שתף קטע נבחר

היום שאחרי התקיפה: "לא ידוע אם לאסד יש עוד נשק כימי"

שר החוץ הבריטי אומר כי "נוצרה הרתעה מפני שימוש עתידי בנשק כימי בסוריה ובעולם כולו" - יום לאחר התקיפה נגד מתקני הנשק הכימי של המשטר הסורי. חברי פרלמנט רוסים נפגשו עם אסד: "הוא במצב רוח טוב"

 

 

שר החוץ הבריטי בוריס ג'ונסון אמר היום בצהריים (א') כי "לא ידוע אם לאסד נותר עוד נשק כימי". זאת לאחר שאתמול שוגרו 105 טילים בתקיפה משולבת של ארצות הברית, בריטניה וצרפת לעבר אתר אחסון נשק כימי ובונקר כימי ליד חומס ומרכז הפיתוח והמחקר ברזה באזור דמשק.

 

לדברי ג'ונסון, "סוף סוף העולם אמר 'די!' בעניין סוריה". התקיפה של המעצמות הייתה תגובה למתקפה הכימית של המשטר הסורי בעיר דומא שבפרברי דמשק - מתקפה שבה נרצחו לפחות 75 בני אדם ועוד מאות נפצעו, ותמונות מזוויעות של תוצאותיה פורסמו בכלי התקשורת.

הרס מכון מחקר ברזא סוריה ()
"התקיפה תביא להתרעה". הרס במכון המחקר ברזה בסוריה

גופות הילדים לאחר התקיפה הכימית בסוריה ()
"סוף סוף העולם אמר 'די!'". גופות הילדים לאחר התקיפה הכימית בסוריה

מול הביקורת שהושמעה מצד מנהיג מפלגת הלייבור ג'רמי קורבין נגד התקיפה, אמר ג'ונסון כי "הסיבה העיקרית שהתקיפה הייתה הדבר הנכון לעשות בסוריה היא שזה יביא להרתעה מפני שימוש עתידי בנשק כימי בסוריה ובעולם כולו". לדבריו, "לא היה חיפזון בהוצאת התקיפה אל הפועל". הוא הוסיף כי לא ידוע איך משטרו של הנשיא בשאר אסד יגיב לתקיפה.

 

כנשאל אם מתוכננות תקיפות נוספות, אמר ג'ונסון כי "אין כרגע הצעה כזו על השולחן. אם יהיה שוב שימוש בנשק כימי, אנחנו נבחן את האפשרויות". הוא הוסיף כי בריטניה מעוניינת להמשיך ללחוץ על אסד להיכנס למשא ומתן.

בוריס ג'ונסון (צילום: AP)
שר החוץ הבריטי בוריס ג'ונסון(צילום: AP)
בשאר אסד, נשיא סוריה במזרח רוטה עם חיילים סורים  (צילום: AFP)
"במצב רוח טוב". אסד(צילום: AFP)

במקביל, קבוצה של חברי פרלמנט רוסים נפגשה היום עם הנשיא אסד בסוריה. לדברי המחוקקים, "אסד היה במצב רוח טוב", ושיבח את פעילותן של מערכות ההגנה האווירית הרוסיות. נמסר כי אסד כינה בפניהם את התקיפה "מעשה תוקפנות".

 

בסוכנויות הידיעות הרוסיות דווח כי נושא העברת מערכות הגנה חדשות מרוסיה לסוריה לא עלה בפגישה. עם זאת, דווח כי אסד קיבל את הזמנתם של המחוקקים להגיע לביקור במחוז חנטי ומנסי שבסיביר. לא ברור מתי הביקור יתקיים.

 

"לא יהיה מפתיע אם אסד ישתמש שוב בנשק כימי, כי ככל הנראה הוא פועל לייצר כמויות חדשות של נשק כזה", אמרה ד"ר אמילי לנדאו, ראש התוכנית לבקרת נשק במכון למחקרי ביטחון לאומי, בדיון בנושא משדר הבוקר של ynet. היא התייחסה לעובדה שזמן קצר אחרי המתקפה נפוצו דיווחים סותרים לגבי היקף הנזק שנגרם לאסד. "לכל אחד יש אינטרס להציג את הסיפור שלו, אבל אני מאמינה לאמריקנים, לבריטים ולצרפתים", אמרה - והוסיפה כי אחת הבעיות בתקיפה הזו היא הזמן שניתן למשטר הסורי להיערך אליה: "אני מניחה שאסד עשה מה שהוא יכול כדי להרחיק מה שאפשר מיעדי המתקפה - אז די ברור שהוא שימר כמות מסוימת של יכולת".

 

 

מיקי אהרונסון, חוקרת במכון ירושלים למחקרים אסטרטגיים, התייחסה לדבריו של השר יובל שטייניץ במשדר, שאמר כי הוא אינו מעריך שרוסיה תכבול את ידיה של ישראל בכל הנוגע לפעילות נגד ההתבססות האיראנית בסוריה: "הרוסים מבינים היטב שנחצה קו אדום והם גם מבינים ששום אינטרס שלהם לא נפגע - גם לפני התקיפה ובמיוחד אחריה".

 

תא"ל (מיל') יוסי קופרווסר, חוקר בכיר במרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה ולשעבר מנכ"ל המשרד לנושאים אסטרטגיים, נשאל אם לדעתו המזרח התיכון נמצא בשליטה מלאה של רוסיה. "כמובן שלא", השיב. "הרוסים מנסים להשפיע כמיטב יכולתם כדי לקדם את האינטרסים שלהם, והם אלה שנאלצו להשקיע כוחות משמעותיים בסוריה כדי להגן על אחד הנכסים החשובים ביותר שלהם - שזה אסד". לדבריו, "האמריקנים לא רוצים להיות כאן או לשלם מחירים כדי לשלוט במה שמתרחש - וראינו את זה גם אצל אובמה וגם אצל טראמפ".

  

בצילומי לוויין מאתרי התקיפה שפורסמו הבוקר ניכר נזק משמעותי שנגרם לאתרים שהותקפו בסוריה. מנהל המטות המשולבים, לוטננט גנרל קנת מקנזי, אמר אתמול בתדרוך כתבים בפנטנגון כי התקיפה ה"מדויקת והיעילה" הסיגה את היכולות הכימיות של ממשל אסד שנים לאחור.

 

 

הרס מכון מחקר ברזא סוריה ()

הרס מכון מחקר ברזא סוריה ()

הרס מכון מחקר ברזא סוריה ()

ברזה סוריה ()

מאגר הטילים לפני שהותקף ()

מאגר הטילים לפני שהותקף (צילום: AP)
(צילום: AP)

מאגר הטילים לפני שהותקף ()

הצבא האמריקני מסר כי בתקיפות נהרסו לחלוטין אתרי אחסון הנשק הכימי ובין היתר נפגע בהצלחה בונקר לאחסון נשק כימי. הטילים שוגרו מספינות, צוללות ומטוסים של ארצות הברית, בריטניה וצרפת בים האדום, במפרץ הפרסי ובמזרח הים התיכון.

 

לדברי מקנזי, 76 טילים שוגרו אל מרכז המחקר ברזה, 57 מהם טילי טומהוק ועוד 19 טילי אוויר קרקע. "הצלחנו להרוס שלושה בניינים בפרברי דמשק, אחד האזורים עם ההגנה האווירית הכבדה ביותר בעולם". בסוריה טוענים כי במרכז הזה היו מעבדות שפיתחו חומרים רפואיים ולא מסרו על נפגעים. הם הציגו סרטון וידאו שבו נראו הריסות של הבניינים. בסוכנות הידיעות האיראנית "תסנים" דווח כי במרכז המחקר הסורי שהותקף "פיתחו תרופות לסרטן".

 

"האינדיקציות הראשוניות מצביעות על כך שהשגנו את המטרות הצבאיות שלנו בסוריה", מסר הבכיר במטות המשולבים. בניגוד לדיווחים מסוריה ומרוסיה, הכחיש מנהל המטות המשולבים דיווחים על יירוט טילי השיוט בדרכם למטרה: "אף אחד מהמטוסים או הטילים לא נפגע". לדבריו, כוחות הנ"מ הסוריים ירו כ-40 טילים, רובם לאחר שהמטרות כבר נפגעו. משרד ההגנה הרוסי טען ש-71 מתוך 103 טילי שיוט יורטו בידי מערכות הנ"מ הסוריות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים