שתף קטע נבחר

"הבדיקות ששינו לנו את הטיפול במחלה"

נועה, רוית ויוסי חלו בסרטן. בזכות הבדיקות הגנומיות הם קיבלו את הטיפול הכי מתאים עבורם שהצליח לעצור את מחלתם ולהעניק להם איכות חיים לצד משפחותיהם. אלו סיפוריהם

בשיתוף אונקוטסט


הבדיקות המתקדמות לאבחון סוג המחלה והתאמת טיפול אישי לסרטן מאפשרות כיום לבצע ריצוף גנטי מקיף של הגידול ושל המטופל לצורך הבנת מאפייני הגידול ועל מנת למצוא טיפול שמתאים לפרופיל הספציפי של המטופל.

 

קיימות בדיקות המאפשרות לנבא האם המחלה עלולה להישנות ובדיקות שבוחנות את מידת ההתאמה לטיפולים אימונותרפיים שנחשבים כיום לגישה חדשנית ומשמעותית בטיפול האונקולוגי, כמו גם התאמה לטיפולים כימותרפיים, ביולוגיים ועוד.

 

הבדיקות החדשניות מאפשרות 'להפוך כל אבן' במטרה למצוא אינפורמציה שתסייע לבחור נכון יותר את הטיפול המתאים לחולה. לעיתים, בדיקות אלו משנות לחלוטין את אופן הטיפול.

 

אספנו מספר סיפורים של מטופלים אשר הסכימו לשתף ולחלוק את שעברו בעקבות ביצוע בדיקות אלו:

 

 

  (צילום: סאם יעקובסון)
נועה יובל. זכיתי בחיים חזרה(צילום: סאם יעקובסון)

 

לזכות בחיים מחדש

"כשהייתי נערה חלמתי שיהיו לי 10 ילדים אך המציאות טפחה על פניי ונאלצתי להתמודד עם חוויות קשות ומשנות חיים", כך מספרת נועה יובל, 48, שניסיונות כושלים להרות הביאו, כמעט במקרה, לגילוי שהיא חולה בסרטן השחלה.

 

נועה עברה כריתה של השחלות והחלימה. היא ובעלה אימצו תאומות מרומניה והמשיכו בחייהם. 20 שנה מאוחר יותר במסגרת מעקב שנתי שגרתי, הסתבר שהמחלה הרימה את ראשה שוב והפעם בעוצמה רבה. הגידול שלח גרורות, חסם את הכליה השמאלית, פגע בתפקודה ואף התקרב לאבי העורקים מה שהוביל את רופאיה לחשוב שאי אפשר לנתחה.

 

לא נותר במה לטפל בה, מפאת סוג הגידול שאף לא נוהג להגיב לטיפולים כימותרפיים. ולמרות זאת, בגלל שלא היה שום כלי טיפולי אחר, היא נאלצה לעבור טיפולים כימותרפיים. "רציתי להיאבק ולהלחם ולא להיות אחת מהסטטיסטיקה, אבל איך נלחמים בלי כלי מלחמה? באותם ימים כשהמחלה כבר מפושטת בכל גופי והרופאים חסרי מענה, שמעתי על בדיקה גנומית חדשה, שעושה מיפוי מקיף של הדנ"א של הגידול וסורקת את כל ה-23 אלף גנים, על מנת למצוא מוטציה גנטית בגידול שיש כנגדה טיפול ממוקד.

 

"היה לנו ברור שנדרשת בדיקה מקיפה ביותר, כזו שעשויה אולי להיות הסיכוי האחרון שלי, כי לא נותרו לי אופציות. עשיתי את בדיקת GPS CANCER שסורקת את כל הגנום של הגידול, ומשווה אותו לגנום של רקמה בריאה אצלי וכך רואים את השינויים שמתרחשים בגידול באופן ספציפי, מה שיכול להוות את הסיבה להתפשטות המחלה שלי.

 

"לקחו ממני רקמה בניתוח שנשלחה למעבדה וחיכינו מספר שבועות בהמתנה מורטת עצבים. התוצאות הגיעו והיממו את כולנו כולל את הרופאים: נמצא שבסרטן השחלות שלי יש מוטציה שמאפיינת לרוב סרטן עור- מלנומה. ההלם התחלף בתקווה לטיפול יעיל וחדש בדמות שילוב שתי תרופות, המיועד במקור לטפל במלנומה, אך מתאים בדיוק למוטציה הגנטית שנמצאה אצלי. ואני, שכבר הייתי במצב פיזי בריאותי כה רע, בקושי נושמת, בקושי מתפקדת, הרגשתי שיפור כבר לאחר שבועיים מיום נטילת הטיפול הראשון.

 

"אט אט הורדתי משאפים ותרופות שלקחתי בשגרה, וגולת הכותרת הייתה הבדיקה שהעידה על המרקר של המחלה בדם: ירדתי מ 1900 לערך של 14, שנחשב בגבול הנורמל. נמצאתי נקייה מכל הממצאים הרבים שהיו בבית החזה, דרכי הנשימה ואפילו חלל הבטן שהיה כבר מלא גרורות, התנקה כמעט לחלוטין. קשה לתפוס מהפך כזה עצום. כבר לא היה מה להציע לי ברמה הטיפולית ופתאום, יש לי עתיד ויש לי חיים".

 

  (צילום: אבי נחום)
רוית אבנון. ניצלתי מהכימו(צילום: אבי נחום)

 

"הבדיקה שינתה עבורי את כל ההתמודדות עם המחלה"

כמו שבדרך כלל גידולי סרטן מגיעים ללא הודעה מוקדמת מראש, כך קרה גם לרוית אבנון (בת 45, נשואה+3 ועובדת בחברת הייטק מכפר סבא). באחר צהריים שקט של יום שבת, הרגישה גולה בשד ימין כחלק ממישוש שאותו דווקא נמנעתי לבצע.

 

כמה ימים אחר כך היא מצאה את עצמה לאחר בדיקות שעושים כמו במקרה שכזה (בדיקות אולטרא סאונד, ממוגרפיה וכדומה) יושבת מול רופאת המשפחה אשר ניגשת ישר ולעניין ומשתפת אותה שיש לה גידול בשד, גידול ממאיר. שוק וזעזוע אוחזים בה מייד. בזריזות היא עוברת MRI והבשורה נהיית קשה יותר. לא גידול אחד כי אם 7 גידולים. רוית מרגישה שעולמה מתמוטט עליה.

 

אם בהתחלה חשבו שיעשו הליך ניתוחי ורק יוציאו את הגידול הרי שכעת מדברים על כריתת שד מלאה. רוית ומשפחתה מתחילים לעכל ולהתארגן על ניתוח ועל ניתוח שיחזור וכו, ודבר אחד מעיק במיוחד על משפחתה של רוית והוא הקושי להתמודד עם כימותרפיה והשלכותיו. במיוחד בבית בו יש ילדים צעירים.

 

"הניתוח וההתאוששות ממנו, הם לא דבר פשוט, פיזית ורגשית. אך, עוד לא פחות קשות היו ההמלצות הטיפוליות עבורי -תוך חודש מהניתוח הגיעה הפתולוגיה ונאמר לי שמדובר בגוש הרגיש להורמונים. הרופאים אמרו שכחלק מהטיפול המניעתי שעושים לחולות כמוני, הוא ש"לפי הפרוטוקול" אני אאלץ לעבור טיפולי כימותרפיה, וקרינה לצד טיפול הורמונלי ממושך על מנת למנוע מהמחלה לשוב בעתיד. זה זיעזע אותי. אחרי כל מה שעברתי עוד אצטרך לעבור כימותרפיה?

 

"הרופאה שלי, שידעה שבזמנו כבר ביררתי עמה לגבי בדיקת אונקוטייפ- שד של טבע, אמרה לי שיש אפשרות לעבור את הבדיקה, היות והיא תמדוד באופן כמותי את סיכויי חזרת המחלה ועל-פי תוצאותיה ניתן יהיה לקבוע האם אפשרי לוותר על כימותרפיה. היה ברור לבעלי ולי שעושים את הבדיקה, לא היו סימני שאלה. אפילו בשביל הספק הקטן שאולי אני לא חייבת לעבור את הכימו.

 

"יום לאחר מכן, כבר פעלנו כדי לשלוח דגימת ביופסיה שלי לארצות הברית למעבדה. היום שהגיעו התוצאות הללו היו קרן האור בסיפור שלי. הם הראו כי סיכוי הישנות מחלה נמוכים מאד ולכן נאמר לי שאין צורך בכימותרפיה. מבחינתי, אני ניצלתי מהכימו וכל המשפחה שלי, יחד איתי. זה שינה עבורי לחלוטין את כל ההתמודדות והפיח בי עוד אנרגיה ומוטיבציה לתהליך ההחלמה.

 

  (צילום: תמיר גרינשטיין)
יוסי שמש. הטיפול שעזר לי להתמודד(צילום: תמיר גרינשטיין)

 

"הבדיקה הצילה אותי"

יוסי שמש, 49, נשוי ואב ל 2 בוגרים מרמת גן חי בשגרה נעימה עד שהבוס שלו רמז לו ללכת לרופא לאחר תקופה בה סבל משיעול טורדני ויבש וירד במשקל בלי לעשות דיאטה. מכאן חייו עברו טלטלה עצומה שעד היום מלווה אותו ואת משפחתו. יוסי אובחן כחולה בסרטן ריאה בשלב מתקדם, שלב שלא ניתן לנתחו ולהסיר את הגידול.

 

כל המשפחה התגייסה לעטוף אותו, ולאשתו אף נאמר שצפויה לו תוחלת חיים של לא יותר משנה. מידע שהיא בחרה להשאיר אצלה ולא לשתף את יוסי בו. אחרי טיפול ביולוגי שהועיל לתקופה מסוימת המחלה שבה והתקדמה וגם יוסי עבר בהמלצת האונקולוג את בדיקת הדם החדשנית גארדנט 360, וזאת כדי לבחון את מידת ההתאמה שלו לטיפול אימונותרפי.

 

"הוצע לי לבצע את הבדיקה כדי לראות אם אני בכלל מתאים לטיפול מסוג זה. לא כולם מגיבים לטיפול אימונותרפי ולבדיקה יכולת לנבא לפי סוגי המוטציות שקיימות בגידול מה הסיכוי שלי להתאים לטיפול שכזה. המטרה הייתה להעיר את מערכת החיסון שלי להילחם כנגד המחלה.

 

"הבדיקה הזו בעצם הצילה אותי, לא פחות מכך. היא הראתה על התאמה גבוהה לטיפול שכזה ואכן התחלתי באימונותרפיה. התוצאות היממו כבר אחרי 2 טיפולים. חלק מהגרורות פשוט נעלמו ובתוך הריאה הגוש הגדול קטן למחצית מגודלו הקודם.זו הייתה נקודת מפנה בחיי כי מחולה 'לא נתיח' הוחלט לנתח אותי, בשל התכווצות הגידול. וכך היה, נותחתי והגידול הוצא.

 

"רק עכשיו אני מבין שהבדיקות הללו הן המצפן של הטיפול במחלה. בזכותן יודעים להתאים לי את הטיפול שבאמת יכול לעזור לי. היום, כבר כמעט שנתיים אחרי האבחון הראשוני, אני במעקב קבוע על המחלה אך מודה לאלוהים כל פעם על הדרך שעברתי. אני מתנדב בעמותה הישראלית לסרטן ריאה ומנסה לתמוך בכלמי שרק יכול. לתת לחולים אחרים תקווה, גם אם הם מאובחנים בסרטן הקטלני ביותר שיש - סרטן הריאה".

 

בשיתוף אונקוטסט

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הבדיקות ששינו את הטיפול
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים