שתף קטע נבחר

מחול של שלום

מאז שדיברנו עם הרקדנית עמר עפרון על המסע שלה בניו יורק, היא הספיקה לא מעט, ובימים אלו יוצאת לדרך בפרויקט משותף פרויקט מסקרן עם הרקדן הפלסטינאי חלא דברגוטי.

בשלוש השנים האחרונות רקדה עמר עפרון בכמה מהבמות הגדולות בניו יורק. היא הגיעה לעיר הגדולה לאחר שנבחרה מבין מאות רקדנים מכל העולם לתוכנית הריקוד היוקרתית PeridanceCapezioCenter, בניהולו של יגאל פרי, שנחשב לאחד מהכוראוגראפיים המובלים בעולם.

 

עד שהגיע לנגוס בתפוח הגדול, הספיקה לעבור דרך ארוכה בעולם הריקוד הישראלי. את דרכה כרקדנית החלה כבר כשהפכה לבת טיפוחיה של ג׳נט אורדמן (ז״ל) כוהנת המחול האגדית ומייסדת להקת 'בת דור' שסימנה את עמר כאחת הרקדניות המבטיחות. כרקדנית צעירה במיוחד, רקדה עם הכוראוגראפיים המובילים בישראל בניהם דוד דביר, מיכל לילנדברג וטל הנדלסמן והייתה הרקדנית הראשית של קבוצות הריקוד המוכרות בישראל, ביניהן, בת דור,מרכז ריקוד צהלה, עיריית תל אביב ועוד. מחוץ לבמה, הספיקה לרקוד גם בפרסומת המפורסמת גדולה לבנק, הפכה לרקדנית המובילה בסיבוב ההופעות של ליאור נרקיס באמפי קיסריה והיכל נוקיה וכיכבה בקליפ לשיר ״אם תרצי״ של אייל גולן.

 

ההצלחה בישראל עשתה לעפרון טעם לעוד, וגם בניו יורק מצאה מהר מאוד את מקומה. היא כיכבה כרקדנית ראשית בהפקות של להקות הריקוד מסקרנות כמו MuliebrisDanceTheatre, Leimay, Coopdanza ו- Oniin DanceCompany, הטביעה את חותמה בלהקת Leimay, והגשימה חלום ישן כשהופיעה במופע “FranticBeauty”, שהוצג בתיאטרון ה-BAM. בעקבות אותה הופעה הוזמנה להקת המחול להופעות בפסטיבל festivaldanzadelaquidad בקולומביה ובקרוב גם ברחבי אירופה.

 

עמר עפרון ()
עמר עפרון. צילום: נעמי פטיט, סטיילינג: סטפנו גרסין, איפור: ברי סופר

 

עמר אמנם בת 26 בלבד, אבל הניסיון הרב שצברה, כבר הוביל אותה להעביר את הידע שלה הלאה, לרקדנים בניו יורק. לכן, הצטרפה ככירואוגרפית לבית הספר לריקוד NYU Tisch School of Arts .

 

למרות שנראה שלא היה רגע דל מאז שנחתה בעיר, בפרויקט שמרגש אותה יותר מכל בימים אלו הוא דווקא EYES, שיתוף פעולה שהוא הרבה יותר מריקוד, שסך כל חלקיו גדול מעוד כוריאוגרפיה עתירת שבחים. עמר משתפת פעולה עם הרקדן חלא דברגוטי בפרויקט שהקימו השניים כדי לקדם דיאלוג, שיתוף והבנה בין יהודים לפלסטינאים דרך המחול. הפרויקט, שיעלה לאויר בקיץ 2019, יוצג במסגרת ארגונים בינלאומיים לשלום (כולל ב-UN) וכן במרכזי מחול מוכרים באירופה, ניו-יורק וישראל.

 

על החיבור עם דרבגוטי מספרת עפרון:

״הכרנו באודישן בניו יורק לפני שנה , והחלטנו ליצור יחד כחלק מהאודישן. החיבור ביננו היה מידי וללא מילים. רק בתום האודישן, אחרי שרקדנו יחד יותר מארבע שעות, גילנו את מוצאנו והבנו שלמעשה, רק האמנות מאפשרת יצירה ללא חומות של דת גזע או מין או דעות קדומות״.

 

איך נולד הרעיון למופע?

״אחרי האודישן אני וחאלד התחלנו ליצור יחד ולהתאמן בסטודיו. בילינו יחד בתערוכה על ירושלים בMETROPOLITAN והבינו שמה שיצרנו מאוד רלוונטי. לבסוף, אחרי הרבה מאוד חששות, יצרנו את ״EYES“ פרויקט אמנותי המשלב סדנאות ומופעים ויוצר מקום בטוח לאמנות ולחיבור ,ללא שיפוט לפי דת גזע ומין״.

 

את מאמינה שיצירה יכולה לשנות מציאות?

״אכן, ישנם הרבה פרויקטים לקראת הבנה הדדית , אבל הפרויקט שלנו מיוחד בעיקר בגלל השימוש בתנועה ולא במילים והרצון ליצירת רגש וסבלנות הדדית מצד כולם ובגלל הפריסה הגלובלית שלו. הפרויקט מלווה במתרגמים ופסיכותרפיסטים, בגלל שכל המציאות הישראלית-ערבית היא מאוד דינאמית, וחייבים לדאוג לכל נפש. ההופע", היא מוסיפה, "אינ מופע מחול קונבנציונלי, הפרויקט יהיה מתועד במצלמות חכמות וצלמי שטח ( סטילס ווידאו) ויאפשר לכולם להציץ ברעיון, להתחבר למשמעות."

 

עמר עפרון ()
עמר עפרון. מקום בטוח ללא שיפוט.

 

היא מאמינה, שדווקא בשפה הזו, של אמנות, של זווית מציאות אחרת, הדור הצעיר, בעיקר, יכול לגדול לחשיבה אחרת. ״החיבור דרך התנועה פשוט יותר, בייחוד לילדים. יצרנו פלטפורמה המאשרת התחלקות בחלל מסוים דרך תנועה. זה למעשה מאתגר את יכולת ההקשבה שלנו, מוכיח שאכפת לנו האחד מהשני מבלי לשים לב, יש המון מקום ליצירה ואימפרוביזציה לצד מתן כלים פסיכולוגיים שונים״.

 

השניים מקווים להצליח ולהכניס את הפרויקט למערכת החינוך בארץ ובייחוד בבתי הספר הערביים ישראלים. הפרויקט יהיה כאמור מתועד מתחילתו ועד סופו וכבר קיבל מימון ע״י בתי עסק מקומיים שמעוניינים לתרום לפרויקט.

 

״אנו יודעים שלא כולם מאושרים מהפרויקט", היא מסכמת, "וישנם לא מעט הורים שיחששו, אבל אנחנו מקווים שההבנה שהכל למען סבלנות ולמען עתיד יותר טוב לכולנו במזרח התיכון תאפשר גישה חדשה. אנחנו מאמינים שנוכל לקרב בין העמים דרך המחול ולהוכיח שהכל אפשרי. גם שלום במזרח התיכון״

 

 


פורסם לראשונה 24/06/2018 19:19

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים