שתף קטע נבחר

מגלים את אמריקה: שירי הלהקה עם טוויסט ישראלי

לכבוד יום העצמאות של ארה"ב חזרנו לשיריה הגדולים של להקת אמריקה, שקיבלו פרשנות ישראלית בביצועים של אומני אינדי מקומיים. צפו בגרסאות החדשות ללהיטי הלהקה, שתגיע בקרוב להופיע בישראל

ארצות הברית חוגגת היום (ד') 242 שנות עצמאות וזו הזדמנות לא רעה בכלל לחזור אל שיריה של להקת אמריקה שתגיע למחוזותינו באוקטובר הקרוב, לשתי הופעות ב-9 וב-10 לחודש באמפיתיאטרון קיסריה. אולם במקום לחזור למבצעים המקוריים, מיטב אומני האינדי המקומיים התגייסו לבצע את השירים שהפכו לקלאסיקות פולק-רוק.

 

 

להקת אמריקה (AP Images)
להקת אמריקה בתחילת הדרך(AP Images)

הלהקה הכי אמריקנית הוקמה דווקא בבריטניה. דיואי באנל, ג'רי בקלי ודן פיק נפגשו בסוף שנות ה-60 בתיכון לונדוני, שלושתם היו בנים לאבות ששירתו בבסיס חיל האוויר האמריקני בבריטניה. את הלהקה הם הקימו בשנת 1970 ובחרו בשם המולדת שלהם כדי שאף אחד לא יחשוב בטעות שהם מוזיקאים בריטים שעושים מוזיקה אמריקנית. ובאמת, סגנון הפולק-רוק של הטריו שאב לא מעט מהשלישייה שהוקמה אך מעט לפניהם בקליפורניה וכבר סחפה את הז'אנר כולו – קרוסבי סטילס ונאש.

 

באותה שנה אמריקה כבר הספיקו לחמם מופע כריסטמס חגיגי בראונדהאוס בלונדון של The Who ואלטון ג'ון, וזמן לא רב לאחר מכן החלו להקליט את אלבומם הראשון שנשא את שם הלהקה ויצא ב-1971. המכירות שלו לא הצליחו במיוחד, אך שניים משיריו הגיעו לראש המצעדים. השיר שנקרא Desert Song סומן מלכתחילה כחביב הקהל ומהר מאוד הפך ללהיט ענק שגם זכה בגראמי ושמו שונה ל-A Horse With No Name.

 

הקלאסיקה המדברית מקבלת כאן ביצוע אלקטרוני של הצמד הבינלאומי אקו וטיטו. הגיטרות האקוסטיות הוחלפו בצלילים חלליים ואולי, רק אולי, גם המשמעות של הבדידות על רקע החול הופכת לבדידות בעידן של טכנולוגיה.

 

עוד להיט מהאלבום הראשון, ולא מעט בזכות האיכויות שוברות הלב שלו, הוא I Need You. אורי בראונר כנרות, מנהיג להקת אוזו בזוקה, מבצע אותו לבד עם החשמלית, חשוף בלב אצטדיון ריק - בניגוד גמור לתזמור מובל הפסנתר במקור.

 

  

להקת אמריקה עברה לארצות הברית ואחרי אי אלו עיכובים הקליטה את אלבומה השני Homecoming - שהיה בעל סאונד מלא יותר שנתן מקום גם לבס ולתופים. השיר הפותח את האלבום, Ventura Highway, הפך למוכר מאוד. כאן מבצעים אותו להקת Tree וכיאה לסגנונם הם נותנים לשיר את האיכויות הפסיכדליות שלהם. מחשמלים את המקור, תוך שמירה על שילוב הקולות ועל האווירה שמביאה את רוח הכבישים הנצחיים של הארץ רחבת הידיים.

 

ההשראה לשיר הייתה נסיעה שבאנל חווה כילד בשנת 1963 על כבישי החוף הקליפורני. המשפחה נאלצה לעצור בדרך ואביו החליף גלגל בעוד אחיו עמד על יד השלט Ventura. חלק ממילות השיר מתארות את צורות העננים בשמיים.

 

 

השיר Muskrat Love מהאלבום השלישי Hat Trick (הלהקה החליטה בשלב מסוים שכל שמות אלבומיה יתחילו באות H), שהצליח להיכנס לרשימות 100 הגדולים של שנת 1973, הוא למעשה קאבר לשיר של וויליס אלן רמזי. הלהקה חשבה שהשיר שמספר על אהבה בין שני מוסקרטים (מעין אוגרים) בלוזי ומוזר ובעל פוטנציאל מסחרי. עוזי רמירז שר אותו גם כן לבד ומאחד את צלילי הגיטרה הייחודיים שלו עם צליליה של אמריקה.

 

בהמשך הדרך החלו חברי הלהקה לעבוד עם המפיק האגדי של הביטלס ג'ורג' מרטין ואפילו עם טכנאי ההקלטות שלהם. התוצאה הראשונה של שיתוף הפעולה הזה הייתה האלבום Holiday, שממנו יצאו כמה שירי ענק, בהם Lonely People שכתב דן פיק לאחר נישואיו. השיר נכתב כתגובה אופטימית לאלינור ריגבי של הביטלס ונשלח במקור כדמו לג'ון סבסטיאן מלאבינ' ספונפול. בסופו של דבר הוא הפך לשיר הסוגר לא מעט מהופעות הלהקה. רננה נאמן פורטת על הנבל ומבצעת אותו בקולה העמוק והכובש.

 

 

אחרי ארבעת אלבומיהם הראשונים הלהקה המשיכה להוציא עוד אלבומים רבים וחלקם זכו להגיע בזכות להיט כזה או אחר למצעדי הפזמונים. בשנת 1977 הטריו הפך לדואו כאשר דן פיק עזב את הלהקה וחזר אל אמונתו הנוצרית, ובהמשך פנה לקריירת סולו אחרי שנים של שימוש בסמים. בקלי ובאנל המשיכו לפעול תחת השם אמריקה והוציאו אלבומים חדשים, מקצתם עשו שימוש בצליל וסגנון שונה. הם המשיכו להופיע ברחבי העולם ובשנת 2014 אמורים היו להופיע גם כאן, אך הופעתם בוטלה בשל מבצע צוק איתן. באוקטובר הקרוב נזכה סוף סוף לשמוע את צלילי הגיטרות שלהם על הבמה בארץ.

 

 

וכך זה נשמע ונראה במקור - Sister Golden Hair

 

יוצרי הפרויקט America Cover Sessions הם רון כהן (צילום ועריכה) ויונתן ליפיץ (הפקה ובימוי).

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לאתר ההטבות
מומלצים