שתף קטע נבחר

"הבּינה המלאכותית כובשת את שדה הקרב"

הקדמה הטכנולוגית המתפתחת בקצב מואץ מאתגרת את התעשיות הביטחוניות בישראל שבמקביל לפיתוח תעשייתי וייצור של מערכות לוחמה, נפתחות אל העולם האזרחי טכנולוגי. "Maker Space" שהושק לפני שנה הוא חלק ממרכז יזמות וחדשנות של רפאל והסנונית הראשונה לגשר הנבנה במהירות בין שני העולמות. "אנחנו כבר היום עובדים על כיפת ברזל הבאה מתוך הבנה שבּינת הקרב היא הנשק העתידי", אומר ד"ר רן גוזלי, סמנכ"ל בכיר וראש חטיבת מו"פ והנדסה ברפאל

בשיתוף רפאל מערכות לחימה מתקדמות

 

 

במקביל לפיתוח תעשייתי וייצור של מערכות לוחמה, מתקיים פיתוח ותחזוק החיבור בין העולם הטכנולוגי האזרחי לבין העולם הביטחוני והצבאי. אחד המקומות בהם ניתן לראות זאת קורה פנים מול פנים, הוא במרכז היזמות והחדשנות של רפאל. לפני כשנה הושק "Maker Space" המהווה חלק ממרכז פיתוח חדשנות של רפאל והסנונית הראשונה לגשר הנבנה במהירות בין שני העולמות. צפו בווידיאו בתחילת הכתבה.

 

במרכז החדש שמתמקד בבינת הקרב עובדים מאות מהנדסים ומדענים שעוסקים בתחומי ביג דטה, מערכות אוטונומיות, מודיעין, סייבר, עיבוד תמונה ועוד, והוא חלק מתהליך מימוש החזון והתפיסה של הקמת מרכז פיתוח הנדסת נתונים וחדשנות, המהווה גשר וחיבור לעולם האזרחי ולטכנולוגיות מתפתחות, כגון קוד פתוח וכן פיתוח מהיר ויעיל בקבוצות מולטי-דיסציפלינאריות.

 

רפאל (צילום: ירון שרון )
מאות מהנדסים ומדענים שעוסקים בתחומי ביג דטה, מערכות אוטונומיות, מודיעין, סייבר, עיבוד תמונה ועוד. Maker Space ברפאל(צילום: ירון שרון )

יש פה פסיפס של טכנולוגיות שמרכיבות את המהפכה התעשייתית הרביעית. מבינה מלאכותית דרך ראייה ממוחשבת דרך תקשורת ו-IOT ועד פתרונות של הדפסת תלת ממד", אומר ד"ר רן גוזלי, סמנכ"ל בכיר וראש חטיבת מו"פ והנדסה ברפאל. "כל הטכנולוגיות במקום אחד עם אנשים מדהימים שיוצרים ביחד פתרונות יש מאין. אם פעם היינו מפתחים מערכת בעשר שנים או בשמונה שנים או בחמש שנים, היום אנחנו צריכים בחודשים להביא פיתרון למערכת המבצעית בתהליך למידה רציף וגם לייצר סביבה שממגנטת את ההון האנושי הטכנולוגי הכי איכותי שיש למדינת ישראל להציע".

  

רפאל (צילום: ירון שרון )
עולם משולב של רובוטיקה, בינה מלאכותית, חיילים, מפקדים והנגשה של המידע(צילום: ירון שרון )

 

לדבריו, שם המשחק זה קצב מהיר עם טכנולוגיה מתקדמת. "אנחנו הולכים לעולם משולב של גם רובוטיקה וגם בינה מלאכותית וגם חיילים ומפקדים וההנגשה של המידע, העסק הזה יעבוד ביחד. פיתחנו פה מרכז שהוא חלום שמאפשר לצוותים קטנים, מולטידיסציפלינרים, להבין צורך ובעיה ולפעול במקביל כדי להביא פתרון מאוד מהיר, מאוד יעיל לתהליך פיתוח מואץ. אנחנו כבר היום עובדים על כיפת ברזל הבאה. היא מערכת מצילת חיים והיא מורכבת מיכולות, גם טכנולוגיות וגם אנושיות מדהימות".

 

מערכת שתעזור בקבלת ההחלטות בזמן לחימה

את אותם דברים שד"ר גוזלי מציין אפשר לראות בימים אלה גם במאמצי הקרב הצה"לי. האיומים המשתנים בקצב מסחרר מחייבים חשיבה חדה ומהירה מחוץ לקופסה, כזו שתתגבש לידי פיתרון טכנולוגי מצרפי ותחסוך בחיי אדם. אחד האתגרים הגדולים עמם מתמודדים המהנדסים במרכז היזמות והחדשנות הוא עולם הביג-דאטה. בעתיד אותם אלגוריתמים יוכלו לספק תובנות מבצעיות בשטח תוך זיקוק המידע הרלוונטי.

 

המרכז החדש מאפשר גם לעודד ולקדם שיתופי פעולה עם חברות וטכנולוגיות פורצות-דרך נוספות מהעולם החיצוני לרפאל, תוך פיתוח מערכות באמצעות שימוש בענן ציבורי. אוהד ע', מהנדס עיבוד תמונה ברפאל מציין, כי במרכז החדשנות מפתחים חליפת אוטונומיות לרכב קרקעי, כשהרעיון הוא בעצם שהרכב יידע להתנהל לבד בשטח בצורה עצמאית. "המערכת הזאת אמורה להשתלב כחלק ממערכת שלמה שאמורה לעזור בקבלת החלטות בזמן לחימה".

 

צביקה פ', אלגוריתמיקאי לראיה ממוחשבת במרכז הפיתוח מוסיף, כי עם הפיתוחים שיוצאים מרפאל ניתן להתמודד עם איומים אוויריים, החל מהקטנים ביותר. "אנחנו יודעים לגלות אותם, לעקוב אחריהם, זו מערכת מאוד מורכבת שמשתמשת ביכולות בינה מלאכותית מהמתקדמות בעולם, בעזרת למידת מכונה וראייה ממוחשבת אנחנו יודעים להצליח לסווג את המטרות, להגיד בדיוק מהן ובמידת הצורך גם להוריד אותן".

 

רפאל (צילום: ירון שרון )
פיתוחים שיודעים לגלות איומים ולעקוב אחריהם. רפאל(צילום: ירון שרון )

 

"אנחנו בעצם מביאים פה פתרון מעולמות האופן-סורס, מהקוד הפתוח, אל הבעיה החזותית של פענוח הקרקע. יש לנו המון המון מידע, מידע עצום שהוא חזותי, שאלה תמונות שבאמצעותן אנחנו מבצעים פענוח אוטומטי של מה שקורה על הקרקע. במערכת שלנו אתה מקבל, את התמונה הכי עדכנית שנמצאת על האזור".

 

זיהוי בזמן אמת והפעלה בכוח המחשבה

זהבית מ', ראש תחום פלטפורמות ביג-דאטה מציגה גם יכולות מעקב ומידעים ביטחוניים בזמן אמת: "אם עכשיו היה פיגוע, באיזור תל אביב, יש לי פה רשת של טלפוניה שאני יכולה לזהות את כל השיחות טלפון, ווטסאפים, אס.אמ.אסים שנשלחו באותו זמן. ב"ריל טיים" בעצם כוחות הביטחון יקבלו מידעים, לגבי הדברים, ה"לידים" העיקריים שהם צריכים ללכת לעקוב אחריהם, איפה כדאי להם ללכת, לאיפה כדאי להם להכווין את כוחות הביטחון ב"ריל טיים".

 

חשוב לציין כי טכנולוגיות מתקדמות ושדה הקרב משתנה אבל המפעיל האנושי הוא נשאר בסופו של דבר בן אדם עם היכולות ועם המגבלות שלו. "למעשה מה שאנחנו יודעים לעשות זה למפות את השטח מראש, לבנות אותו במודל תלת ממדי ולאפשר לחיילים להתמצא בשטח ולנווט בפנים ובכך להוריד את האי ודאות שהם יפגשו כשהם יגיעו לשם" מסכם עידו ל', ראש תחום הנדסת אנוש ברפאל. "למשל אחד מהיישומים שאנחנו מתחילים עכשיו לבחון זה האפשרות לתפעל ממש מערכות אמיתיות, זה יכול להיות רחפן או כל מערכת אחרת, באמצעות המחשבה בלבד".

 

בשיתוף רפאל מערכות לחימה מתקדמות

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום:אגף דוברות והסברה במשרד הביטחון
צילום:אגף דוברות והסברה במשרד הביטחון
מומלצים