הבדיקה שעזרה לי להתגבר על סרטן השד
בת שבע אלקובי חלתה בסרטן השד בגיל 46, ורופאיה המליצו לה הבדיקה שיכולה לעזור לה לקבל את הטיפול המתאים ביותר. "הבדיקה הזו הייתה ההצלה שלי, העוגן שלי", היא אומרת היום אחרי שהבריאה
בשיתוף אונקוטסט
"כשאובחנתי עם סרטן השד לפני כשנה וחצי הבנתי ישר שאני יוצאת למלחמה. הרגשתי גוש בשד אבל הייתי משוכנעת שלא מדובר בממצא מדאיג", כך מספרת בת שבע אלקובי, בת 48 מרמת השרון.
"למרות שהסרטן ביקר במשפחתי מספר פעמים ולפני שנים רבות גם בתי חלתה בלוקמיה, כשהייתה רק בת 8. היא אובחנה עם המחלה לאחר שסבלה במשך זמן רב מחום גבוה וכאבים. היות ובמקרה שלי לא הרגשתי בדבר הנחתי שאין מה לדאוג ולא הייתי בלחץ. קבעתי תור לכירורגית שד בקופת החולים והמתנתי כחודשיים.
"לאחר סדרת בדיקות הוזמנתי בדחיפות לרופא ואז כבר הבנתי. לא התעסקתי ברחמים עצמיים, התמקדתי במטרה לצאת בריאה מהדבר הזה. לא נתתי לדבר להסיח את דעתי, אפילו לא נכנסתי לאינטרנט כדי לא להיות מוצפת במידע שחלקו אולי אינו מהימן. בעיקר שאבתי המון כוח ואופטימיות לנצח את הקרב הזה אחרי שנוכחתי לראות את בתי מתמודדת בגבורה עם המחלה.
"כשהיא חלתה בילדותה, אלו היו ימים בלי אינטרנט ובלי גישה למידע. הטיפול שהומלץ לה היה ארוך ביותר שהתפרש לאורך 3 שנים. חצי שנה מאד אינטנסיבית של טיפולים קשים ואחרי זה שנתיים וחצי של סדרת טיפולים נוספים. היא עברה את זה בגבורה והיא הפכה לסמל שעודד אותי אישית במחלה שלי.
"הקושי לראות ילדה קטנה שנאלצת לעבור טיפולים קשים לסרטן הוא בלתי נתפס. אבל בתי עברה את זה בנחישות, בדרכים יצירתיות שרק ילדים יכולים להמציא. כשהיא הייתה מגיעה לטיפולים בבית חולים היא הייתה מדמיינת שזה בעצם בית מלון. עמדת האחיות הייתה הלובי, וחדרי האשפוז והטיפול במחלקה היו בדמיונה חדרי מלון.
"משחק הדמיון הזה בא ממנה וזה פשוט עבד. למרות כל הקשיים היא הלכה לבית החולים ואומרת שהיא הולכת לבית מלון. היא הפכה בעצמה חוויה קשה לחוויה אופטימית וזה נתן לי פרספקטיבה אמיתית לחיים. אני מאמינה בקשר חזק בין בריאות הגוף לנפש והתמודדות מיוחדת וחיובית עוזרת לנצח את המחלה. גם כשחולים חשוב להרים את הראש. גם כשמרגישים בתחתית של החיים צריך תמיד למצוא את המשמעות החיובית ולהמשיך הלאה".
בת שבע מספרת: "לאחר שעברתי ניתוח להוצאת הגוש מהשד, הרופאה האונקולוגית סיפרה לי על בדיקה בשם אונקוטייפ שד והסבירה לי שהבדיקה יכולה לקבוע איזה טיפול מניעתי אני צריכה לקבל טיפול מקומי בהקרנות וכדורים - טיפול הורמונלי, או גם טיפול כימותרפי. היות וראיתי מה המשמעות של כימותרפיה עוד בימי ההתמודדות של בתי עם המחלה, חששתי ומאד לא רציתי כימותרפיה.
"טיפול כימי זה בשבילי אומר תקופה לא קלה גם פיזית וגם נפשית ואם הבדיקה הזו יכולה לסייע לי בהחלטה שלא לקבל כימותרפיה, אז אני חייבת לעשותה. תוצאות הבדיקה קבעו שאני יכולה לוותר על הכימותרפיה, שבמקרה שלי היא לא תועיל ושאין סיבה שאטופל בטיפולים רעילים לחינם. טופלתי בהקרנות וכעת מקבלת טיפול הורמונלי למשך 5 שנים ומרגישה טוב.
"חזרתי לשגרה, המשפחה שלי חזרה לשגרה וזה שווה הכל. מבחינתי הבדיקה הזו הייתה ההצלה שלי, העוגן שלי, בגלל שאני יודעת כמה הטיפולים יכולים להיות קשים ואני יודעת את ההשפעות של טיפולים כאלו על הגוף לטווח ארוך. כמובן שאם היו מוצאים שיש חשיבות וצורך במתן כימותרפיה, הייתי מקבלת את הדין ומנסה לצלוח זאת, אך אם קיימת אפשרות להקל על ולחסוך טיפול כימותרפי מיותר זה לא פחות ממדהים".
"הבדיקה היא כלי שגרתי לטיפול בקרב האונוקולוגים"
ד"ר נעה בן ברוך, מנהלת המערך האונקולוגי במרכז הרפואי קפלן, מסבירה על בדיקת אונקוטייפ שד של אונקוטסט: "הבדיקה הפכה לכלי טיפול שגרתי בקרב האונקולוגים. מדובר בבדיקה שתוקפה במספר רב של מחקרים. ובשנה האחרונה, תוצאות מעקב רב שנים אחר נשים שטופלו לפי תוצאות הבדיקה התפרסמו בכתב העת המדעי NATURE BREAST.
"בדיקת אונקוטייפ שד נבדק הפרופיל המולקולרי של הגידול וניתן לקבוע את מידת סיכון להופעת גרורות ב 10 שנים לאחר האבחון. הבדיקה מתאימה לנשים שאובחנו עם סרטן שד בשלב מוקדם המבטא קולטנים להורמונים אסטרוגן ופרוגסטרון וללא ביטוי שלHER2. לאחר הניתוח מרבית החולות תקבלנה טיפול משלים הורמונלי ו/או כימי שמטרתו לחסל תאים סרטניים ברמה המיקרוסקופית שאולי נותרו בגוף לאחר הוצאת הגידול.
"במקרים לא מעטים הטיפול הכימותרפי אינו מגביר את סיכויי ההחלמה והינו טיפול מיותר הפוגע באיכות חיי החולה. מנגד יש לזכור, שלחולות מסוימות לטיפול הכימי יש ערך משמעותי בעזרת בדיקת אונקוטייפ שד ניתן לזהות אצל אלו חולות רמות הסיכון להישנות המחלה נמוכות וניתן לוותר על הטיפול הכימותרפי ולהסתפק בטיפול הורמונלי משלים. מנגד, הבדיקה מאפשרת לנו לדעת מי נמצאת בסיכון גבוה להישנות המחלה ולכן חשוב להוסיף גם כימותרפיה כטיפול משלים בנוסף על הטיפול ההורמונלי".
בשיתוף אונקוטסט