שתף קטע נבחר

לא רק העלמת קמטים: שימוש בבוטוקס בבעיות שיניים וחניכיים

רעלן הבוטולינום, ובשמו השגור יותר, בוטוקס, נמצא בשימוש בעולם הרפואה כבר כ-40 שנה, ומאז חולל מהפכה. כיום, הוא נמצא בשימוש ביותר מ-10 התמחויות שונות ברפואה. ביניהן: גסטרואנטרולוגיה, פרוקטולוגיה, גינקולוגיה, כירורגיה כללית, וגם בכירורגיה פה ולסתות

כך תורם השימוש בבוטוקס בטיפול בכירורגיית פה ולסת:

 

חשיפת יתר של חניכיים בחיוך, חיוך חניכי (Gummy smile):

חיוך יפה הוא כזה שמראה את כל גובה השיניים הקדמיות העליונות ועד 1-2 מ"מ מהחניכיים מעל. חלק מהאנשים חושפים יותר מ-2 מ"מ חניכיים בזמן חיוך והדבר נתפס כפחות אסתטי. אנשים אלה בדרך כלל נמנעים מלחייך ולצחוק בחופשיות מחשש כי יחשפו יותר מדי חניכיים.

 

מה ניתן לעשות? על ידי הזרקת בוטוקס להחליש את שרירי ההבעה המתחברים לזוויות השפתיים ומושכים אותן כלפי מעלה, ובכך להגביל את חשיפת החניכיים בזמן חיוך.

 

קיראו עוד כתבות על בריאות השן

  

שחיקת והידוק שיניים (ברוקסיזם):

חלק מהאנשים הסובלים מברוקסיזם שוחקים שיניים וחלקם האחר מהדק שיניים. בשני המקרים עלולים להיגרם נזקים לשיניים, לשרירי הלעיסה, ולמפרקי הלסת. התופעה לרוב מופיעה בלילה אך אצל חלק קטן מהאנשים גם ביום. י

 

מה ניתן לעשות? ישנם טיפולים רבים להפרעה, החל מסדים סגריים על סוגיהם השונים (סד לילה), טיפולים תרופתיים, טכניקות הרפיה, ותרפיות אלטרנטיביות רבות ומגוונות. כאשר המטופל אינו מגיב לשלל הטיפולים השמרניים, ממליצים על הזרקת בוטוקס לשרירי הלעיסה הסוגרים בכדי להחליש את עוצמת ההידוק ולהקל על המטופל.

 

  (צילום: shutterstock)
טיפול בבעיות שיניים וחניכיים באמצעות בוטוקס(צילום: shutterstock)

 

פריקה של הלסת וחוסר יכולת לסגור את הפה (היפר-מוביליות):

פריקה של הלסת מוגדרת כיציאה של מפרק הלסת ממקומו והיתקעותו בעמדה אשר לא מאפשרת סגירה של הפה. הפריקה מופיעה לרוב באופן פתאומי בזמן אכילה, דיבור, וכו' ומלווה בכאב רב ממוקם למפרק הלסת וחוסר יכולת לסגור את הפה.

 

מה ניתן לעשות? כאשר התופעה הופכת לכרונית והמטופל חווה אירועי פריקה בתדירות גבוהה, מומלץ על טיפול ניתוחי במפרק הלסת בכדי למנוע הופעת הפריקות. לחלופין, ניתן לטפל בהפרעה על ידי הזרקת בוטוקס לשרירי הלעיסה הפותחים כדי למנוע פתיחה מקסימלית של הפה ובכך להקטין את הסיכון להופעת הפריקה.

 

ריור יתר:

ריור יתר מוגדר כפליטת רוק לא רצונית מהפה, ולרוב נגרם בגלל פגיעה בקואורדינציה שבין שרירי הלעיסה, הבליעה, וההבעה. ריור יתר נחשב לנורמלי בילדים קטנים, אך באנשים מבוגרים התופעה מופיעה בעיקר אצל אנשים הסובלים ממחלות נוירולוגיות כגון פרקינסון, ALS, שבץ מוחי, דמנציה, ופיגור שכלי.

 

תופעה זו גורמת לסבל רב לחולים ולבני משפחותיהם ומקשה על ההתנהלות היומיומית בבית ובחברה.

 

מה ניתן לעשות? ניתן לבצע הזרקות בוטוקס לבלוטות הרוק תחת הנחיית אולטרה-סאונד ובכך להפחית את הפרשת הרוק ולטפל בריור באופן יעיל. יש לציין כי יש תרופות שמפחיתות את הפרשת הרוק, אך יש להן הרבה תופעות לוואי לא נעימות, מה שהפך אותן לתרופות לא פופולריות.

  

תיקון אסימטריה בלסתות ועידון תווי פנים (טיפול בהיפרטרופיה שרירית):

גדילת יתר של אחד או יותר משרירי הלעיסה מתאפיינת בנפיחות ממוקמת לאזור זווית הלסת התחתונה או אזור הרקה מאחורי הגבה. כאשר התופעה חד צדדית תתקבל אסימטריה בפנים וכאשר התופעה דו צדדית יתקבל מראה פנים מרובע.

 

הבוטוקס מפחית את הגירוי העצבי לשריר ובכך מוריד את פעילותו, וכאשר פעילות השריר יורדת, המסה שלו קטנה.

 

מה ניתן לעשות? ניתן לעדן את תווי הפנים ולהפוך תבנית פנים מרובעת למשולשת (שנחשבת ליותר יפה ומושכת) ע"י הקטנת המסה של שני שרירי לעיסה הנמצאים באזור זוויות הלסת. בדומה לזה, ניתן לתקן אסימטריה בפנים הנגרמת ממסה שונה של שרירי הלעיסה בין צד ימין ושמאל על ידי הקטנת הצד הגדול יותר.

 

תנועות לא רצוניות בפנים (דיסטוניה, דיסקנזיה):

הפרעות תנועה נוירולוגיות רבות מתבטאות באזור הפנים והלסתות. המעורבות של המחלה יכולה להיות בשרירי ההבעה או הלעיסה או בשניהם, וצורת ההפרעה תלויה באילו שרירים מעורבים ובאיזה עוצמה השריר מתכווץ באופן לא רצוני.

 

מה ניתן לעשות? הטיפול בטיקים האלה מתחיל בזיהוי השרירים הפגועים, והזרקת בוטוקס אליהם על מנת להחליש אותם. במקביל, אנשים אלה לרוב מקבלים טיפול תרופתי סיסטמי שמאוזן על ידי רופאים נוירולוגים מומחים להפרעות תנועה.

  

ד"ר ואסים עבוד, כירורג פה ולסת / מרכז כירורגי שוורץ-ארד

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
בוטוקס לא רק לקמטים
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים