כיסאות גלגלים המיועדים לשימוש בים - דבר שמקשה על הכניסה אליו. למשמע ההסבר של העובד אמרה אדם בתגובה: "אני לא רוצה שיטפלו בי כמו תינוקת, אני אישה וזה שולל ממני את חירותי".

 

ראשון לציון

לאחר החוף בפלמחים נדדנו יחד עם אדם צפונה לחוף ראשון לציון. כבר בכניסה אליו קיבל אותנו שלט גדול המורה על מגרש חנייה מיוחד לנכים שמכיל עשרות חניות נכים בצמוד לחוף. מהחנייה שהייתה כולה עשויה אספלט מצאנו שביל מיועד לנכים שהגיע כמעט עד קו המים.

 

הנגישות בחניה בראשון לציון ריגשה מאוד את אדם: "זו הרגשה מאוד נעימה שאני יכולה להגיע כמעט עד קו המים. חוף ראשון לציון אמור להיות מונגש ועד כמה שאני יודעת הם רכשו כיסאות חוף מונגשים אבל אני לא יודעת למי פונים בקשר לזה".

 

עם זאת, גם שם מצאנו כמה בעיות שעלולות להקשות על ביקור של נכים במקום. לדברי אדם, "השביל לא מתוחזק מספיק ומלא בחולות ובוץ כך שקשה לעבור עליו. צריך לזכור שחלק מהנגישות זה תחזוקה. יש כאן סככה נגישה אבל חלק מהמסלול אליה מלא בחול ואני לא יודעת אם יש שירותים או מלתחות נגישים כי אין כאן שילוט".

 

חיפה

כל חופי הרחצה בחיפה למעט אחד (החוף השקט) נפתחו במסגרת הקדמת עונת הרחצה. שמונה מתוך 14 תחנות ההצלה לאורך קו החוף כבר פועלות. בכל החופים למעט חוף הכרמל יש גישה לנכים, לרוב עד קו המים, כשבחופים אלו ניתן למצוא שירותי נכים, ומלתחות המותאמות לכניסה עם כיסאות גלגלים.

הכיסא איתו מורידים את הנכים למים (צילום: אחיה ראב
חוף זמיר בחיפה: הכיסא שמסייע להורדת נכים לקו המים(צילום: אחיה ראב"ד)

החוף המונגש ביותר בעיר הוא חוף זמיר, בחלקו הצפוני. במקום מגרש חניה ובו קרוב ל-70 מקומות חניה המיועדים לנכים, רמפות בטון מובילות אל קו המים ובסוכת המציל אף יש כיסא מיוחד שבו ניתן להוביל את הנכה בבטחה אל תוך מי הים. במקום יש גם סככות המיועדות לנכים עם שולחנות פיקניק.

 

לדברי מאיר ברק, מנהל אגף החופים העירוניים בעיריית חיפה, עקב נסיגת החול ובשל התנגדות המשרד להגנת הסביבה לשבילי הבטון, נשקלת כעת הקמת שבילים מודולריים מחומרים פלסטיים, שיקלו על הגישה בכיסאות גלגלים למים.

 

חדרה

סוכות המציל בשני חופי הים המוכרזים של חדרה, כפר הים ואולגה, שוממות לנוכח העובדה שעונת הרחצה טרם נפתחה רשמית. יחד עם זאת, יצאנו לבדוק עד כמה שני החופים מקבלי פנים לרוחצים המגיעים בכיסאות גלגלים.

 

חוף כפר הים אינו מוגדר חוף נגיש לנכים. יש בו סככת צל המיועדת לנכים, אבל הגישה אליה יחסית קשה לנכים המרותקים לכיסא גלגלים בגלל שיפוע תלול בדרך. ירידה עד לקו המים אין במקום כמו גם אביזרים שיסייעו לנכים לעשות זאת. הרשויות מאפשרות לעיריות להנגיש חופים לנכים לפי אורך החופים ולכן החוף הזה לא מונגש.

 

חוף אולגה, להבדיל, כן מונגש. יש בו שביל בטון שמוביל לקרבת קו המים ועם פתיחת עונת הרחצה יסייע שביל נייד להעברת נכים משביל הבטון עד לקו המים. בחוף אולגה מצאנו גם כיסא נכים מיוחד עם מצופים שיכול לסייע לנכים להיכנס לתוך המים.

 

גולן לקס, יו"ר עמותת "נגישות ישראל חדרה", הגיע כאמור השבוע לשני החופים עם שני ילדיו, נועם ומיה. בנוגע לחוף כפר הים אמר לקס כי "זה למעשה חוף שלפי הגדרת המדינה בכלל לא מחויב להיות נגיש. העירייה עשתה פה כמה ג'סטות והנגישה אותו חלקית. סככת הנכים חצי נגישה והשירותים בערך מתאימים. אני למשל משתמש כאן בשירותים של המסעדה. חוויית הים שלי נגמרת 25 מטר מקו המים. מפה אני כבר לא יכול להמשיך".

 

-מה צריך לשפר בחוף כפר הים?

"הפתרונות כאן מאוד פשוטים. צריך שיהיה שביל עד לסככת הנכים, וכך יהיה אפשר להגיע אליה עם כיסא גלגלים. זאת עלות זניחה, לא יותר מ-70 אלף שקל. לעירייה שמוציאה מיליוני שקלים על דברים כמו טיילת – סכום כזה בטל בשישים. הם לא חייבים לעשות את זה ולכן האשמה פה היא על המחוקק".

 

לקס סיפר עוד: "ראיתי פה בחוף בסביבות עשרה נכים, אנשים עם מוגבלויות וזה כשהעונה עוד לא התחילה. יש לנו פה בית מלון מאחורינו, בית המלון היחיד בחדרה. תחשוב מה קורה אם מישהו מוגבל יגיע למלון הזה. מה הוא אמור לעשות כדי להגיע למים? הוא אמור לרדת מהמלון, לקחת רכב ולנסוע לחוף. משם אין לו איך להסתדר".

פתיחת עונת הרחצה רחצה חוף חדרה נגישות (צילום: שמיר אלבז)
חוף אולגה בחדרה(צילום: שמיר אלבז)

בחוף אולגה התגלתה כאמור תמונה שונה לגמרי: שביל בטון מסייע לנכים להתקרב לקו הים, אך לא ממש אל המים עצמם. התוכנית היא להמשיך את הדרך באמצעות שביל נייד. בחוף אולגה ראינו סככת נכים ומוצב שב באופן קבוע כיסא גלגלים מיוחד שמסייע לנכים להיכנס למים.

 

לקס הגיע לחוף אולגה עם רכבו מצויד בכיסא גלגלים שלו ושביל נייד. "במשך כל השנים זה הפתרון שלי להגיע לים. אני דאגתי לעצמי, עיריית חדרה רכשה כיסא גלגלים לים. בתור מי שעוסק בתחום יש לי 'פריבילגיה' להנגיש לעצמי את החוף. כיסא הגלגלים המיוחד מתאים גם למוגבלים באופן קשה. אפשר להשכיב את הכיסא, הוא צף במים ואפשר לדחוף איתו את הנכים בתוך המים".

 

הילדים נועם (9) ומיה (6) סיפרו כי הם באים הרבה עם אביהם לים. "אם זה ים נגיש, אבא שלי יכול לבוא", אמר נועם. "אני רואה ילדים שנהנים עם ההורים שלהם בים, ואני לא תמיד יכול. אבל שלי עושה הרבה דברים, אבל זה בלתי אפשרי מבחינתו להיכנס לחוף לא מונגש, ואז גם אנחנו לא יכולים לבלות עם אבא".

 

אשקלון

בחוף דלילה באשקלון הנגישות לנכים סבירה. בשנה האחרונה עבר החוף שיפוץ משמעותי שמאפשר לנכים גישה נוחה. למעשה, ניתן להגיע עם כיסא גלגלים כמעט עד קו המים. עם זאת קיימת במקום בעיית חניה קשה מאוד. בימים אלו פועלות הרשויות על מנת להרחיב את החניה, ודבר זה יצר עומסי תנועה כבדים ומאלץ את הרוחצים למצוא חניות מאולתרות.

 

 יצוין כי בחוף דלילה באשקלון ישנו שביל גישה מיוחד עבור הנכים עד קו המים ובנוסף, במקום כיסאות צפים המותאמים לצורך כניסה למים.

 

חוף דלילה באשקלון (צילום: בראל אפרים)
בגלל שיפוצים: מכשול חניה בחוף דלילה באשקלון(צילום: בראל אפרים)

 

תגובות

עיריית תל אביב-יפו: "ראשית נציין כי עונת הרחצה 2018 תפתח רשמית ב-16 באפריל. עד למועד זה מפעילה עיריית תל אביב יפו שמונה תחנות הצלה בלבד והרחצה בחופים הילטון ופרישמן אסורה. נוסיף, שבשל תנאי מזג האוויר יתכן ושבילים מסוימים התמלאו בימים האחרונים בחול ולכן מדי בוקר מתבצעות בחופים עבודות ניקיון כדי להבטיח מעבר ראוי לכלל המתרחצים.

 

"נדגיש כי עיריית תל-אביב-יפו רואה חשיבות רבה בהנגשת העיר לבעלי מוגבלויות והינה בין הרשויות המקומיות המובילות בכל הקשור להנגשת אתרים ציבוריים. ניתן לראות זאת במדרכות המונמכות, בחופי העיר המונגשים, בזמזמים להולכי הרגל, בצמתים ועוד. העירייה מקדמת מדיניות זו, תוך שאיפה מתמדת להרחיב ולשפר את המענים הפיזיים והטיפוליים לתושבי העיר והבאים בשעריה. לכן כל חופי הרחצה הונגשו לנכים בשבילים מיוחדים שמגיעים עד לסככות הצל וכן באמצעות השאלה ללא תשלום של כסאות מונגשים לנכים עמם ניתן להיכנס לתוך המים".

 

עיריית חיפה: "בכל חופי העיר, למעט חוף הכרמל, יש גישה לנכים, לרוב עד קו המים. כמו כן קיימים שירותי נכים וגם המלתחות מותאמות לכניסת כיסאות גלגלים. עקב נסיגת החול ובשל התנגדות המשרד להגנת הסביבה לשבילי הבטון, נשקלת כעת הקמת שבילים מודולריים מחומרים פלסטיים, שיקלו על הגישה בכיסאות גלגלים למים.

 

עיריית חדרה: "אנחנו מחויבים לחוף נגיש אחד והוא חוף גבעת אולגה שנגיש לבעלי צרכים מיוחדים כולל כסא גלגלים שנכנס למים. יצוין כי העירייה הנגישה גם את חוף כפר הים בו יש סככת צל נפרדת, גישה נוחה לחוף ובקרוב גם ירכש כסא גלגלים נוסף לרווחת המתרחצים בעלי הצרכים המיוחדים".

 

 

רשות הטבע והגנים, שאחראית על חוף פלמחים, מסרה: "רשות הטבע והגנים מציבה בסדר עדיפות גבוה את כל נושא הנגשת האתרים לאנשים בעלי מוגבלויות ובשנים האחרונות השלימה הנגשה של עשרות מאתריה. בימים אלו אנו נמצאים בעיצומו של תהליך הנגשה גם בחוף גן לאומי פלמחים שצפוי להסתיים בתום החודש הנוכחי. שביל קבוע ייבנה עד סיום עונת הרחצה הבאה. עד אז, צוות האתר מסייע לכל אדם עם מוגבלות שמעוניין בכך להגיע לקו המים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי
שבילים לא מתוחזקים בחוף הילטון
צילום: מוטי קמחי
מומלצים