שתף קטע נבחר

מנווטים ללימודים

איך מחשבים מסלול מחדש בתום חופשת הקיץ הארוכה? מה קונים? מה אוכלים? איך פותרים בעיות כלכליות וכיצד חוזרים ללימודים עם כוחות מחודשים? קבלו את המדריך השלם שיוביל אתכם כל הדרך בבטחה לבית הספר. לגזור ולשמור!

א. ההכנות המקדימות

כל יציאה לחופשה בין אם מהעבודה, או מהלימודים מקשה את החזרה לשגרה. על אחת כמה וכמה, כשמדובר בחזרה ללימודים מחופשת הקיץ הארוכה. אבל אין ברירה, צריך לשנס מותניים ולחזור והאחריות במקרה הזה - מוטלת ברובה עליכם הורים יקרים.

 

איך עושים את זה? בדיוק כמו ירידה מגלגל ענק בלונה פארק. אחרי כל המשחקים והבילויים של הילדים ובני הנוער מי בים או בבריכה, בקייטנות או במחנות הקיץ, בטיולים, בחו"ל או בארץ - הגיע הזמן לעצור, לשבת בנחת לשיחה עם הילדים ולחשב מסלול מחדש.

נשמע כמו משימה לא פשוטה? לא בהכרח. הכול תלוי בגישה שלכם. כמו שלא עושים דיאטה ביום אחד ולא מפסיקים לעשן ביום אחד, כך גם החזרה ללימודים חייבת להיעשות בהדרגה.

 

  (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

והנה חמש עצות זהב לחזרה למסלול:

1. נחום תקום:

חרגתם ממנהגכם במהלך החופש הגדול והרשתם לילדכם לישון מאוחר וגם להתעורר מאוחר ובשעות לא קבועות? הגיע הזמן לעשות סדר.

כשבוע לפני תחילת שנת הלימודים, התחילו להרגיל אותם (כל ילד לפי גילו) להיכנס למיטה בשמונה בערב ולקום בשבע בבוקר - בדיוק כמו בשעות שמתאימות לבית הספר, כדי שהכניסה שלהם לשגרה תהיה קלה.

 

2. מערכת שעות:

כדאי מעכשיו להרגיל את הילדים למסגרת, הכינו איתם מעין מערכת שעות שבועית ביתית, שגם תכיל כללים של מה מותר ומה אסור. במטרה לשמור על סדר יום קבוע. במסגרת זאת קבעו מראש: מתי קמים, אוכלים, מכינים שיעורים, צופים בטלוויזיה, נפגשים עם חברים או הולכים לחוגים.

 

3. הכנת הילקוט:

הלהיבו את הילדים לקראת הלימודים, צרו אצלם ציפייה למשהו טוב ושתפו אותם ברכישת הילקוט, הקלמר, הצבעים העפרונות, המחקים, העטים, ספרי הלימוד והמחברות, הבגדים, וכל מה שקשור לציוד ולאביזרים שיידרשו להם.

 

  (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

4. הכנה נפשית:

הכנה נפשית של הילדים לקראת שנת הלימודים החדשה, תחזק את הביטחון העצמי שלהם ותמיד תועיל. דברו איתם על הציפיות שלהם, עודדו אותם לספר על החששות והפחדים שלהם, גלו ביחד איתם מה הם הרצונות והשאיפות שלהם, ונסו לחשוב יחדיו על פתרונות אפשריים לקשיים או לבעיות שהם מעלים.

 

5. הכרת הסביבה:

בין אם מדובר בשנה הראשונה ללימודים, או במעבר לבית ספר חדש, כדאי שתעשו עם הילדים סיור מקדים במקום, כדי שיוכלו להכיר ולהתיידד עם הסביבה, ונסו לארגן גם מפגש מקדים עם המורים והתלמידים. זה יפחית מהלחץ, המתח וההתרגשות שלהם לקראת הבאות.

 

ב. מזון למחשבה

 בשנים שבהן פעלו בבתי-הספר מפעלי ההזנה, והילדים אכלו במסגרת בית־הספר, הראש של ההורים היה שקט יותר. מחקרים מוכיחים כי לאוכל יש חשיבות רבה מאוד לשיפור הזיכרון ולשימור יכולת הריכוז בלימודים. לכן חשוב מאוד שמעבר לכריך ופרי לארוחת עשר, תשקיעו מחשבה באוכל שאתם שמים להם בילקוט. אלו מאכלים יועילו לטובת העניין?

 

לפניכם הרשימה:

שיפור הזיכרון:

מתברר כי המאכלים המסייעים באופן משמעותי לשיפור זיכרון, הם דווקא מהסוג שמכיל שומן בלתי רווי, דוגמת: אבוקדו, טחינה, חומוס, בוטנים (או חמאת בוטנים), שקדים ושמן זית. זאת בניגוד לשומנים הרוויים שנמצאים בבשר וגבינות או שומני הטראנס שמכילים כל מיני סוגים של מאפים.

 

כשאתם מכינים לילד את ארוחת העשר שלו, כדאי שתשימו לו בילקוט מלבד ירקות טריים, גם מאכלים שמכילים את הוויטמינים מסוג קבוצת B, כמו: חיטה, טונה, חלב סויה, קוואקר, מוצרי חלב, פטריות, חמניות, מנגו, חומוס, אורז מלא, סלמון, בטטה, בננה ועוד.

 

תפקוד המוח:

ולא לשכוח להוסיף פרי: בקבוצת הפירות שמסייעים לשמור על תפקוד המוח, נמצאים ענבים, אוכמניות ותפוח עץ, אשר מכילים אנתוציאנין – פיטוכימיקל, הידוע כמשפר זיכרון.

 

בניית תאי המוח:

תתפלאו, אבל מתברר ששוקולד - אבל כזה אמיתי, המבוסס על קקאו (ולא השוקולד התעשייתי שנמכר בחנויות), מעורר את בנייתם של תאים חדשים במוח. ואם אין לכם בנמצא, אז העדיפו שוקולד מריר ואיכותי.

 

מים בששון:

חשוב לשתות במהלך יום הלימודים בין חצי ליטר (2 כוסות) - עד ליטר (4 כוסות) מים, ולכן אל תשכחו לצייד את ילדכם בבקבוק מים בתיק.

 

ארוחת בוקר:

חשוב לדעת: הארוחה הכי חשובה המהווה את הבסיס לכל היום היא ארוחת הבוקר - ולכן אל תדלגו עליה. מצד שני, המעיטו בסוכרים במהלך הארוחה והעדיפו לתת לילדים לאכול לחם מלא עם גבינה, או יוגורט גרנולה ופרי.

 

  (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

ג. זכותכם לקבל

החוק קובע כי המדינה חייבת לספק חינוך חינם לתלמידים עד כיתות י"ב. בפועל, מוסדות החינוך מצאו עם השנים דרכים לעקוף את זה ולגבות מההורים תשלומים עבור פעילויות שונות כדי להשלים את תקצוב המוסד. במסגרת זאת, הורים לילד בכיתה א' ישלמו כ־260 שקלים תמורת ביטוח תאונות אישיות ותשלומי רשות (סל תרבות, טיולים, ומסיבת סיום) ועוד כ־1,500 שקלים עבור שיעורי העשרה וכ־120 שקלים נוספים עבור רכישת שירותים מרצון.

 

הורים לילד בכיתה ב' ישלמו כ־1,400 שקלים תשלומי רשות וכ־3,300 שקלים עבור שירותי העשרה ורכישת שירותים מרצון. וכך הלאה.

 

תשלומי הורים:

השאלה היא אז מה יעשה הורה שלא עובד, שנמצא בקשיים כלכליים או שיש לו יותר מילד אחד בביה"ס?

 

חשוב לדעת שהשירות היחידי שניתן לגבות עבורו תשלום חובה, הוא ביטוח תאונות אישיות. לכן, אם אתם נתקלים בבעיה בתשלומי הרשות, תוכלו לפנות בעניין להנהלת ביה"ס או לגורמים המוסמכים ברשות המקומית, וכן להגיש תלונה באגף לפניות ותלונות הציבור במשרד החינוך.

 

סיוע כלכלי:

אם אתם זקוקים לסיוע כספי - זכותכם לקבל מענק לימודים שתיעשה באמצעות פנייה להנהלת בית הספר.

 

המענק בסך 1,006 ש"ח, משולם עבור כל ילד בגילאים 18־6 שנים ב־15 באוגוסט. המענק הזה מועבר לחשבון הבנק בו משולמת קצבת הילדים. הורים שלא קיבלו את המענק או פספסו את המועד, צריכים לפנות לסניף ביטוח הלאומי הקרוב למקום מגוריהם.

 

מלגות לנזקקים:

כדאי שתדעו: משרד החינוך מעניק לפי שיקול דעתו מלגות לימודים הנעות בין 360־180 שקלים - עבור תלמידים נזקקים בביה"ס יסודי, ובין 250־500 שקלים - עבור תלמידים בביה"ס התיכון. המלגות האלה מועברות ישירות לבתי־הספר - ולא לתלמידים, והן מחולקות לפי שיקול דעת פנימי של כל בית־ספר.

 

  (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

עולים חדשים:

ילדי עולים חדשים זכאים לקבל סיוע במימון חלק מהוצאות החינוך. הכסף הזה מיועד לרכישת ציוד לימודים, ספרי לימוד, מימון סל תרבות, טיולים ואירועים שונים. מדובר בסכום שנע בין 500 - לכ־1,100 שקלים בהתאם לתאריך העלייה ולפי גילו של התלמיד. את סל הקליטה הזה הראשות מעבירה באופן אוטומטי לבית־הספר, ומתוכו ניתן לקחת בכל פעם לפי הצורך כסף עבור הפעילויות השונות.

 

ילדים עם צרכים מיוחדים:

כדאי לדעת כי רישום מוקדם של ילד עם צרכים מיוחדים למוסד הלימודים, יגדיל את הסיכוי להנגשת המוסד חינוכי עבורו בזמן.

 

כך למשל, הורים לילד אשר מתנייד בכיסא גלגלים ועולה לכיתה א', יכולים לרשום אותו כבר מחודש יוני, כדי שלביה"ס יהיה מספיק זמן להיערך ולבצע את כל ההתאמות הדרושות לקליטתו ולהנגשת המוסד אליו.

 

הורים גרושים/פרודים:

הורים גרושים או הורים שחיים בנפרד, צריכים לעדכן מראש את יועץ בית הספר ו/או את מחנך הכיתה/הגננת בסעיפים הבאים:

א. לגבי כל ההסדרים שקיימים לטיפול בילד, כולל הסדרי ראייה.

ב. לגבי החלטות שיפוטיות שנוגעות לילד.

ג. כתובות, מספרי טלפונים וכתובות אלקטרוניות שלהם.

ד. השתתפות ההורים באסיפות הורים ובפעילויות בית־הספר.

 

משקל הילקוט:

חשוב לדעת: התקן הישראלי הוא שמשקל הילקוט לא יעלה על 15% ממשקל גופו של התלמיד. אם מדובר בחריגה, תוכלו לפנות להנהלת ביה"ס בעניין.

 

ד. לוח החופשות

על מנת שתוכלו להיערך טוב יותר לקראת שנת הלימודים החדשה, כדאי מאוד שתדעו מראש את לוח החופשות של בתי הספר וגני הילדים, כפי שמפרסם אותם משרד החינוך (שהמרכזיות בהן הן חגי תשרי, חנוכה ופסח). כך תוכלו לתכנן גם חופשות משפחתיות, להיערך לקראת החגים, לרשום את הילדים לחוגים ולפעילויות ספורט ועוד.

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
בהצלחה בלימודים!
צילום: shutterstock
מומלצים