שתף קטע נבחר

תוכנית: עשרות מיליונים יוקצו להצלת הנחלים והכינרת

השר שטייניץ הגיש לממשלה תוכנית מפורטת לשיקום זרימת המים בכמה נחלים בצפון הארץ ובכינרת. לפי התוכנית, המים במזרח הארץ יזרמו בנחלים ויתרמו לאגן הכינרת, לשיקום אקולוגי, לתיירות ולשימוש חוזר. למימוש התוכנית לשיקום הנחלים חסרים 30 מיליון שקלים

התוכנית להתמודדות עם המחסור הקשה במשק המים הטבעיים במדינת ישראל והצלת הנחלים והכינרת: בקרוב צפויה לעלות למזכירות הממשלה הצעת מחליטים להתמודדות עם הבצורת, חיסכון במים והצלת שבעה נחלים בצפון הארץ. במטרה להתמודד ולעצור את המשך הידרדרות מקורות המים הטבעיים, בעקבות תקופת הבצורת הממושכת שפוקדת את ישראל בחמש השנים האחרונות, הגיש שר האנרגיה ד"ר יובל שטייניץ תוכנית דחופה לממשלה להתמודדות עם המחסור הקשה במשק המים הטבעיים בישראל.

 

הפגיעה העיקרית של מיעוט המשקעים הינה באזור הצפון, כאשר מפלסי הכינרת שוברים שיאים שליליים של שנים רבות וספיקת המים במעיינות הדן נמצאת בשפל של כל הזמנים. כל אלו מביאים לכך שהמחסור במים טבעיים בשנה זו הינו הגדול ביותר ב-100 השנים האחרונות. מסתמן כי בין הנחלים המיועדים להצלה הם: בצת, געתון, נעמן, ציפורי ומעיין עינן.

 

נחל הגעתון (אורית סקוטלסקי, החברה להגנת הטבע) (אורית סקוטלסקי, החברה להגנת הטבע)
נחל הגעתון(אורית סקוטלסקי, החברה להגנת הטבע)

 

התוכנית לשיקום זרימת המים בנחלים הוכנה על-ידי רשות המים, המשרד להגנת הסביבה ורשות הטבע והגנים. במסגרת התוכנית תצומצם הפקת המים מהמעיינות והנחלים למען זרימתם הטבעית בנחל, תוקטן היקף השאיבה בקידוחים העשויים להקטין את שפיעת המעיינות וכמוצא אחרון ובמקרים מיוחדים יסופקו גם מי מערכת ישירות לנחל. בתום היישום יוחזרו לטבע כ- 25 מילון מ"ק מים בשנה מתוספת הזרימה בנחלים ו- 30 מיליון מ"ק בשנה מהמערכת הארצית.

 

זרימת המים בנחלי המערב תתרום לשיקומם האקולוגי והם יתנקזו לים התיכון. המים במזרח הארץ יזרמו בנחלים ויתרמו לאגן הכינרת, לשיקום אקולוגי, לתיירות ולשימוש חוזר. עלות התוכנית, נכון לעכשיו, היא כ-100 מיליון שקלים, שיתוקצבו על-ידי משרד האוצר וגורמים נוספים. עד עתה הצליחו יוזמי התוכנית לגייס כ-70 מיליון שקלים וכעת פועלים לגייס תקציב נוסף על מנת שניתן יהיה להציל עוד נחלים. ל-ynet נודע כי כעת ממתינים לתשובות לגבי מימון מהמשרד להגנת הסביבה ורשות הטבע והגנים.

 

 

יש לציין כי תוכנית דומה הוכנה בחברה להגנת הטבע, בהיקף של כ-80 מיליון שקלים, להצלת שמונה נחלים, בהם גם הקישון. "מדובר במהלך היסטורי להשבת מים לנחלי ישראל שהוזנחו, יובשו וזוהמו במהלך השנים", אמר ניר פפאי סמנכ"ל שמירת סביבה וטבע בחברה להגנת הטבע.

 

מעיין עינן שפע בעבר לאורך כל השנה, ומימיו חיוניים לשמירה על מיני צומח ובעלי חיים שהתקיימו בעבר באגם החולה, וכיום נמצאים בסכנת הכחדה. עם ביצוע קידוחים באזור, התייבש המעיין באופן חלקי. נחל ציפורי הוא נחל איתן ויובלו הגדול של נחל קישון, ולאורכו עשרות משאבות השואבות מים לחקלאות. שאיבה זו גורמת להפסקה כמעט מלאה של הזרימה במהלך הקיץ. נחל נעמן היה מזוהם במשך שנים משפכי תעשיה וביוב, ובשנים האחרונות משמש כמקור אספקה לבריכות הדגים של הקיבוצים באזור. על פי התוכנית יבוטלו נקודות השאיבה מהנחל לצרכי חקלאות מדגה ותהיה נקודת שאיבה אחת בלבד.

 

יובל שטייניץ וגיורא שחם באירוע הקשת קמפיין ההסברה של רשות המים (צילום: מוטי קמחי)
השר שטייניץ עם גיורא שחם מנכ"ל רשות המים(צילום: מוטי קמחי)

 

הצעת המחליטים כוללת גם שיקום של הכינרת. בעבר, הכינרת שימשה כמקור המים העיקרי של משק המים הישראלי לאספקה לשימושים השונים. עד לשנים האחרונות, נשאבו מהכינרת כ-350 מילון מ"ק בשנה למערכת הארצית. בשנות ה-80' של המאה הקודמת היקף המים הזמינים (כניסות מים פחות התאדות) בכינרת עמד על 450 מיליון מ"ק בשנה בממוצע וב-20 שנה האחרונות היקף המים הזמינים ירד לממוצע של כ-300 מיליון מ"ק בשנה. בארבע השנים האחרונות, נפח המים הזמינים בכינרת מסתכם בכ-0 מ"ק בשנה בממוצע, כלומר, כמות המים הנכנסת לכינרת שווה לכמות המים המתאדה ממנה.

 

לצורך שימור הכנירת כמקור מים אסטרטגי של משק המים, הצעת המחליטים מבקשת לקדם תוכנית לתגבור אגן הכינרת כך שיתאפשר הזרמת מים מותפלים לחיזוק אמינות אספקת המים באזור זה.

 

"תוכנית זו גובשה על ידי הגורמים המקצועיים בכדי להתמודד על המחסור במים בישראל באופן יסודי ומעמיק", אמר השר שטייניץ. התוכנית תספק פתרונות לטווח הארוך והקצר ביניהם: הגברת היקף התפלת המים, קידום פיתרון לנחלים המתייבשים בארץ והצלת הכינרת, תוך התאמה לגידול באוכלוסייה ולצרכיה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יוני דותן, רשות הכנרת
האי בכנרת
צילום: יוני דותן, רשות הכנרת
מומלצים