שתף קטע נבחר

גברים, לא שוורים: בפמפלונה חוששים מתקיפות מיניות

אחרי שחמישה גברים הורשעו בתקיפת צעירה בפסטיבל שוחררו בערבות, אלפי נשים יצאו לרחובות במחאה על ההחלטה, וקראו שלא להגיע לחגיגה המסורתית. באתר העירייה קראו לחוגגים "לכבד את האחר, במיוחד נשים"

פסטיבל סן פרמין, הכולל את ריצת השוורים המפורסמת של פמפלונה שבספרד, נפתח אתמול (ו') כשהאויבים הגדולים שסומנו השנה הם אינם השוורים – אלא הגברים.

 

הפגנות בפמפלונה לפני תחילת החגיגות (צילום: AP)
(צילום: AP)
 

אלפים הגיעו לאירוע הפתיחה בכיכר העיר, כשהעיר רעשה רק יומיים לפני עקב הפגנות נגד שחרור חבורת גברים שהורשעה בהתעללות מינית של צעירה.

 

חמשת הגברים, שזכו לכינוי "להקת הזאבים", הואשמו ואף הורשעו בתקיפה מינית של הצעירה, אך שוחררו בערבות עד לדיון בערעורם על העונש. שחרורם שם על השולחן את האפשרות שהחמישה יגיעו שוב לחגיגות ועלולים לתקוף בשנית, אם כי לא היו הוכחות חותכות כי הדבר צפוי לקרות.

 

ארגונים פמיניסטיים קראו לנשים המגיעות לחגיגות ללבוש בגדים שחורים וצעיפים סגולים כאות מחאה, בניגוד לבגדים הלבנים והאדומים המסורתיים לאירוע. ארגונים אחרים קראו לחרם כללי של האירועים. לעומתם, ארגונים שמקורם בפמפלונה קראו להימנע ממחאה.

הפגנות בפמפלונה לפני תחילת החגיגות (צילום: AP)
(צילום: AP)
הפגנות בפמפלונה לפני תחילת החגיגות (צילום: AP)
(צילום: AP)

הפגנות בפמפלונה לפני תחילת החגיגות (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

בעיתון הספרדי "אל פאיס" דווח כי בארגונים המקומיים קראו לשמור על המסורות של הפסטיבל ואמרו כי המחאות פרצו "ללא קונצנזוס, ללא אישור וללא מטרה ברורה". ארגוני זכויות בעלי חיים הפגינו גם כן, נגד מרוץ השוורים והרג השוורים בזירה כחלק מהפסטיבל.

 

מקרה התקיפה המינית, שעורר סערה במדינה, קרה ב-2016 אך ההכרעה בו קרתה רק לפני כמה חודשים. חברי "להקת הזאבים", שנקראה כך על שם קבוצת השיחה המשותפת של החמישה שבה שיתפו סרטונים של אירוע התקיפה, הואשמו באונס של צעירה בת 18 שהייתה בחגיגות שברחובות פמפלונה.

הפגנות בפמפלונה אחרי גזר הדין שניתן לתוקפים (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

בית המשפט הספרדי הרשיע את החמישה, אך בסעיף קל יותר – התעללות מינית - ולא באונס או בתקיפה מינית. הרשעתם של החמישה הובילה למחאה נרחבת שנמשכה כמה ימים וכללה גם את עליית התנועה cuéntalo# ("תספרי על זה"), המקבילה הספרדית לתנועת MeToo#.

 

למחאה נרשם סמל, כפפה אדומה, בצבע המסורתי של צבע הצעיף הנלבש בפסטיבל סן פרמין. בעקבות המחאה בפמפלונה ניסו להדגיש את העובדה כי העיר מהווה מקום בטוח עבור נשים.

באתר הרשמי של העיר קראו ל"שמחה וכיבוד האחר, במיוחד כל הנשים".

בקווים המנחים לחגיגות של העיר נכתב כי "פסטיבל סן פרמין הוא אינו בעל אופן מתירני. יש לכבד את כולם, ההנחיה תקפה גם לגברים וגם לנשים". לאורה ברו, חברת מועצת העיר האחראית על שוויון אמרה לסוכנות הידיעות AFP כי "עד לא מזמן הייתה חשיבה מאוד עתיקה שנתנה גב לתקיפת נשים על ידי גברים תחת השפעת אלכוהול במסיבות".

 

היא אמרה עוד כי "זה כמה שנים שאנשים מודעים יותר לנושא, כי נתנו קול לרעיונות פמיניסטיים ובאופן הדרגתי נרשמים שינויים חשובים בנושא".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
מפגינות בספרד
צילום: רויטרס
מומלצים