שתף קטע נבחר

ישראל סיכמה עם האו"ם: מבקשי מקלט למערב, היתר יישארו בארץ

תוכנית הגירוש הייתה אמורה לצאת לפועל כבר אתמול, אך עתירה מנעה זאת. כעת מודיעה לשכת ראש הממשלה כי ישראל הגיעה להבנות עם נציבות האו"ם לפליטים להוצאת מבקשי המקלט. האו"ם יפעל להעברת יותר מ-16 אלף מהגרים למדינות מערביות וישראל תסדיר ל-18 אלף הנותרים את מעמדם. המשמעות: תוכנית הגירוש תבוטל

 

מבקשי מקלט במתקן חולות שנסגר (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מבקשי מקלט במתקן חולות שנסגר(צילום: רויטרס)

הגירוש מבוטל: ישראל הגיעה להבנות משותפות עם נציבות האו"ם לפליטים להוצאת מבקשי מקלט מישראל. לפי ההסכם, נציבות האו"ם לפליטים תפעל ליציאת אוכלוסיות אלה למדינות מערביות, ומדינת ישראל תסדיר את מעמד חלק מהאוכלוסיות שתישארנה. ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר הפנים אריה דרעי ימסרו בשעה 16:00 הצהרות בנוגע למתווה החדש.

 

במסגרת ההבנות המשותפות תפעל נציבות האו"ם לפליטים, באמצעות הסדרים עם מדינות מערביות שונות, ליציאה מישראל של לכל הפחות 16,250 מהגרים, ואילו ישראל תסדיר את מעמדם של אוכלוסיות מוגנות שמרביתן ממילא היו נשארות בישראל.

 

הבנות אלו יאפשרו יציאת מספר גדול יותר של מהגרים מישראל מאשר במתווה הקודם, וכל זאת בחסות האו"ם והקהילה הבינלאומית. המתווה מחולק ל-3 שלבים ומתפרש על פני 5 שנים, אשר בסיומן תשתפר באופן משמעותי מציאות החיים בדרום ת"א ובשכונות. ההסכם אושר ע"י היועץ המשפטי לממשלה ועולה בקנה אחד עם הדין הבינלאומי והפרקטיקה המקובלת.

 

לפי דו"ח נתוני הזרים של רשות האוכלוסין וההגירה לסיכום שנת 2017, בישראל יש 34,187 מבקשי מקלט מאריתריאה וסודן. לפיכך, ישראל תצטרך לפעול להסדרת מעמדם של 18 אלף מבקשי מקלט.

 

כמו כן, תוקם מינהלת מיוחדת שתעסוק בתוכנית לשיקום דרום תל אביב. בראש המינהלת יעמוד אביגדור יצחקי וישולבו בה גם נציגי עיריית תל אביב-יפו ונציגי השכונות. התקציב והמשאבים שנועדו ליישום ואכיפת המתווה הקודם יושקעו בפיתוח ושיקום דרום תל אביב.

 

בנוסף, במסגרת ההבנות סוכם על ריכוז מאמץ לעודד פריסה גיאוגרפית מאוזנת יותר של האוכלוסיות שיישארו בישראל, תוך הכוונה תעסוקתית, הכשרה מקצועית, התאמת מקומות עבודה וכו'.

 

בעקבות עתירה שהוגשה נגד הגירוש, הוציא בג"ץ בחודש שעבר צו זמני המורה למדינה לעצור את המהלך שתוכנן לצאת לפועל ב-1 באפריל עד שהמדינה תגיש את תגובתה בנושא. המדינה פנתה לקבלת ארכה נוספת להגשת התגובה והייתה אמורה למסור אותה עד 9 באפריל. ההודעה היום של ישראל מייתרת למעשה את המשך הדיונים בעתירה.

 

הפגנה בתל אביב נגד גירוש מבקשי המקלט  (צילום: יריב כץ) (צילום: יריב כץ)
הפגנה בתל אביב נגד גירוש מבקשי המקלט (צילום: יריב כץ)

 (צילום: יריב כץ) (צילום: יריב כץ)
(צילום: יריב כץ)

 (צילום: יריב כץ) (צילום: יריב כץ)
(צילום: יריב כץ)

בהודעת לשכת ראש הממשלה צוין כי "לאור העובדה שמדינת ישראל ונציבות האו"ם לפליטים משלבות זרועות לשם מימוש מתווה זה, מתייתר הצורך להמשיך במדיניות הוצאה בכפייה למדינות שלישיות בתקופת יישום המתווה החדש".

 

עוד צוין בהודעה כי "ראש הממשלה ושר הפנים פעלו לקיום המתווה הקודם, אך בשל אילוצים משפטיים וקשיים מדיניים מצד המדינות השלישיות היה צורך להגיע להבנות חדשות ומשופרות שיבטיחו המשך יציאת אלפי מהגרים מישראל ומתן טיפול מקיף לבעיה".

 

תנועת "עוצרים את הגירוש" מסרה בתגובה: "נעצר הגירוש הכפוי למדינות עולם שלישי. זהו הישג חסר תקדים שעומדים מאחוריו מאות אלפי ישראלים שיצאו בחודשים האחרונים בקריאה שלא להשלים עם גירוש מבקשי המקלט לעתיד לא נודע. ההסכם שנחתם לא היה קורה ללא עשרות הארגונים והתרומה של אזרחים רבים.

 

"ישנה הזדמנות אמיתית למדינת ישראל לעשות תיקון, ליצור מדינויות אחראית של פיזור וקליטה, לבחון ברצינות את בקשותיהם של מבקשי המקלט שיישארו בישראל ולשקם את שכונות דרום העיר תל אביב".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים