שתף קטע נבחר

בעיות בבית: על הכנותיה של רוסיה למונדיאל

מאמנים יקרים מבחוץ, הגבלת מספר הזרים בליגה, משחקי הכנה נוצצים – שום דבר לא עזר לנבחרת רוסיה, שתגיע למונדיאל שתארח עם הרבה דאגות ועלולה לא לעבור בכלל את שלב הבתים

במונדיאל 2010, כשנבחרת דרום-אפריקה הפכה למארחת הראשונה שלא עוברת את שלב הבתים, זה התקבל פחות או יותר בהבנה. לא שהאוהדים, השחקנים או ההתאחדות המקומית התלהבו במיוחד מה"הישג", אבל מלכתחילה הנבחרת הביתית הגיעה מעמדת נחיתות, כזו שתיאלץ להיאבק על מקומה בשמינית הגמר. עם זאת, סביר להניח שממש לא נראה את אותה ההבנה אם רוסיה תסיים הקיץ את דרכה בטורניר אחרי שלושה משחקים בלבד.

 

לשאלות ודיונים על כל ענף שיש: יאיר קטן - כל הספורט שבעולם

 

ברוסיה חשבו על הכל – מימון, שיפוץ אצטדיונים ובניית חדשים, אבטחה מוגברת. הם רק לא הצליחו לארגן נבחרת ראויה שתעמוד בסטנדרטים של המונדיאל. אפשר לומר שמאז שרוסיה זכתה באירוח ב־2010, הנבחרת שלה רק הולכת ויורדת ברמתה, מתרחקת משמעותית מהטופ העולמי.


נבחרת רוסיה  (צילום: AP)
האיצטדיון ביקטרניבורג(צילום: AP)
 

 

רוצים דוגמה מספרית? כאשר התקיימה הגרלת הבתים לפני חצי שנה, רוסיה התברגה בדרג הראשון בזכות מעמדה כמארחת, אבל הגיעה לאותו יום מהמקום ה־65 בעולם לפי דירוג פיפ"א, האחרון מבין 32 הנבחרות שהעפילו לטורניר! עבור מדינת הכדורגל הנלהבת והענקית זה היה נתון מבזה, להיות בעמדה בה היא רואה את הגב של פנמה וסעודיה.

  

המצב לא השתפר בהרבה מאז. היא כבר לא אחרונה מבין משתתפות המונדיאל, אבל עדיין ירדה למקום ה־66 בעולם. למי שטוען – ובצדק רב – שדירוג פיפ"א הוא עניין בעייתי מאוד, אפשר להתעלם לרגע ממנו ולעבור לדברים קונקרטיים יותר. רוסיה ניסתה לפצות על היעדרותה מהמוקדמות על ידי קיום משחקי ידידות מול יריבות חזקות, כדי לבחון את כוחה ולהגיע מוכנה ככל האפשר, אבל הם רק הוסיפו לדאגות.

 

נבחרת ברזיל (צילום: AP)
משחקי הידידות רק הוסיפו דאגות(צילום: AP)
 

 

בשנה האחרונה הסיבות היחידות לאופטימיות – וגם זה בקושי – היו שתי תוצאות 3:3 מטורפות מול בלגיה וספרד. כל שאר המשחקים הוכתרו ככישלון. בגביע הקונפדרציות הביתי רוסיה הפסידה למקסיקו ולפורטוגל וניצחה רק את ניו־זילנד הבינונית. לפני כחודש, בחלון משחקי ההכנה העולמי, היא ספגה על אדמתה 3:0 מברזיל ו־3:1 מצרפת, ולא נראתה אפילו קרובה לרמתן. במשחק מול ברזיל זה בלט במיוחד, כשמארחת המונדיאל נראתה אומללה וחסרת אונים בדקות בהן הסלסאו פתחו מבערים.

 

המהלך הריכוזי נכשל

וזה לא שברוסיה לא תיכננו מראש. מאז הזכייה באירוח היו ניסיונות רציניים לבנות כוח עולמי, אבל בכל פעם משהו אחר התפספס. אחרי שהנבחרת לא העפילה למונדיאל 2010, דיק אדבוקאט ההולנדי קיבל 7 מיליון יורו לשנה כדי לשקם אותה, אבל עזב אחרי ההדחה בשלב הבתים ביורו 2012. ההתאחדות החליטה באותו שלב להגביר את המאמצים, ונתנה את המושכות לפאביו קאפלו, שהגיע אחרי תקופה סוערת בנבחרת אנגליה.

  

נבחרת רוסיה אלכסנדר סמאדוב  (צילום: AP)
כבר בן 33. אלכסנדר סמאדוב (צילום: AP)
  

 

ברוסיה ציפתה לו תקופה סוערת לא פחות. בגלל בעיות כלכליות ההתאחדות לא הצליחה לעמוד בשכרו, כ־8 מיליון יורו בשנה, ונאלצה להיעזר באוליגרך אלישר אוסמנוב (אחד מבעלי ארסנל) כדי לשלם לו באיחור. מעבר לכך, הוא נכשל במונדיאל ונזרק אחרי שרשרת תוצאות רעות במוקדמות יורו 2016. הרוסים נאלצו להיפרד מ־30 מיליון יורו נוספים כפיצוי.

 

במסגרת הניסיון להתניע מחדש, ברוסיה חזרו הביתה ומינו מאמן רוסי – לאוניד סלוצקי אפילו הסכים לקחת את התפקיד ללא שכר. זה לא עזר במיוחד ביורו האחרון, ומאז מאמן את הנבחרת שוער העבר האדיר סטניסלב צ'רצ'סוב, שהתוצאות תחתיו, כאמור, לא מרשימות במיוחד. במהלך כל התקופה הזו, בהתאחדות הביטו בדאגה על מאגר השחקנים המידלדל, והחליטו ב־2015 להגביל את מספר הזרים בליגה כדי לאפשר לשחקנים מקומיים לצמוח. אבל המהלך הזה, למרות הכוונות הטובות, רק פגע עוד יותר בנבחרת.

 

נבחרת רוסיה אלן דזגוייב  (צילום: AP)
תקוע במקום כבר שנים. אלן דזגוייב (צילום: AP)
 

 

קודם כל, היעדר הזרים הוביל את הקבוצות הגדולות למשוך חזרה לליגה את השחקנים הרוסים המובילים שיצאו לאירופה, או השאיר ברוסיה את אלו שהיו מבוקשים בחוץ. בסגל הרחב האחרון שזומן נכללו רק שלושה שחקנים מליגות באירופה, ובגלל ירידת הרמה בליגה, גם הנבחרת עצמה סובלת מכך שאין לה שחקנים מנוסים יותר בליגות חזקות. ולא רק זה, אלא שהמהלך הוביל לאזרוח שחקנים, כך שהכוונה לקדם עוד כישרונות מקומיים לא נשאה פרי כמתוכנן.

 

במקום ששחקן נהדר כמו אלן דזגוייב יתקדם, הוא תקוע במקום כבר שנים. קשר צסק"א מוסקבה היה אמור להפוך לכוכב אירופי וסומן בגיל צעיר מאוד, אבל הוא כבר בן 27 ולא תורם לנבחרת יותר מדי. החלוצים המוכשרים פיודור סמולוב, אלכסנדר קוקורין וארטיום דזיובה הגיעו לתקרת הזכוכית שלהם ולא עוברים אותה.

 

אדריאן ראביו במאבק עם אלכסנדר סמדוב (צילום: רויטרס)
סמדוב מנסה לעצור את אדריאן ראביו(צילום: רויטרס)

 

והבעיה הגדולה ביותר, כפי שלימדו התוצאות האחרונות, היא ההגנה. סרגיי איגנשביץ' הקשיש כבר לא בתמונה, ולפני כחודשיים התאומים ואסילי ואלכסיי ברזוצקי פרשו מהנבחרת. אלו שלושה שמות שהחזיקו את הקו האחורי במשך זמן רב, והמחליפים לא טובים מספיק. גם השוער איגור אקינפייב, טוב ככל שיהיה, אינו שם יציב כמו שמחפשת נבחרת עם שאיפות.

 

הבית של רוסיה לא פשוט. אם המארחת לא תנצח את סעודיה (אולי הנבחרת החלשה במונדיאל) במשחק הפתיחה, הלחץ יגבר לקראת המפגשים עם מצרים של מוחמד סלאח ואורוגוואי של לואיס סוארס. גם שלוש נקודות מול הסעודים עלולות שלא להספיק. וכישלון כזה יכאב למדינה הגאה.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים