שתף קטע נבחר

מועדון פרימיום חברתי-פנסיוני? מתברר שקיים דבר כזה!

האם טרחתם אי-פעם לבדוק האם אתם נמצאים בקופת הגמל הנכונה לכם? מהו שיעור דמי הניהול שאתם משלמים על החסכונות הפנסיוניים שלכם? האם ידעתם שהבדלים של שברירי אחוז יכולים להתבטא בעשרות או במאות אלפי שקלים במהלך תקופת החיסכון הפנסיוני?

בדרך כלל מי שמנהל עבורנו את קופות הגמל שלנו הם בתי השקעות פרטיים או חברות ביטוח, בהם אנחנו תלויים לטוב ולרע, כאשר אנו יודעים שמטרתם, כמו כל חברה עסקית, היא להביא למקסום הרווחים לבעלי מניותיהם.

 

בכדי להבין טוב יותר את העולם של קופת הגמל המפעליות, פנינו לתמיר פלג, מנכ"ל החברה לניהול קופות גמל לאקדמאים ולמהנדסים המנהלת את קופת הגמל מחר, ושאלנו אותו מספר שאלות.

 

כיצד הקופות המפעליות נותנות פתרון לבעיות שהועלו כאן?

"את הפתרון לבעיות אלו ואחרות, מציעות קופות הגמל המפעליות והסקטוריאליות. הקופות המפעליות פועלות כמעין קואופרטיב חברתי ו"מנצלות" את כוחן שנובע מאיגוד עשרות ואף מאות אלפי חברים, על מנת לייצר יכולת מיקוח מול בתי ההשקעות הפרטיים וספקים אחרים, במטרה להוזיל באופן ניכר את דמי הניהול ובמקביל לשמור על האינטרסים של החוסכים".

 

האם על מנת להשתייך לקופת גמל מפעלית אתה צריך להיות עובד מדינה או להשתייך לארגון עובדים גדול?

"תקנון קופת גמל מחר פתוח לכל אקדמאי במקצועות מדעי החברה והרוח ולמהנדסים באשר הם, ללא קשר אם הוא כלכלן במשרד האוצר או מהנדס צעיר בחברת הייטק ברמת החייל. כך שבעידן שלנו, שבו ההשכלה במקצועות שהזכרתי כל כך מבוקשת, יש אוכלוסייה מאוד רחבה שזכאית להצטרף לקופה".

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

מה אתה יכול לומר לנו על מגמות בשוק ההון ומדוע ישנו יתרון לקופה מפעלית בעולם מאתגר שכזה?

"המשבר הכלכלי העולמי שפרץ בשנת 2008 הביא להפחתות ריבית שנועדו להניע את שווקי העולם, במטרה להחזירם למסלול של צמיחה. החיפוש אחר תשואות בקרב הגופים המוסדיים ברמות הריביות הנוכחיות, מאלץ אותם לקחת סיכונים גדולים יותר. לגישתי, אנו עדיין נמצאים בעידן שבו שוק המניות העולמי ממשיך ליהנות ממחסור באלטרנטיבות השקעה שהסיכון בהן נמוך מכיוון שהריבית אפסית – דבר שבסבירות גבוהה ישתנה בעתיד הקרוב! במקביל, התשואה בשוק אגרות החוב הממשלתי והקונצרני צפויה להניב תשואות בשיעורים של 1%-1.5%, וזאת כמובן במידה ולא יהיו הפסדי הון כתוצאה מעליית תשואות. השנים הקרובות צפויות להיות שנים מאתגרות מאוד ולא פשוטות בכל הנוגע לניהול השקעות.

 

בעוד שתוחלת הרווח העתידית אינה ידועה לנו, את דמי הניהול נשלם בכל מקרה ללא כל תלות ברווחים או בהפסדים של ניהול ההשקעות. כמעט בכל הקופות המפעליות והסקטוריאליות גובה דמי הניהול נקבע על פי הוצאות בפועל ולא כדמי ניהול קבועים, והן אינן משלמות דיבידנדים לבעלי המניות שלהן ואינן עובדות עם מתווכי משנה שנהנים מעמלות כגון, סוכני ביטוח ולכן דמי הניהול בדרך כלל נמוכים יותר מהממוצע בשוק קופות הגמל.

 

  (צילום: יח"צ)
(צילום: יח"צ)

 

לשם המחשה, גובה דמי ניהול שגבו קופת הגמל וקרן ההשתלמות של הסתדרות האקדמאים בשנת 2017 נאמדו בשיעורים של 0.31% מהצבירה, 0% מההפקדות ו-0.21% בהתאמה, לעומת ממוצע דמי הניהול בשנת 2017 של תעשיות קופות הגמל וקרנות ההשתלמות שנאמדו בשיעורים של 0.58% מהצבירה, 0.47% מההפקדות ו-0.61% בהתאמה (על פי אתר הגמל נט – מערכת להשוואת קופות גמל, רשות שוק ההון ביטוח וחיסכון).

 

במקביל, לעניין ההתמודדות עם שוק ההון במובן ניהול ההשקעות - חשוב לציין שבפועל מי שמנהל את ההשקעות הם טובי המומחים ממספר בתי השקעות שנבחרו בקפידה על ידי הקופה. מדובר בניהול בשיטת MULTI-MANAGER שטומנת בתוכה מספר יתרונות, החל מפיזור סיכונים וכלה בחשיפה למכשירי השקעות מגוונים – פריבילגיה שעמיתי קופות הגמל "הפרטיות" אינם זוכים לה".

 

למה עמית בקופת גמל מפעלית כמו המחר יכול לישון יותר טוב בלילה?

"הציבור אינו מודע לשיקולים העסקיים של בתי ההשקעות וחברות הביטוח. הקופות המפעליות והסקטוריאליות עומדות בכללי ממשל תאגידי מחמירים ביותר והן נקיות מאינטרסים שעלולים לנבוע מפעילויות אחרות. שכן, הן אינן מנפיקות תעודות סל, אינן עוסקות בחיתום והנפקות, אינן מנהלות חשבון נוסטרו ואינן עוסקות בפעילות ברוקראז. כל אחד צריך לבדוק מלבד נתונים כמו תשואה ודמי ניהול, כיצד החברה המנהלת את חסכונותיו, מתמודדת בין האינטרסים של בעלי מניותיה אל מול האינטרסים שלו".

 

בשורה התחתונה

"אם התמזל מזלכם ואתם זכאים להצטרף לקופה מפעלית או סקטוריאלית, הרי שאתם יכולים להיות בטוחים שיש שם מי שבוחן את בתי ההשקעות האמונים על ניהול הכספים ודואג אך ורק לאינטרסים שלכם, ממש כמו מועדוני הפרימיום החברתיים שתכל'ס, בואו נודה באמת, כולנו רוצים להיות חלק מהם".

 

*המידע המוצג הינו מידע כללי בלבד ואינו מציג באופן שלם וממצה את כל ההיבטים הכרוכים בהשקעה במוצרים פנסיוניים. המידע המוצג אינו מהווה ייעוץ או שיווק פנסיוני ואין לראות בו תחליף לייעוץ או לשיווק פנסיוני המתחשב במאפיינים ובצרכים של כל אדם. כמו כן, אין לראות במידע המוצג משום ייעוץ משפטי או ייעוץ בענייני מס.

 

תמיר פלג. מנכ"ל החברה לניהול קופות גמל לאקדמאים ולמהנדסים

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים