שתף קטע נבחר

כך שיפצתי לבד ושרדתי כדי לספר

ענבר פרנס, בת 30, קנתה דירה ושיפצה אותה בסכום של 100 אלף שקל, כשהיא מתנהלת בעצמה מול בעלי המקצוע. על מה היא מצטערת, מה חשוב לעשות כשמתמודדים לבד מול קבלן השיפוצים ואיך אפשר לגרום לקבלן לעמוד בכל ההתחייבויות ולא לברוח לפני שלב הפינישים? אתר "המקצוענים" עם עצות מהשטח - מהעיניים שלכם, הדיירים

"אז איך היה לך אומץ לשפץ לבד בסכום כזה?" שאלתי את ענבר פרנס, שהיום כבר יכולה להתבונן לאחור בחיוך. "זה לא עניין של אומץ, פשוט לא היה לי תקציב למעצב פנים, אז הקדשתי כמה חודשים ללימוד הנושא ממדריכים באינטרנט, ובדיעבד אני מרוצה. ברור שיש כמה דברים שהייתי עושה אחרת, אבל בהתחשב בכך שזה השיפוץ הראשון בחיי, ולא הדירה האחרונה שאגור בה, אני מרגישה שלמדתי המון".

 

ובכן, אחרי שבמשך 4 שנים אנו מפרסמים כאן מדי יום בערוץ מדריכים שאמורים להקל עליכם, הצרכנים, בבואכם להתמודד מול בעלי מקצוע, הפעם החלטנו לפנות דווקא אל מי שצרך את המדריכים האלו בזמן אמת. זאת, כדי ללמוד דבר או שניים על הצרכים שלכם בתהליך השיפוץ.

 

למעשה, פרנס, בת 30, מנהלת שיווק ברשת צומת ספרים, די חייבת לנו בחזרה את הטיפים, שבעצם מסכמים את כל המדריכים שמהם למדה ואשר הפגישו את התיאוריה עם הפרקטיקה. אז איך זה לעבור שיפוץ, במה הוא שונה מהתמונות בקטלוגים ולמה בחירת קבלן שיפוצים היא ההחלטה הכי חשובה בכל התהליך? הנה העצות של ענבר, שכולכם יכולים ללמוד מהם.

 

השיפוץ היה של דירה בשטח של כ-70 מ"ר ועלותו הסתכמה בכ-100 אלף שקל. הוא כלל החלפת ריצוף, כל צנרת החשמל והתקשורת, החלפת תאורה, מטבח ואיחוד של חדר השירותים עם האמבטיה. השיפוץ לא כלל החלפת אינסטלציה, אשר הוחלפה בדירה שיפוץ שנערך בה לפני מספר שנים. השיפוץ ארך 24 יום, במהלכם היא הגיעה לבקר בדירה מדי יום. כיום, לאחר שנה של מגורים בדירה לאחר השיפוץ, הנה כמה עצות עבורכם, המשפצים לעתיד, וכמה טעויות שפרנס עשתה וממליצה לכם להימנע מהן.  

  (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

תלמדו את המושגים הבסיסיים לפני שאתם מדברים עם בעל מקצוע

"מרגע שקניתי את הדירה ועד שהתחלתי לשפץ עברה חצי שנה" מתארת פרנס. "בזמן הזה קראתי המון מדריכים באינטרנט, התייעצתי עם חברים, הגשתי בקשות להצעות מחיר ועשיתי המון שיעורי-בית לגבי הצרכים שלי. אני אדם גבוה, שזקוק להרבה ספייס, והדירה קטנה יחסית, אז הכל היה חייב להיות מתוכנן ומדוד, בלי מקום לריהוט מיותר ועם דגש על אלמנטים תלויים, הסתרת כל התשתיות וגופי תאורה צמודי קיר ותקרה.

 

לדבריה, "הדבר הראשון שהרגשתי שאני צריכה ללמוד הוא את המושגים. כשאתה משפץ לבד, אתה צריך להיות דובר של "השפה" של בעלי המקצוע. זה מקטין את הסיכון שינסה לעבוד עליך. הזמן הזה שמשקיעים בלימוד, הוא בעל שווי כספי ובהחלט מקטין את הטעויות שעושים, שאחר-כך יקר לתקן, או שאחר-כך חיים עם הטעות לאורך שנים ומצטערים. למשל, לפני שסגרתי על סוג הרובה במקלחת, קראתי ולמדתי על ההבדלים בין רובה אקרילית לרובה אפוקסית. זה נשמע כמו דבר שולי, אבל זה משפיע על איכות האיטום של האמבטיה, ועל בעיות רטיבות שיכולות לעלות הרבה מאוד כסף והתמודדות לא נעימה מול השכנים שמתגוררים למטה".

 

עוד כתבות בנושא:

סוגי עץ לרהיטים: מה ההבדלים ביניהם?  

צביעת דירה: איך מחשבים עלויות צבע   

שיפוץ בגבס בבית: אסתטיקה ואקוסטיקה

 

יש דברים שעדיף שתודו שאתם לא מבינים בהם  

"זה אמנם נשמע סותר את העצה הקודמת, אבל יש הבדל בין לגלות בורות מוחלטת בתחום לבין להודות שיש לכם רק מושג כללי בו", אומרת פרנס. "אם אתה משפץ לבד, כדאי שתהיה קשוב לבעלי מקצוע. חלקם, נמצאים עשרות שנים בתחום וראו ושמעו כבר הרבה לקוחות לפני השיפוץ ואחריו. כדאי לשאול שאלות, לגלות מעורבות ולהגיד מה חשוב לכם. התקשורת עם קבלן השיפוצים חשובה מאוד, אבל גם בעלי המקצוע שמגיעים לדירה יכולים לתרום הרבה מהידע שלהם, אז פשוט כדאי להקשיב להם.

 

קחו מספר הצעות מחיר ושימו לב עם איזה קבלן יש לכם הכי הרבה כימיה

לפי מה בחרת את קבלן השיפוצים ומה את ממליצה לאחרים?

פרנס: "בדיעבד אני מבינה שקבלן שיפוצים טוב הוא לא בהכרח הקבלן הכי "נחמד" בפגישה הראשונה, אלא זה שיודע להעמיד את בעל הדירה במקום, ולקחת אותו קדימה מבחינת תהליך השיפוץ. ביקשתי לראות עבודות קודמות, ביקשתי הצעות מחיר שכוללות מפרטים טכניים, שמתי לב כמה סבלנות יש לו ועד כמה הוא מעורב בהחלטות ומראה לי את הצד הפרקטי של הדברים ולא רק את הצד העיצובי".

 

  (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

בקרו בדירה כל יום במהלך השיפוץ וקבלו החלטות תוך כדי תנועה

"כחלק מהשיפוץ, החלטתי לאחד את חדר השירותים עם חדר האמבטיה", מתארת פרנס. "באחד הביקורים בדירה, ראיתי שכשמאחדים את השירותים עם האמבטיה, דלת הכניסה של השירותים הופכת להיות הדלת הראשית של אותו חלל. בתוכנית המקורית תכננו רק לסובב את האסלה, ולהשאיר את התשתית באותו מקום. אם הקבלן היה עובד על אוטומט, בהתאם לתוכנית, אז התוצאה הייתה שהדבר הראשון שרואים כשנכנסים לחדר הזה הוא את האסלה. מעבר לכך שזה לא אסתטי מבחינה עיצובית, זה גם פוגם בתחושת הפרטיות. בדקה התשעים החלטנו להחליף את מיקום האסלה ולמקם במקום זה כניסה בכיור. זו לא החלטה שייקרה את השיפוץ, שכן ממילא הם פתחו את כל הריצוף, והיה מדובר בהעברת תשתית לא מסובכת במיוחד, זה פשוט עניין של תשומת לב והחלטה מחודשת".

 

טעויות שעשיתי וטעויות שכמעט עשיתי בשיפוץ המטבח

רגע לפני שאתם עושים "העתק-הדבק" לתמונה של חדר שראיתם באינסטגרם, עצרו. "הייתה לי פנטזיה של מטבח פתוח, כמו שרואים בקטלוגים שבו כלי המטבח תלויים בחוץ ואפשר פשוט לשלוף אותם במהלך הבישול", אומרת פרנס. "לשמחתי, הקבלן לא ויתר לי, הקשה עם שאלות וגרם לי להבין שאם אני לא אנקה כל יום את המטבח הוא יהיה מאובק ואני אתחרט על הבחירה. אני בן-אדם מאוד מאוד נקי ומסודר, וברגע שהבנתי שזה יגרום לי להשתעבדות ירדתי מהרעיון של מטבח פתוח משיקולים פרקטיים. הסתפקתי בכמה ארונות עם חזיתות שקופות ואני ממש אסירת תודה על העצה שהוא נתן לי בהתחלה".

 

גם המחשבה על פרקט מעץ טבעי, יכולה להתברר כטעות כשמדובר בבחורה חובבת ניקיון שמתגוררת במדינת ישראל המאובקת. "לשמחתי גם ירדתי מהרעיון של ריצוף פרקט שהיה לי בראש", אומרת פרנס. "רציתי מאוד לרצף את המטבח בעץ גושני, והבנתי שלא רק שהמחיר גבוה משמעותית מריצוף באריחי קרמיקה, זה גם הרבה יותר קשה לתחזוקה. כאדם סטרילי, אני לא הייתי מסתפקת בלהעביר סמרטוט על הרצפה, בייחוד בחלל המטבח, ואני שמחה שבחרתי בסוף בקרמיקה, בעצת הקבלן".

 

גם לגודל האריחים ולעיצוב שלהם, יש השפעה על המחיר. פרנס: "לאחר שוויתרתי על הפרקט, שקלתי לרצף עם אריחי טרצו קטנים ואופנתיים, והבנתי שזה לא רק מייקר משמעותית את העבודה, אלא שגם האריחים המצוירים יכולים להימאס כעבור תקופה מסוימת. הסתפקתי בחיפוי קיר במטבח עם אריחים מצוירים. פתרון שאם ארצה להחליף יהיה הרבה יותר קל וזול להחלפה. לרצפה בחרתי בסוף אריחים בגודל של 60 סמ"ר, שמתאימים לגודל הדירה ומספקים תחושת מרחב".

 

טעויות שעשיתי בחשמל ובתאורה  

בעידן שבו מכשירי החשמל רק הולכים ומתרבים בחיינו, נצלו את השיפוץ להוספת שקעים שיתאימו לאורח החיים שלכם גם בעוד מספר שנים. פרנס: "בהחלט הייתי מוסיפה בדיעבד עוד שקעים של חשמל בדירה ובשאר חדרי הבית. כיום, זה חסר לי ומאלץ אותי להשתמש במפצלי חשמל שהם פחות בטיחותיים ופחות אסתטיים".

 

התאורה היא שתעשה את כל ההבדל בין דירה חנוקה וחשוכה לבין דירה מוארת שתרגיש מרווחת יותר.

 

"לגבי התאורה, עשיתי טעות שלא הזזתי את גוף התאורה שעל התקרה אל מרכז החלל", מודה פרנס. "זה גרם לפיזור התאורה בחדר להיות פחות טוב, וכיום היא יותר חשוכה מכפי שיכלה להיות. כעת, על מנת להחליף את גוף התאורה יש צורך לחצוב שוב בתקרה, וזו פעולה שבהחלט יכולתי לעשות במהלך השיפוץ וחבל שלא עשיתי. כיום, להוסיף גופי תאורה עומדים להגברת האור בחלל, זו אפשרות, אבל ככל שהדירה קטנה יותר כך עדיף שהאלמנטים שבה יהיו מובנים ופחות מורגשים בחלל.

 

אל תמהרו לקנות בבת אחת את כל הריהוט ופרטי הלבשת הבית

לרבים יש את הרצון הזה להיכנס לדירה ושתוך שבועיים היא תהיה מאובזרת עד לפרט האחרון. פרנס: "בעיני זו טעות, וצריך קודם לחיות בדירה ולהרגיש אותה, ולהוסיף את הריהוט והפריטים המשלימים לאט לאט במשך הזמן. את הסלון אמנם קניתי תוך שבועיים מרגע שעברתי לדירה, אבל את פינת האוכל ואת השטיחים רכשתי רק אחרי שנה. וילונות התקנתי עם 2 שכבות, אחד שיהווה מחסום אור מלא והשני שקוף יותר. את התריסים והחלונות לא החלפתי, כי זה עסק די יקר, והחלטתי להישאר בינתיים עם תריסי השלבים הישנים ורק בהמשך להחליף".

 

  (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

הסוף הוא אחרי הסוף: תשאירו סכום משמעותי אצלכם, ושלמו אותו רק אחרי הפינישים

תיקוני רובה, החלפת אריח שנשבר תוך כדי עבודה, תיקוני צבע, כוונון ארונות. כל אלו הם דברים שנשארים לסוף, ולפעמים הקבלן לא טורח לחזור ולהשלים אותם.

 

פרנס: "ההמלצה שלי היא להשאיר כמה שיותר כסף אצלכם עד לסיום המוחלט של השיפוץ. הקבלן נתן לי אחריות על הצנרת לכל החיים ועל יתר רכיבי השיפוץ למשך 5 שנים. הפינישים או הריג'קטים, הם דברים קטנים יחסית, אבל שאין סיבה לחיות איתם. עשיתי טעות ששילמתי את יתרת הסכום ביום האחרון לשיפוץ. לא היה קורה כלום אם הייתי עוברת לגור בדירה ורק כעבור שבוע משלמת לקבלן את יתרת הכסף, רק אחרי הניקיון היסודי והפוליש".

 

לדבריה, "זה השלב שבו מתגלות הטעויות. בדיעבד אני מבינה שסיום השיפוץ הוא לא היום האחרון של השיפוץ, אלא רק לאחר שכל התיקונים הושלמו. לכן, צריך לתת לקבלן לצאת מהדירה, ולהגדיר אפילו בכתב בחוזה שסיום השיפוץ יהיה כשבוע לאחר מסירת הדירה, ולא לפני כן".

 

צריכים קבלן שיפוצים? לחצו כאן

 

ynet הוא שותף באתר "המקצוענים"


פורסם לראשונה 08/10/2018 08:17

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים