שתף קטע נבחר

כך תפרקו את הפצצה הפנסיונית

התארכות תוחלת החיים יוצרת אתגר לחוסכים לפנסיה כשהמטרה היא ברורה: להגדיל את החיסכון. כך תוכלו לעשות זאת

העלייה בתוחלת החיים מביאה עמה ברכה אך גם כאב ראש לא קטן סביב השאלה: איך מייצרים חיסכון שיספיק לשרת את מי שיצאו לגמלאות לכל המשך חייהם? התשובה לכך פשוטה יחסית, אך הדרך אליה מורכבת הרבה יותר: צריך לצבור יותר כסף במהלך שנות העבודה.

 

"החיסכון הראשון שצריך לדבר עליו הוא החיסכון שהמדינה מעודדת", אומרים שי עמיר, מנהל מחלקת פלטינום, ונועה קרש מבית ההשקעות פסגות. עידוד החיסכון, הם מציינים, מגיע עם הטבות מס שונות. לדבריהם, "חשוב להכיר את כל סוגי החיסכון שכן תמיד עדיף לנצל את מלוא ההטבה דרך המוצרים הללו, ובמקרה שיש צורך מיידי בכספים, להשתמש במוצרים האלה כמוצא אחרון". המוצרים שנכללים בקטגוריה הזו כוללים את קרן הפנסיה, קופת הגמל וביטוח המנהלים, כמו גם את קרן ההשתלמות, קופת גמל להשקעה, תיקון 190 לקופות הגמל ועוד.

 

  (צילום: shutterstock)
אילוסטרציה(צילום: shutterstock)

 

אך החיסכון הזה עלול כאמור שלא להספיק ולשם כך ממליצים עמיר וקרש על מספר צעדים להגדלתו. "ראשית, חשוב מאוד להתחיל את צבירת החסכונות מוקדם ככל הניתן, שכן אז יש לי יותר זמן שבו אני חוסך ולכן החיסכון אמור להיות גדול יותר, אבל בעיקר בגלל מרכיב הריבית שנצברת על הריבית מתקופה לתקופה, מה שנקרא הכוח של הריבית דריבית", אומרים עמיר וקרש.

 

"מרכיב חשוב נוסף הוא בחירת מסלול ההשקעה. כיום מיישמת מדינת ישראל מודל סיכון מותאם גיל, שלפיו נעשית התאמה בין רמת הסיכון לגיל החוסך. אם הצטרפתם לחיסכון פנסיוני כלשהו אחרי ינואר 2016 ולא ביקשתם אחרת, הרי שתצורפו אוטומטית למודל זה. המשמעות היא, שלאורך תקופת החיסכון לפנסיה תעברו בין מסלולים שונים שמטרתם להתאים את רמת הסיכון לגילכם. עם זאת לצעירים שבחבורה היינו ממליצים לשקול להגביר משמעותית את האגרסיביות של החיסכון הפנסיוני, שכן אלפי מחקרים מעידים על צבירה גבוהה יותר לאורך זמן במסלולים אלו", הם מוסיפים.

 

היכן כדאי לחסוך את המרכיב המסוכן יותר?

"בדרך כלל", אומרים קרש ועמיר, "כאשר אנו מדברים על מרכיבי סיכון אנו מדברים על אחוז החשיפה למניות. הטיפ שלנו הוא להגביר את המרכיב המנייתי במוצרים הפנסיוניים הפטורים ממס לעומת המוצרים שאינם פטורים ממס. הרציונל פשוט: כל שקל שאנו חוסכים במסלול מניות יהיה שווה יותר לאורך זמן מהמסלולים הסולידיים יותר. ומכיוון שבישראל יש מס על רווחי ההון, הרי שעדיף להגביר את החשיפה המנייתית במסלולים הפטורים ממס, כמו קרן ההשתלמות או קופת הגמל, וכך הצבירה בסוף הדרך תהיה גבוהה יותר".

 

בנקודה זו מזכירים עמיר וקרש אלמנט חשוב ביותר כאשר מדברים על חיסכון וזוהי הפסיכולוגיה שעומדת מאחוריו. "אין ספק שכל אחד מאיתנו במהלך חייו יחווה משבר פיננסי כזה או אחר. חשוב מאוד לא להתרגש ולהיוועץ באנשי מקצוע בייחוד בתקופות כאלו", הם מציינים. "פעמים רבות אנו נלחצים ולכן נוטים להסיט מסלולים ולמשוך כספים דווקא כאשר השווי שלהם ירד, ואז אנו בהגדרה מקבעים את ההפסדים שלנו לנצח. אסור להתרגש מהפסדים ובוודאי שאסור לפעול בחיפזון שכן כל טעות תעלה לנו ביוקר רב".

 

גם לעלויות יש השפעה משמעותית על החיסכון. "זה ברור שככל שאנו משלמים פחות נשאר לנו יותר. מבנה העלויות הוא רחב מאוד, החל מדמי ניהול ישירים ועד עמלות שורה ודמי שמירה. מומלץ להתמקח ולהשיג עלויות ניהול נמוכות, אבל לצד זאת לזכור שהן חלק ממכלול ולאו דווקא גולת הכותרת של החיסכון", אומרים קרש ועמיר.

 

מה עושים אם זקוקים לסכום כסף גדול באופן מיידי? כאן לעמיר ולקרש יש מסקנה ברורה: "נראה זאת בדוגמה: נניח שיש לי קרן השתלמות שצברתי בה 80,000 שקל ויש לי חיסכון בבנק (קרן נאמנות, תיק מנוהל, פיקדון בנקאי) בהיקף דומה. אני זקוק כעת למחצית מהסכום. מהיכן כדאי למשוך אותו? התשובה פשוטה: מכיוון שקרן ההשתלמות שלי פטורה ממס על הרווחים (בהפקדות עד לתקרות המותרות בחוק) הרי שכל שקל שמושקע בקרן ההשתלמות שווה יותר משקל שמושקע בחיסכון בבנק ולכן לא כדאי למשוך מקרן ההשתלמות".

 

פתרון נוסף שאותו מציינים בפסגות הוא לקיחת הלוואה על חשבון קרן ההשתלמות. "במקרה זה חשוב לזכור שכספי קרן ההשתלמות שייכים לעמיתי הקרן, ולכן ניתן לקבל הלוואות בתנאים מעולים ביחס להלוואות הרגילות הקיימות בבנקים. סוגי ההלוואות מקרן ההשתלמות הן הלוואות שפיצר (בהן אנו משלמים את מרכיב הקרן והריבית בכל חודש), או הלוואה מסוג גרייס בה אנו משלמים רק את הריבית החודשית ובתום תקופת ההלוואה מחזירים את הקרן", אומרים עמיר וקרש.

 

העצה האחרונה של קרש ועמיר נוגעת לדינמיות של החיים: "יום אחד אנחנו סטודנטים ויום אחר אנו הורים לילדים לפני הצבא. בכל שלב בחיים יש לשים לב להיבטים שונים, כמו מרכיב הריסק למקרה מוות, מסלולי ההשקעה וכדומה. צריך להתאים את החיסכון כל הזמן לשלבי החיים ומומלץ להיוועץ עם אנשי מקצוע בכל צומת החלטה שכזאת. ההחלטות בנקודות האלו יכולות להגדיל משמעותית את החיסכון שלכם בגיל הפרישה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים