שתף קטע נבחר

קושי ראייתי: 16 שנה למורשע בסיוע לרצח מנהל ביה"ס בטייבה

מצלמות תיעדו את רצח מנהל בי"ס עמל בעיר ב-2014 והמורים אף היו עדים למעשה. אך הרוצח כיסה את פניו והסתתר מפני מצלמות האבטחה, לכן התקשו להוכיח את זהותו. הנאשם ואיל קעיק, שהיה החשוד היחידי, הורשע רק בסיוע לרצח בהסדר טיעון ונשלח ל-16 שנות מאסר

 

 

 

המנהל, יוסף חאג' יחיא. נורה למוות לעיניי המורים ()
המנהל, יוסף חאג' יחיא. נורה למוות לעיניי המורים
הסדר טיעון במשפט המנהל שנרצח בבית הספר : 16 שנות מאסר נגזרו היום (א') על ואיל קעיק (50) מטייבה, הנאשם היחידי ברצח שהורשע רק בסיוע למעשה, נוכח קשיים ראייתים ולאחר שהרוצח דאג להסתיר את פניו במטריה מול מצלמות האבטחה, כפי שניתן לראות בסרטון שתיעד זאת.

 

בבית משפט המחוזי בלוד אושר הסדר הטיעון של ואיל קעיק. הוא הואשם בשנת 2014 ברצח מנהל בית ספר "עמל" בטייבה, יוסף חאג' יחיא. אך הפרקליטות וסנגוריו הגיעו להסכמות שלפיהן הוא יורשע בסעיף מקל בלבד - סיוע לרצח. הם יבקשו לגזור עליו עונש של 16 שנות מאסר. ההסדר נולד בעקבות קושי להוכיח את זהות היורה, שכיסה את פניו כיוון שידע שבבית הספר עדים ומצלמות אבטחה.

ואיל קעיק. נאשם בסיוע לרצח  (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
ואיל קעיק. נאשם בסיוע לרצח (צילום: עידו ארז)
 

באוגוסט 2014 נכנס רעול פנים חמוש לשטח בית ספר "עמל" בטייבה. במקום נערכה ישיבה בחדר המנהל לקראת פתיחת שנת הלימודים. הוא הגיע לחדר, ומול המורים ההמומים ירה לעבר המנהל, חאג' יחיא, ורצח אותו.

 

החשוד נעצר והוגש נגדו כתב אישום. על פי האישום המקורי של פרקליטות מחוז מרכז יוחס לקעיק, מפעיל מזנון בבית הספר את רצח המנהל. המניע שיוחס לו - סכסוך על הפעלת המזנון.

 

קעיק (50), עבריין בהליך שיקום, זכה במכרז להפעלת מזנון בבית הספר באמצעות אשתו, אך הביע את חוסר שביעות רצונו מכך ששני מזנונים אחרים המשיכו לפעול במקביל. הוא חש שהמנהל וגורמים בעירייה פועלים נגדו ורומסים את כבודו. חודשים לפני המקרה הוא איים על המנהל, ואמר: "אני רוצה להעיף לך את הראש".

 

המשטרה אסרה עליו אז להיכנס לשטח בית הספר למשך 15 יום. חמישה ימים לפני הרצח התקבלה סופית ההחלטה שלפיה מזנון מתחרה ימשיך לפעול.

 

קעיק הואשם שהצטייד באקדח 9 מילימטר, ומאחר שידע שבית הספר מרושת במצלמות אבטחה, דאג לאביזרים שיסוו את זהותו: מעיל ארוך, כובע, כפפות, בגדים כהים ומטרייה שמטרתה להסתיר את פניו מעדי ראייה אפשריים.

 

ב-25 באוגוסט יצא מביתו ברכב שממנו הסיר את לוחיות הרישוי. הוא הגיע לבית הספר ונכנס מהשער האחורי, שם לא היה שומר, היישר למשרדו של המנהל. מטווח של פחות ממטר הוא ירה שמונה כדורים בראשו ובפלג גופו העליון. לאחר מכן הסתובב, יצא מבית הספר ונמלט חזרה לביתו. חרף ניסיונות ההסוואה, קאיק נעצר כבר באותו יום.

 

בידי הפרקליטות היו בין היתר סרטונים ממצלמות אבטחה, עדי ראייה, שרידי ירי על מושב הרכב ושתיקתו העקבית של קעיק במהלך חקירותיו.

 

"מה זה אומר 'סיוע לרצח?' שהרוצח מסתובב בחוץ?"

בנו של חאג' יחיא, אמיר, שמשמש כסגן מנהל בית הספר, אמר בבית המשפט: "הייתי ליד אבי המנוח. אני עובד במערכת החינוך ברשת עמל, ובשם המשפחה אני מבקש להביע את מורת רוחי מהסדר טיעון הלא צודק עם הרוצח המתועב".

 

הוא הסביר: "אדם זה רצח את האדם הכי יקר לי. במערכת החינוך בכל המגזר אין מנהל כמוהו. הוא הפך לסמל מערכת החינוך. האויב היחיד שהיה לו, הוא חלאת האדם שיושב כאן, היחיד שהתעמת עם אבא ואיים על אבא שסירב לבקשותיו ולתכתיביו. הוא איים עליו מפורשות ואז ביצע את זממו".

 

 

בפנותו לשופטים ציין: "אתם יודעים הכל, כבודכם, אתם יכולים לדחות את העסקה ולהחמיר בעונש. הכרתם ושמעתם את חלאת האדם. מה זה אומר 'סיוע לרצח?' שהרוצח מסתובב בחוץ? העסקה הזו נועדה להקל על מערכת המשפט. אנו מבקש לערער על העסקה. זה בסמכותכם".

 

לאחר מתן גזר הדין הוסיף: "זו בושה וחרפה למערכת המשפט בישראל. אין הגיון בהחלטה להסדר כזה. יודעים שהוא הרוצח".

 

ד"ר עמיד חאג' יחיא, בן נוסף של המנוח, אמר: "לא דמיינתי שאעמוד ואדבר כאן. זה כל כך מזעזע. אבי סיפר לי על הבעיות עם הנאשם, שביצע את הרצח. הוא הטריד אותו בכל עת. שמעתי את שיחותיו עם המשטרה. לצערי הרב המשטרה רק הרחיקה אותו אבל הוא הפר זאת".

 

לדבריו, "עד עכשיו לא אמר את האמת - איפה הוא היה בזמן הרצח. מי שחף מפשע היה אומר זאת".

 

הסיבות להסדר הטיעון

ראיה מרכזית במחלוקת הייתה פענוח זהות היורה במצלמות האבטחה, שבה נראה אדם אוחז במטרייה ופניו נסתרות לאורך כל התיעוד. הפרקליטות הביאה מומחה אורתופדי שטען שלנאשם יש עיוות מסוים ברגליים, ובסרטונים נצפה היורה עם עיוות דומה. לכן סברו בפרקליטות כי הדמיון בתבנית ההליכה מוכיח שמדובר בנאשם.

אביגדור פלדמן ואריאל פיצו'טקה (צילום: נועם מושקוביץ)
עורכי הדין אריאל פיצו'טקה ואביגדור פלדמן(צילום: נועם מושקוביץ)
 

מנגד, סנגוריו של הנאשם אביגדור פלדמן ואריאל פיצ'וטקה, הביאו מומחי ההגנה שטענו שאמנם הנאשם סובל מפגיעות אורתופדיות, אבל העיוותים בהליכה בסרטון של האיש האוחז במטרייה, לא דומים להן.

 

ההגנה טענה גם כי הנאשם שפגוע ברגליו, לא יכול לבצע בזמן כה קצר גם ההגעה לחדר המנהל, ירי, ויציאה ממנו באתלטיות ובמהירות שבה תועד "האיש עם המטרייה בשחור" מבצע את המעשים. הם טענו כי הליכה של כ-300 מטר, עלייה ב-86 מדרגות וירי באירוע שנמשך 1:50 דקות - אינן אפשריות, והציגו מומחים שתמכו בכך.

 

בגלל המחלוקת הראייתית וכיוון שמדובר בתיק נסיבתי ללא ראיית זהב, הצדדים חתמו על הסדר טיעון לקראת סיום המשפט, אחרי משא ומתן ארוך. משפחת המנוח הייתה מעורבת בכל שלב, והביעה התנגדות להסדר הטיעון.

 

עורכי הדין אורי רינצקי, יעל תרם ולירז ממן מפרקליטות מחוז מרכז, מסרו כי "מצאנו מקום להגיע להסדר שמראה את הקושי הראייתי להוכיח כי הנאשם ביצע את הירי עצמו, אבל הוכחנו את הקשר העמוק שלו ברמת הסיוע".

 

 

עו"ד פלדמן: "התיק היה מורכב מההתחלה. מבחינתנו היה סיכון שיורשע ברצח, ומבחינת התביעה היה סיכוי שיזוכה. ניהלנו מו"מ והסכמנו על 16 שנים. ההסדר הולם ומהתוצאה אף אחד לא מרוצה, אבל זו התוצאה שהמשפט נותן".

 

ואילו אחיו של מבצע העבירה, נאשד קעיק, אמר: "צר לנו מאוד שהמשפט התסיים בצורה שכזו. אנו עדיין מאמינים בחפות של אחי היקר. אנו לא בדרך של מעשים פליליים וגם לא נהיה".


פורסם לראשונה 03/06/2018 11:56

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עידו ארז
ואיל קעיק. הורשע בסיוע
צילום: עידו ארז
מומלצים