שתף קטע נבחר

עתירה: לעצור הפגיעה בנחל איילון באזור גבעת זאב

בעקבות שפיכת עפר ופסולת בניין בשטחי נחל איילון באזור גבעת זאב, הוגשה עתירה לבג"ץ כדי להפסיק את הפגיעה בטבע. במנהל האזרחי אמרו: "הפעילות הבלתי חוקית באזור גבעת זאב מוכרת. הוצאו צווים"

עמותת "ירוק עכשיו" בשיתוף אישים נוספים הגישה עתירה לבג"ץ כנגד שר הביטחון, השר להגנת הסביבה, המנהל האזרחי וגורמים נוספים שאחראיים לטענתה לפגיעה מתמשכת בטבע באזור שכונת אגן האיילות בגבעת זאב. בעתירה דורשים העותרים להפסיק את הפגיעה בנחל איילון, באזור פארק הגיא, שהפך לאתר שפיכת פסולת.

 

משאית שופכת פסולת באזור גבעת זאב ()
משאית שופכת פסולת באזור גבעת זאב

 

העמותה דורשת להפסיק מיידית את שפיכת העפר ופסולת הבניין בשטחי נחל איילון ולהסיר את המפגעים, הזיהום וערימות העפר על מנת לשקם את הסביבה ולהשיבה למצבה הטבעי. השטחים שנפגעו נמצאים מחוץ לשטחה הריבוני של מדינת ישראל ותחת האחריות הביטחונית והאזרחית של המנהל האזרחי.

 

בעמותה מפרטים כי בשנת 2007 פרסם המשרד להגנת הסביבה תוכנית אב ומתאר מחוזית לנחל איילון. התוכנית מתארת את חשיבותו הנופית- סביבתית והמורשתית-היסטורית של הנחל ואת הדרכים בהן יש להגן עליו, לתכנן סביבו ולטפח את סביבתו. "ואולם, יש לנחל גם צדדים אחרים, חלקים אחרים", נכתב בעתירה. "עתירה זו, מבקשת להגן על חלק אחר של הנחל, חלק אשר אינו מופיע בתוכנית האב. מדובר באותו נחל ובאותה מורשת, הנוף מעט שונה ויותר הררי אך השוני המהותי הוא בתכנון ובאכיפה. חלקו המזרחי של נחל איילון נמצא ללא הגנה וללא תכנית. הנחל וסביבתו נפגעים באופן מתמשך בלא שאף אחת מהרשויות המוסמכות תפעל כנדרש בעניין".

 

ערימת פסולת באזור גבעת זאב ()
ערימת פסולת באזור גבעת זאב

 

ב"ירוק עכשיו" מציינים כי לאחר מספר שבועות של הפוגה, החלו כלי עבודה לנוע בדרכים שנפרצו ושפכו מצע לסלילה. "הגורמים הפועלים בשטח מנסים לקבוע עובדות מתוך הבנה כי המשרד להגנת הסביבה, המנהל האזרחי ואחרים אינם פועלים ויודעים כי ככל שיקבעו עובדות בשטח כך יפחתו הסיכויים לשיקום הסביבה", נטען. לדבריה העותרים, האתר הארכאולוגי באזור נרמס, נפגע ונוצל מבלי משים בהתחייבות עתידית לשיקום וזאת מבלי לוודא שנשאר משהו לְשקם. "אנו תוהים מה היה עולה בגורלו אפיק הנחל, אשר נחשב לאזור שימור ממדרגה גבוהה, לו רק היה בישראל ונהנה מהגנה של תוכנית מתאר ארצית".

 

פעילי סביבה ותושבי האזור נחרדים למראה ההרס. אחד מהם הוא הפעיל הסביבתי ארז צדוק, תושב אלקנה וממקימי הפורום הירוק של "הבית היהודי", שאמר כי "עשו משמורת הטבע הזאת אתר לפסולת בניין וחול בכמויות אדירות. יש שם עתיקות, יש שם נחל. כדי לחסוך את עלויות הובלת הפסולת לאתר מוסדר, שופכים את זה שם ומקימים הרי פסולת במקום. זה הרס סביבתי ארוך טווח".

 

מהמנהל האזרחי נמסר בתגובה: "הפעילות הבלתי חוקית באזור גבעת זאב מוכרת לגורמי המנהל האזרחי ונגדה נמסרו בחודשים האחרונים מספר צווי הפסקת עבודה. כמו כן, באזור התקיימו מספר אכיפות בהן הוחרמו כלים ששימשו לעבודות פיראטיות. המנהל האזרחי פועל רבות למיגור תופעת זיהום הסביבה באזור יהודה ושומרון על ידי אכיפה מוגברת של פעילויות אתרי סילוק פסולת בלתי חוקיות, כיבוי שריפות ומציאת פתרונות וטכנולוגיות חדישות למחזור פסולת באופן יעיל. כחלק מהגברת פעילות האכיפה ומיגור התופעה, יחידת הפיקוח סגרה אתרי פסולת פיראטים בשטח B, שבו הסמכויות האזרחיות מצויות בידי הרשות הפלסטינית. בשטח מבוצעים סיורים יזומים על ידי המנהל האזרחי ודיווחים המתקבלים בזמן אמת על מפגעים סביבתיים באמצעות מוקד המידע של המשרד להגנת הסביבה מטופלים במיידית".

 

מהמשרד להגנת הסביבה נמסר בתגובה: "העתירה התקבלה במשרד להגנת הסביבה, ועמדת המשרד תימסר לבית המשפט באמצעות פרקליטות המדינה". ממועצת גבעת זאב לא נמסרה תגובה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים