שתף קטע נבחר

עשירים - חיים יותר? לא בהכרח!

דו"ח ארגון הבריאות העולמי מציב את יפן במקום הראשון בעולם במדד תוחלת החיים הממוצעת. ישראל במקום ה-14. למה? בשל איכות חיים טובה, שהכסף הוא רק חלק ממנה. רוצים עצה אחת מהמומחים? שמרו על יחסים טובים ואל תנטרו טינה

חציתם את גיל 50? יש סיכוי לא רע בכלל שהתחלתם לחשוב על "סודות" אריכות הימים. אצל אנשים רבים, ככל שעולה מניין השנים כך הולכת וגוברת ההתעניינות במשמעותן של השאלות העוסקות בזמן: אם אלו שאלות של בריאותיות, חברתיות או משפחתיות. כל השאלות הללו מתנקזות, בסופו של דבר, לאיכות החיים: הרצון להישאר רלוונטי ומשמעותי גם אחרי גיל 50, ולאורך שנים רבות נוספות. כמובן, שאחת התשובות למה שיאפשר את הרצון הזה - הוא הכסף. הוא שיעניק את האפשרות לקבל טיפול בריאותי ברמה גבוהה, להעביר זמן במה שאוהבים מבלי דאגה כלכלית.

 

דו"ח ארגון הבריאות העולמי, שמתפרסם מדי שנה, כולל נתונים מכלל המדינות החברות בארגון. במקום הראשון ניצבת יפן - עם תוחלת חיים ממוצעת של 84.2 שנים. אחריה שווייץ (83.3), ספרד (83.1), אוסטרליה, צרפת וסינגפור (82.9), איטליה וקנדה (82.8). ישראל, למרות שרשמה ירידה קלה לעומת 2017, עדיין נמצאת במקום טוב בצמרת המדינות המובילות בתוחלת החיים הממוצעת: במקום ה-14 עם 82.3 שנים בממוצע.

 

אילוסטרציה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אילוסטרציה(צילום: shutterstock)

 

והנה מתברר, שדווקא היפנים כבר מזמן עובדים שעות ארוכות, כשהם נתונים ללחץ מתמיד, גם התזונה שלהם היא כבר לא מה שהייתה פעם, ולמרות שהכלכלה היפנית מזמן הפכה אחת המובילות בעולם, כשתשאלו יפנים על מה באמת חשוב להם בחיים, רובם לא ישיבו: "כסף". אז מה כן?

 

מומחים מבססים את אריכות החיים ביפן על אורח החיים של היפנים: הם חיים בעיקר על אורז, שיש בו הרבה פחות שומן מבפחמימות רגילות. אין בארוחות בוקר יפניות מסורתיות לחם. צריכת הדגים ופירות הים אצלם גדולה במיוחד, הם לא צורכים כמעט בשר, ולא מוותרים על מרכיבים כמו סויה, שיש בהם אנטי אוקסדינטים, שידועים כמאטי הזדקנות. הם גם מקפידים על כושר גופני: הולכים הרבה ברגל, לפעמים שעות כדי להגיע לעבודה. ועוד דבר: המבוגרים ביפן, בני 50 ומעלה, מרגישים נחוצים ובעלי משמעות, זו איכות חיים, שיש לה קשר לאריכות ימים.

 

הו, האזורים הכחולים

בהקשר זה רלוונטי הביטוי "אזורים כחולים", שנטבע בעקבות מחקריו של דמוגרף בלגי, מישל פולן, שבשנות ה־90 החל לסמן בדיו כחולה את כיסי האוכלוסיות של מאריכי־ימים בעולם. ממשיכי דרכו במחקר, העיתונאי, החוקר והסופר דן בוטנר ועמיתיו, הניחו במחקריהם שכ־20% מתוחלת החיים הממוצעת נקבעת על ידי גנים, ולכן רוב הגורמים לאריכות ימים קשורים לסביבה ולאורחות החיים.

 

החוקרים זיהו חמישה אזורים בהם נרשמו אחוזים גבוהים של אנשים מאריכי חיים: אזור ברבגיה, בסרדיניה שבאיטליה, שם התזונה מתבססת בעיקר על מזון מהצומח, התושבים עוסקים בפעילות גופנית רבה ושמים דגש על משפחתיות; אוקינאווה ביפן, שם זיהו גם כן גורם חשוב בדמות הקהילתיות והמשפחתיות; האי ניקויה בקוסטה ריקה, בו נמנעים התושבים ממזון מעובד; העיירה לומה לינדה בקליפורניה, שם דוגלים התושבים בחיי קהילה ורבים מהם נמנעים מאכילת בשר; והאי איקריה שביוון, בו זוהתה תחושת גאווה מקומית והשקעה רבה בחיי הקהילה, כמו גם הקפדה על שנת צהריים מדי יום ועל תזונה ים תיכונית. "כשאין תחושת שייכות לקהילה, אמונה במטרה או תרבות מתאימה, הבסיס לחיים ארוכים קורס", אומר בוטנר.

 

כסף הוא איכות חיים? תלוי איפה

ובכל זאת מסתבר, שהגורם הנוסף, שמתברר כמשפיע יותר ויותר על איכות החיים, הוא הכסף. במחקרים מהשנים האחרונות, שנערכו בנושא, נמדדה תוחלת חיים גבוהה במיוחד במדינות קטנות כמו מונאקו ומקאו. ההסבר: האנשים החיים במקומות אלו יכולים להרשות לעצמם חיים של תזונה נכונה, פעילות ספורטיבית וחופש מדאגות כלכליות. המתח, כידוע, הוא אחד הגורמים לתחלואה בחיים המודרניים. במקאו, אי בדרום סין, מקור הכסף הוא לרוב במבקרים שבאים לנצל את תעשיית ההימורים החוקית הפעילה בו.

 

הממשלה מעבירה את הרווחים לטובת מערכת הבריאות. במונאקו חיים קצת יותר מ־35 אלף תושבים ללא מס הכנסה, במקום שנחשב לסמל החיים הטובים: בתי קזינו, מסעדות גורמה, חנויות בוטיק, קו חוף נפלא, נופים מדהימים, מכוניות מפוארות ובניינים מרהיבים הם בבחינת לוקסוס למבקר, ובוודאי לתושבים. גם באי גרנזי, הממוקם בתעלת למאנש ונחשב לאזור עשיר מאוד, נמדדה תוחלת חיים גבוהה. המיסים הנמוכים וההכנסות הגבוהות הפכו את גרנזי ליעד פופולרי עבור אלו שיכולים להרשות לעצמם את התזונה והטיפול הרפואי הטובים ביותר. גם בסן מרינו שבאיטליה תוחלת החיים הגבוהה נובעת משגשוג כלכלי.

 

אז מה באמת סוד אריכות החיים? מתברר שאין תשובה אחת, והכסף הוא רק אחת התשובות. אם שואלים את ג'ייסון פרול, הבמאי, המפיק והתסריטאי של "פרויקט אריכות החיים האנושית", שהתחקה אחר סודות של אוכלוסיות מאריכות חיים, הוא יספר על עצה אחת שחזרה על עצמה: כ־95% מהאנשים עמם דיברנו, ענו את אותה תשובה לשאלה איך מאריכים ימים: 'תשמרו על יחסים טובים ואל תנטרו טינה'".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים