שתף קטע נבחר

דו"ח: רק 2% מהכנסות עמותות הרווחה בישראל יועדו למגזר הערבי

מדו"ח של מכון טאוב עולה כי רק 2% מההכנסות שהגיעו לידי עמותות העוסקות בנושאי רווחה הועברו לכאלו המיועדות לאוכלוסייה הערבית בארץ. מנגד, 20% מההכנסות הגיעו לידי עמותות הפועלות במגזר החרדי

רק כ-2% מהכנסות עמותות הרווחה בישראל מגיעים לארגונים שפועלים במגזר הערבי, לעומת 20% שמועברים לעמותות הפועלות במגזר החרדי. כך עולה ממחקר חדש שהתפרסם הבוקר (ד') ובדק לראשונה את היקף הפעילות של עמותות הרווחה בישראל, כמו גם מקורות המימון, אוכלוסיות היעד ומאפיינים נוספים.

פעילות של עמותת עלם. 3,000 עמותות פעלו בתחום הרווחה בישראל (צילום: עמותת עלם) (צילום: עמותת עלם)
פעילות של עמותת עלם. 3,000 עמותות פעלו בתחום הרווחה בישראל(צילום: עמותת עלם)

המחקר כלל 748 עמותות רווחה שפעלו בין השנים 2013-2016 והכנסותיהן היו גבוהות מחצי מיליון שקלים בשנה. מהנתונים עולה כי כחמישית מהארגונים פועלים למען כלל האוכלוסייה, כחמישית מיועדים לילדים ונוער והשאר מתמקדים באוכלוסיות יעד כמו קשישים ובעלי מוגבלויות.

 

7% מהעמותות מייעדות את שירותיהן למגזר הערבי בישראל והכנסותיהן עומדות על 2% בלבד מכלל הכנסות העמותות במדינה, זאת למרות ששיעורם באוכלוסייה עומד על 21%. לעומת זאת 23% מהעמותות מיועדות לציבור החרדי והכנסותיהן עומדות על 20% מהסך הכולל.

יעור העמותות בתחום הרווחה שקיבלו תמיכה ממשלתית, לפי אוכלוסיות יעד עיקריות ()

התפלגות ההכנסות מתרומות של עמותות מתחום הרווחה לפי עשירוני הכנסה ()

התפלגות ההכנסות של עמותות בתחום הרווחה לפי מקורות מימון ()

חלקם של ארגוני החברה האזרחית בתוצר המקומי גולמי ()

על פי המחקר, שערך מרכז טאוב בשיתוף המרכז לחקר החברה האזרחית והפילנתרופיה באוניברסיטה העברית, החברה האזרחית בישראל היא מהגדולות בעולם מבחינת מספר הארגונים הרשומים ביחס למספר התושבים ומבחינת ההיקף היחסי של הפעילות הכלכלית שלהם.

 

בעשור האחרון נרשמו בממוצע כ-1,600 ארגונים חדשים בכל שנה ובשנת 2016 היו כ-43 אלף ארגונים רשומים, אם כי נראה שרק כ-20 אלף מתוכם פעילים. חלקן של העמותות העוסקות בתחום הרווחה הוא כ-15% מכלל ארגוני החברה האזרחית בישראל.

 

עיקר המימון: מאספקת שירותים וממקורות ציבוריים

סך ההכנסות של עמותות הרווחה שנבדקו במחקר עומד על 13.8 מיליארד שקלים בשנה. 23% אחוזים מתוכם מגיעים לארגונים הפועלים למען ילדים ונוער ו-22% אחוזים לקשישים. המקורות העיקריים להכנסות הם אספקת שירותים (39%) ומקורות ציבוריים (34%). כרבע מהמימון מגיע מתרומות.

 

משמעות הנתונים היא שהסכומים שמגייסות העמותות מתרומות עומדים על 28% אחוזים מסך ההוצאה הציבורית על שירותי רווחה בישראל. כ-3.45 מיליארד שקלים נתרמים מדי שנה ומגדילים את ההוצאה השנתית על רווחה בישראל מ-12 מיליארד שקלים, סכום ההוצאה ממקור ציבורי, ל-15.45 מיליארד שקלים.

 

בקרב הארגונים הערביים עיקר המימון הוא ציבורי (57%), בעוד שבקרב הארגונים החרדיים בולט המימון מתרומות (38%). עוד עולה מהמחקר כי רוב הארגונים המספקים שירותים למבוגרים בגילי העבודה לא מקבלים כל מימון ממשלתי, אולם מרבית הארגונים המטפלים באנשים עם מוגבלויות או באברכים (84% בשני המקרים) מקבלים תמיכה ממשלתית. שיעורי התמיכה הממשלתית גבוהים יחסית גם בקרב הארגונים המטפלים בקשישים (78%) ובילדים ונוער (79%).

 

כוח האדם בארגונים הנבדקים עומד על 370 אלף איש, מתוכם כשני שליש הם מתנדבים. שני ארגונים בולטים במיוחד בכמות המתנדבים הם "חסדי נעמי", שבו יש 200 מועסקים ו-58 אלף מתנדבים וארגון "ויצו", שלו 5,000 מועסקים ו-40 אלף מתנדבים.

 

עורכי המחקר , שביט מדהלה, ד"ר מיכל אלמוג-בר ופרופ' ג'וני גל, הסבירו: "נראה שבמגזרים הערבי והחרדי קמו ב-20 השנים האחרונות ארגונים רבים כדי לספק מענה משלים לשירותי המדינה. מיעוט הארגונים הערביים מעיד על הישענות רבה של המגזר על ארגוני דת, על סיוע בתוך המשפחה ועל התארגנות קהילתית לא רשמית".

 

החוקרים הוסיפו כי "הממצאים מעידים על חשיבותה של הפילנתרופיה כמקור מימון משמעותי של שירותי הרווחה בישראל ועל כך שיש לפתח אותה גם בקרב החברה הערבית". הם ציינו כי "עיקר המימון הממשלתי מגיע לארגונים הגדולים, שחלקם עומד על שליש בלבד מכלל הארגונים, וברור כי החלוקה אינה שוויונית".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים