שתף קטע נבחר

סמים לזה סוף: ענף האופניים מתנקה

עם היסטוריה ארוכה של רמאויות ועשרות רוכבים, ביניהם כמה אלופים, שנתפסו לאורך השנים, היה נראה שהענף בדרך להתרסקות, אבל החמרת הבדיקות והתפתחות הטכנולוגיה הביאו לכך שלעבריינים קשה מאוד לחמוק. וגם: מה יקרה לכריס פרום?

בשיתוף Israel cycling academy

 

מעבדה לבדיקת סמים (צילום: AP)
מעבדה לבדיקת סמים. "רוכב שנתפס - זה מוות לקבוצה"(צילום: AP)

 

ב-1903 זכה מוריס גארין בגראנד טור הראשון בהיסטוריה – טור דה פראנס והפך לכוכב הגדול של הענף. שנה מאוחר יותר, הצרפתי, לו הייתה קריירה עשירה לפני הזכייה בטור, התרסק באותה מהירות שהגיע לטופ.

 

גארין הגיע לצרפת כדי לשמור על התואר ואף הצליח לסיים את הטור במקום הראשון, מעט לפני לוסיאן פוטייה, אבל זמן לא רק אחר כך, התגלה שהוא ורוכבים נוספים רימו במהלך המרוץ – בין היתר הם עלו על רכבות וקיצרו את הדרך כדי לשמור על היתרון שלהם ואף נעזרו בצופים שזרקו מסמרים על המסלול כדי לפגוע ביריביהם.

 

הרמאי הראשון שכיכב על שערי העיתונים. מוריס גארין (צילום מסך)
הרמאי הראשון שכיכב על שערי העיתונים. מוריס גארין(צילום מסך)

 

בסופו של דבר, התואר של 1904 נלקח ממנו וניתן להנרי קורנה (עד היום הרוכב הצעיר ביותר שזכה בו – מעט לפני שהיה בן 20), שסיים בכלל במקום החמישי ורכב כ-40 קילומטרים עם צמיגים ללא אוויר. וגארין הפך באותו יום לרמאי הראשון בענף.

  

90 שנה אחרי הזכייה של גארין, לאנס ארמסטרונג סיים כאלוף הטור בפעם החמישית בקריירה ועשור מאוחר יותר עשה זאת כריס פרום בחגיגות ה-100 למרוץ היוקרתי, שעד היום נחשב לגדול ביותר בענף. ארמסטרונג היה בסך הכל הרוכב השני בהיסטוריה (אחרי גארין) שתאריו בטור דה פראנס, כל השבעה, נלקחו ממנו, כשאחריו גם פלויד לאנדיס (2006) ואלברטו קונטאדור (2009) נמצאו אשמים ונענשו בהתאם.

 

לאנס ארמסטרונג (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
לאנס ארמסטרונג(צילום: רויטרס)

 

בכל פעם שאלוף נושל מתאריו, עולם הרכיבה הזדעזע ונראה כי יהיה קשה מאוד להרים את הענף חזרה לפסגות אליו הוא היה רגיל, אבל נראה שמאז הרבה השתנה והיום מרוצי האופניים נקיים מאי פעם.

 

"בעצם ב-2010 הענף עבר את התהליך הכי משמעותי – עד אז אלו שלקחו סמים תמיד היו צעד אחד קדימה", מספר רן מרגליות, מנכ"ל קבוצת הרכיבה הישראלית סייקלינג אקדמי. "ואז בעצם הפסיקו לבדוק סמים והתחילו לבדוק חריגות בערכי הדם. זה אומר שהרוכבים זמינים לבדיקות 24 שעות ביממה, שבעה ימים בשבוע. למעשה, יוצרים פרופיל ביולוגי לכל רוכב ואז זה יוצר מצב שגם הרמאים לא יכולים לרמות המון, היכולת שלהם לרמות הרבה יותר קטנה".

 

רן מרגליות (צילום: עוז מועלם)
"כיום הרמאים לא יכולים לרמות הרבה". רן מרגליות(צילום: עוז מועלם)

 

דוקטור עידית שוב, הרופאה של הקבוצה, מחזקת את דבריו של מרגליות: "מאז פרשת ארמסטרונג הענף מנסה להתנקות מסמים. מחפשים עוד שיטות ועושים עוד בדיקות כדי לראות אם רוכבים לוקחים סמים. בשנים האחרונות עושים עבודה טובה כדי לגרום לענף להיות יותר נקי. אנחנו רואים שכל מיני אנשים שמנצחים גראנד טורים ותחרויות נפסלים בגלל כל הבדיקות הללו".

 

בינתיים, עננה כבדה מרחפת מעל הקריירה המדהימה של פרום, אולי הפנים של והשם הכי גדול בעולם האופניים. בדצמבר האחרון נתפס גם הרוכב הבריטי כשחומרים אסורים נמצאו בדמו באחד הקטעים בוואלטה, מרוץ בו זכה.

 

עננה כבדה מעל הקריירה של כריס פרום (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
עננה כבדה מעל הקריירה של כריס פרום(צילום: רויטרס)

 

מאז, פרום נאבק כדי לנקות את שמו וטען כי בסך הכל השתמש בתרופה נגד מחלת האסטמה ממנה הוא סובל. יש לציין כי לפרום יש אישור להשתמש בתרופה, אך הערכים שנמצאו בדמו היו גבוהים בהרבה ממה שאושר לו.

 

הבריטי אמור לרכוב תחת קבוצת סקיי בג'ירו ד'איטליה, שכידוע ייצא לדרכו ב-4 במאי מירושלים, ויינסה להשלים שנה מושלמת וזכייה בשלושת הגראנד טורים ברצף. במקום שכולם ידברו על הפוטנציאל להישג המרשים הזה, פרום וקבוצתו נמצאים תחת אסון יחסי ציבור.

 

מרגליות מסביר: "רוכב שנתפס על שימוש בחומרים אסורים בענף של היום זה מוות לקבוצה, חד משמעית. הספונסרים מושכים החוצה, האוהדים בוגדים וקבוצות נסגרות בגלל זה".

 

שוב מוסיפה: "היה ורוכב נתפס על סמים, מה שלא יקרה בקבוצה שלנו, ברור שהוא מושעה, וזה יכול לגרור גם השלכות הרבה יותר גדולות. עליי בתור הרופאה שאחראית על מה שהם לוקחים, ובטח על הקבוצה שנחשבת עכשיו נגועה – אז רוכב יודע שהוא לא נפגע רק בעצמו, אלא הוא מקלקל לכל הקבוצה".

 

מבחנה במעבדה לבדיקת סמים (צילום: AP)
מבחנה במעבדה לבדיקת סמים(צילום: AP)

 

מעבר לעובדה שסקיי תיפגע קשות במקרה ופרום יימצא אשם, גם מארגני הג'ירו בבעיה, שכן על פי דיווחים, הרוכב המעוטר קיבל כשני מיליון אירו כדי שיגיע להשתתף במרוץ. ואין ספק שגם הם מייחלים לחפותו של הבריטי.

 

אז איך בעצם מונעים מקבוצות להסתבך ומקפידים שהרוכבים יישארו נקיים? "הקבוצה שלנו מוגדרת כקבוצה נקייה מסמים, ונקייה באופן כללי ואתי", אומרת שוב. "אני בתור הרופאה של הקבוצה מקבלת דיווח מכל רוכב מה הוא לוקח – איזה תוספי מזון, איזה תרופות. הוא צריך לאשר אצלי בעצם לפני שהוא לוקח כל דבר. הרוכבים עוברים ארבע פעמים בשנה בדיקות דם משתי סיבות – קודם כדי לוודא שהם בריאים והכל בסדר איתם, וכדי לוודא שאין ערכים שלא צריכים להיות, כאלו שרואים כשהם צורכים סמים. חוץ מזה יש את WADA (הרשות העולמית למלחמה בסימום בספורט), שעורכת אצל הרוכבים בדיקות פתע מספר פעמים בשנה".

 

מרגליות אופטימי ומאמין שלאט לאט הספורט מתנקה ובטוח ביכולת של הקבוצה שלו להפתיע עקב כך: "זו הזדמנות בעקבות העובדה שתופסים רוכבים והענף מתנקה. המהירויות יורדות כתוצאה מזה וגם ההבדלים בין אלו שמרמים ואלו שלא הם הרבה יותר קטנים. לקבוצה שלנו זו הזדמנות הרבה יותר טובה, כי למשל לפני עשר שנים לא היה סיכוי למי שלא היה רוכב בלי סמים, והיום יש לנו סיכוי הרבה יותר גדול 'לגנוב' הצלחות פה ושם. אנחנו לא יודעים באמת אם אפשר לנצח ג'ירו נקי, התשובות לא אצלי - אני יודע שאפשר להצליח ביום נתון. אנחנו עושים את זה עם קבוצה נקייה".

 

בואו לעודד את הקבוצה הישראלית Israel Cycling Academy במירוץ ג'ירו ד'איטליה שיערך בישראל - ואולי תזכו בפרסים שווים! ב-4 עד 6 במאי תארח ישראל את שלושת הקטעים הראשונים שיפתחו את ג'ירו ד'איטליה שיערך בפעם ה-101. במרוץ, אליו יגיעו הקבוצות הגדולות בעולם, ולראשונה בהיסטוריה, תשתתף גם Israel Cycling Academy ובשורותיה הישראלים גיא שגיב וגיא ניב. הכינו כרזות עידוד יצירתיות לרוכבי הקבוצה הישראלית, הצטלמו עם הכרזות במהלך ימי המרוץ, העלו את התמונה כתגובה לפוסט הייעודי של הפעילות בעמוד הפייסבוק של ג'ירו ישראל - giro israel והתמונה היצירתית והמקורית ביותר תזכה בטיסה לאיטליה לאחד ממרוצי ג'ירו ד'איטליה!

 

בשיתוף Israel cycling academy

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
מעבדה לבדיקת סמים
צילום: AP
מומלצים